Poradce ministra financí Martin Šamaj Foto: Radek Čepelák

Měníme filozofii financování příspěvkových organizací, včetně nemocnic, říká poradce ministra financí Šamaj

Nemocnice, které spadají do kategorie příspěvkových organizací státu, si od prvního ledna mohou zažádat o úvěry z komerčních bank. Vyplývá to ze změny paragrafu zákona č. 349/2023 Sb., kterou přineslo přijetí vládního konsolidačního balíčku. Úroková sazba bude pro všechny příspěvkové organizace zvýhodněná. Poradce ministra financí Martin Šamaj pro Zdravotnický deník také nastínil fungování nově vzniklého programu Společensky významné investice ve zdravotnictví.

Příspěvkové organizace většinu svých významných investic doposud financovaly prostřednictvím dotací ze státního rozpočtu. Nyní se však celé paragidma uvažování nad principem příspěvkových organizací mění a dochází ke změně modelu, kdy mohou zažádat o úvěr u komerčních bank, ovšem za určitých předpokladů. Tuto možnost totiž může využít zdravotnická instituce, která má dostatečné ekonomické a hospodářské ukazatele. Podle Martina Šamaje tak tímto krokem začíná narovnávání prostředí ve zdravotnictví. „Dnes máme veřejné i soukromé provozovatele zdravotních služeb. Soukromý provozovatel si významné investice kryje cizími uvěrovými zdroji,“ uvedl pro Zdravotnický deník.

Co se týče úvěrů a cizích zdrojů pro příspěvkové organizace, ještě do konce minulého roku je legislativa umožňovala čerpat v rámci zákona o rozpočtových pravidlech státu jenom získáním dodavatelských úvěrů. Tyto dodavatelské úvěry prodražovaly samotný úvěr a zájem o takovýto produkt byl ze strany zdravotnických zařízení minimální.

„Na ministerstvu financí vznikla pracovní skupina, které se účastnili zástupci České bankovní asociace a program byl konzultován se zástupci Ministerstva zdravotnictví. Dohodli jsme se na tom, že stát bude za úvěry z komerčních bank garantovat příspěvkovým organizacím státní záruky a samotná úroková sazba pro ně bude zvýhodněna,“ doplnil Šamaj.

Slovo budou mít i pojišťovny

Nově vzniklý program ministerstva financí by se mohl doplňovat s programem ministerstva zdravotnictví Strategické investice přímo řízených organizaci, který vychází ze dvou vládních usnesení z roku 2015 a 2020. Jde o investice v sedmi státem vlastněných nemocnicích, kde je účast státního rozpočtu do výše 70 procent a financování z vlastních zdrojů nemocnic minimálně 30 procent. „U některých nemocnic je v rámci jejich finanční stability potřeba částečné vykrytí 30procentního podílu. Právě na tohle by si nemocnice mohly půjčovat,“ nastínil možné řešení financování Šamaj.

Nově vzniklým programem resortu zdravotnictví, který bude také sloužit k financování nemocnic, jsou Společensky významné investice ve zdravotnictví. Tento program má své specifické podmínky, za kterých může být zahájena diskuse mezi ředitelem konkrétní nemocnice a příslušným ministerstvem, tedy ministerstvem zdravotnictví, ministerstvem obrany (v případě, že se bude jednat například o Ústřední vojenskou nemocnici v Praze nebo ostatní vojenské nemocnice) a ministerstvem spravedlnosti (v případě vězeňských nemocnic).

„Rozhodně není naším cílem, aby byla každá investice v areálu státní nemocnice realizovaná úvěrovými zdroji. Naším cílem je podpořit aktualizaci strategických dokumentů příslušných ministerstev, co jsou společensky významné investice ve zdravotnictví,“ uvedl Šamaj a dodal, že společenskou významnost v daném regionu bude posuzovat kromě příslušného ministerstva i plátce zdravotní péče. Každá společensky významná investice tak musí projít souhlasem Všeobecné zdravotní pojišťovny a následně dominantní oborové zdravotní pojišťovny v regionu.

-ns-