Ilustrační foto: Freepik

Petiční výbor hlasoval o petici majitelů lékáren i návrhu k návratu chráněného distribučního kanálu

Petiční výbor Poslanecké sněmovny na včerejší schůzi projednal petici majitelů a odborných zástupců lékáren za zajištění rovného přístupu k dodávkám léků a doporučil ji k projednání sněmovnímu výboru pro zdravotnictví. Stejnému orgánu zároveň postoupil k projednání návrh řešení dle pozměňovacího návrhu poslance Jana Kuchaře (STAN), kterým se má do zákona vrátit chráněný distribuční kanál. Postoj k samotnému návrhu petiční výbor nezaujal.

Petici (více jsme o ní psali zde), kterou přišel poslancům představit předseda představenstva Grémia majitelů lékáren Marek Hampel, mělo ke včerejšímu dni podepsat celkem 411 majitelů českých lékáren. Vadí jim, že distributoři léčiv nedodávají některé léky do všech lékáren a upřednostňují ty lékárny, s nimiž jsou v obchodním svazku. Objednané dodávky léčiv potom nezávislým lékárníků údajně krátí, nebo jim léky nedodávají vůbec. „Potřebujeme, abychom měli nejenom možnost léky si objednat, ale aby byly objednávky realizovány z hlediska dodávek,“ zdůraznil na schůzi Hampel. Za tímto účelem požaduje jménem signatářů vrátit do zákona tzv. chráněný distribuční kanál, který by fungoval jako záruka dodávek léčiv do lékáren. Donedávna byl tento institut součástí zákona o léčivech, při poslední novelizaci však byl vyjmut.

Na schůzi petičního výboru rovněž vystoupil náměstek ministra zdravotnictví Jakub Dvořáček, který novelizaci hájil s tím, že zavedla sérii opatření, která pomohou zajistit distribuci léčiv do všech lékáren v případě, že dojde k omezení jejich dostupnosti. Řešit dodávky běžných léčiv za standardní situace podle něj nespadá do gesce ministerstva zdravotnictví, nýbrž Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS). „Jestliže lékárna prokáže, že dochází ke krácení dodávek běžně dostupného léčiva, tak by do toho měl zasáhnout Úřad pro ochranu hospodářské soutěže a zajistit, aby byla dodávka v lékárně dostupná,“ řekl náměstek. S tím souhlasili i členové petičního výboru, konkrétně Hana Naiclerová (STAN) a Stanislav Berkovec (ANO).

Proti návratu chráněného distribučního kanálu na schůzi vystoupil ředitel Asociace inovativního farmaceutického průmyslu (AIFP) David Kolář. Varoval, že by jeho znovuzavedení „mohlo otevřít stavidla reexportu (léčiv) do zahraničí“, a to zejména kvůli tamní vyšší cenové hladině. Proti tomu se však ostře vymezil jak Hampel, tak někdejší prezident České lékárnické komory Lubomír Chudoba. „To nemá žádnou souvislost,“ odmítl spojení chráněného distribučního kanálu s vývozem léčiv za hranice.

K věci se rovněž vyjádřil předseda petičního výboru Tomio Okamura (SPD). „Jde nám (straně SPD) o to, aby byly v lékárnách dostupné léky… nehledě na to, zdali je to řetězec nebo nezávislá lékárna,“ řekl s tím, že současně chce, aby fungovala běžná soutěž.

Všech dvanáct přítomných členů výboru se při hlasování vyslovilo pro postoupení petice výboru pro zdravotnictví. Při hlasování o postoupení pozměňovacího návrhu poslance Kuchaře se kladně vyslovilo devět členů výboru, tři se zdrželi, proti nebyl nikdo. Obě usnesení tedy byla přijata.

-fk-