Ilustrační foto: Pixabay

Krajská zdravotní navýší mzdy všem zaměstnancům

Tarifní mzdy všech zaměstnanců největšího poskytovatele zdravotní péče v Ústeckém kraji, společnosti Krajské zdravotní, letos vzrostou o pět procent. Lékařům pak mzdy vzrostou o zvláštní příplatek mezi 5000 až 15 000 korunami. Domluvili se na tom zástupci firmy a odborových organizací. ČTK o tom dnes informovala mluvčí společnosti Petra Roubíčková.

Nová kolektivní smlouva naplňuje parametry uzavřené centrálně na úrovni odborových organizací, ministerstva zdravotnictví, České lékařské komory, asociací nemocnic a Všeobecné zdravotní pojišťovny ČR pro zvýšení mezd všem zaměstnancům v pracovním poměru podle navržených pravidel. Krajská zdravotní významnou část navýšení mezd zaplatí ze svých zdrojů. Jediným akcionářem společnosti je Ústecký kraj. Pracovníci zaznamenají nárůst na lednových výplatních páskách. Celkový objem mzdových nákladů v Krajské zdravotní se ve srovnání s loňskem zvýší o 12,5 procenta.

„Chtěl bych poděkovat zástupcům odborových organizací za konstruktivní přístup a snahu se dohodnout, která provázela kolektivní vyjednávání,“ uvedl po jednání ředitel společnosti Petr Malý. „Krajská zdravotní zcela maximálně oceňuje kvalifikovaný personál a vytváří pro své zaměstnance co nejlepší mzdové podmínky. Už v polovině roku 2023 zvýšila mzdy všech zaměstnanců o sedm procent,“ připomněl. Dodal, že v případě překročení plánovaného výsledku hospodaření bude možné zaměstnance obdobně jako v předchozích dvou letech odměnit částí ze zisku. Loni v listopadu vyplatila společnost všem zaměstnancům 15 000 korun, nejvýkonnějším pracovištím vyplatila pak stejnou částku znovu také v prosinci.

Pod Krajskou zdravotní spadají nemocnice Rumburk, Děčín, Ústí nad Labem, Teplice, Most, Chomutov a Litoměřice. V prvním pololetí loňského roku činila průměrná mzda lékaře v Krajské zdravotní 112 093 korun a průměrná mzda sestry za stejné období dosáhla 50 690 korun.

-čtk-