Ilustrační foto: Freepik

Rada EU schválila memorandum ke globální zdravotní strategii

Jen dobře znějící proklamace, nebo ambiciózní nastavení kurzu? Rada Evropské unie včera schválila závěry o Globální zdravotní strategii EU s podtitulem „Lepší zdraví pro všechny v měnícím se světě“. Vyslovuje se v nich za potvrzení vedoucí úlohy Unie a jejích členských států při podpoře globálního zdraví. Do podrobností ale nešla.

„Rada uznává, že nejvyšší dosažitelný standard fyzického a duševního zdraví je lidským právem a zdůrazňuje, že zdraví je předpokladem udržitelného rozvoje,“ stojí ve včera přijatém memorandu. I proto Rada podpořila sdělení Evropské komise o zdravotní strategii a zdůraznila, že Unie a členské státy musí hrát prim při zajišťování toho, aby globální zdraví zůstalo na vrcholu mezinárodních agend. „Globální zdraví vyžaduje účinný multilateralismus a inkluzivní partnerství více zúčastněných stran a je základním pilířem vnější politiky EU, který je nedílnou součástí posilování mezinárodního řádu založeného na pravidlech,“ stojí dále v dokumentu.

Rada dodává, že úsilí by se mělo řídit akčním plánem EU pro lidská práva a demokracii na období let 2020–2024, závěry Rady o akčním plánu pro mládež ve vnější činnosti EU a strategií pro práva osob se zdravotním postižením. Současně vyzývá ke zvýšení ambicí, komplexnímu přístupu ke zdraví, včetně podpory zdraví a dobrých životních podmínek, duševního zdraví, boje proti diskriminaci a stigmatizaci a řešení nerovností.

Tři klíčové priority

Tyto snahy by se měly řídit třemi vzájemně se doplňujícími prioritami. Zaprvé má jít o zajištění lepšího zdraví a pohody lidí v průběhu jejich života, zadruhé o posílení zdravotnických systémů a dosažení všeobecného zdravotního pojištění a zatřetí o předcházení zdravotním hrozbám, včetně pandemií, a o boj proti nim s využitím přístupu One Health (multidisciplinární přístup k problematice široké škály onemocnění – pozn. red.)

Závěrem memoranda Rada vyzvala jak Evropskou komisi, tak členské státy, aby tyto hlavní zásady uplatňovaly a podle potřeby prováděly iniciativy v rámci přístupu Team Europe (spolupráce a sdílení zdrojů a odborných znalostí jednotlivých států – pozn. red.). To má zahrnovat přijetí konkrétních opatření na podporu celosvětového zdraví v relevantních oblastech, posílení kapacit, zlepšení koordinace, převzetí proaktivní a konstruktivní role při posilování mnohostranné spolupráce, jejímž jádrem má být Světová zdravotnická organizace (WHO), vyplnění stávajících mezer v celosvětové správě a rozšíření vzájemně prospěšných regionálních, nadregionálních i celosvětových partnerství.

Přístup dále zahrnuje podporu rovného přístupu ke zdravotnickým službám a produktům, společné posílení financování globálního zdraví na celosvětové, regionální i vnitrostátní úrovni, podporu mobilizace domácích zdrojů v partnerských zemích, rozvoj soudržné globální zdravotnické diplomacie EU s rozšířenými kapacitami v delegacích EU a pravidelné hodnocení dosaženého pokroku a dopadu strategie.

Projednávanou globální zdravotní strategii EU přijala Komise v listopadu roku 2022. Jejím cílem je zlepšit globální zdravotní bezpečnost a zajistit všeobecné lepší zdraví. Strategie bude řídit činnost EU v oblasti globálního zdraví do roku 2030 a stanoví jasné politické priority, hlavní zásady a operační směry činnosti. Vytváří také nový monitorovací rámec pro hodnocení účinnosti a dopadu politik a financování EU.

-fk-