Foto: Public domain pictures, koláž ZD

Nemocnicím rostou mzdové náklady v řádech stovek milionů

Necelé dva měsíce už se v nemocnicích pracuje podle nového zákoníku práce, který v loňském roce vyvolal bouřlivou diskusi ve všech zdravotnických sférách. Jak moc se nastavený pracovní režim odrazí v nákladech na mzdy pracovníků zdravotnických zařízení? Na to jsme se zeptali v rámci ankety Zdravotnického deníku.

Všeobecná fakultní nemocnice v Praze (VFN) si na nastavování nového režimu zatím zvyká, podle slov mluvčí zařízení Marie Heřmánkové ještě zdaleka není na konci cesty. „Režim si sedá a hledáme nastavení, které bude co nejlépe vyhovovat a bude dlouhodobě udržitelné,“ uvedla pro Zdravotnický deník Heřmánková. Nemocnice díky změnám v zákoníku práce zaznamenala zvýšené mzdové náklady, o jejich přesnou částku se s námi ale odmítla podělit. K omezování péče podle Heřmánkové zatím v nemocnici nedochází.

Fakultní nemocnice Ostrava (FNO), která intenzivně jedná se všemi stranami tak, aby naplnila daný legislativní rámec, vyčkává podle mluvčí Petry Petlachové na další vývoj v oblasti zákoníku práce a odměňování ve zdravotnictví. „Celkově nyní očekáváme roční dopad v částce zhruba 320 milionů korun,“ okomentovala situaci Petlachová a doplnila, že k omezení péče stejně jako u VFN docházet nemusí.

Standardní fungování má i navzdory nové legislativě Fakultní nemocnice Olomouc (FNOL). Nárůst platů v nemocnici ale podle mluvčího Adama Fritschera přináší zvýšené mzdové náklady v řádu zhruba 40 milionů měsíčně. Ani olomoucká nemocnice zatím k omezování péče nemusela přistoupit.

Stručné vyjádření Zdravotnickému deníku poskytla také mluvčí Nemocnice na Františku (NNFP) v Praze Lucie Krausová: „Rozsah poskytované péče nijak neomezujeme. Prioritou je pro nás zachování kvality a dostupnosti péče pro naše pacienty, přičemž dodržujeme všechny legislativní požadavky.“

Odpovědi jsme obdrželi také ze dvou nemocnic ve Středočeském kraji – Oblastní nemocnice Kolín a Oblastní nemocnice Mladá Boleslav.

Oblastní nemocnice Kolín (ONK) upozornila v souvislosti s novým Zákoníkem práce na extrémní nárůst mzdových prostředků. Podle předsedy představenstva nemocnice Petra Chudomela se bude ve srovnání s předchozími roky jednat o zvýšení o „desítky až stovky miliónů (v našem případě kolem 150 milionů) korun. Výkonnost nemocnice, a tedy dostupnost péče, zatím ovlivněna není,“ doplnil.

Co se týká Oblastní nemocnice Mladá Boleslav (ONMB), ta s novým zákoníkem práce žádné výrazné změny až na tzv. „dohodáře“, kterým musí nově vyplácet dovolenou a příplatky, nezaznamenala. Jaké náklady bude muset nemocnice nově vynaložit na mzdy zaměstnanců, se zatím neví. Podle mluvčí Hany Kopalové zatím nedošlo k omezení péče, protože se nemocnice s lékaři dohodla.

-ns-