Předseda České společnosti plastické chirurgie prof. MUDr. Andrej Sukop, Ph.D. Foto: Andrej Sukop

Plastická chirurgie na Vinohradech roste. Přibudou lůžka i nové typy operací, říká přednosta Sukop

Přes dvacet lékařů a více než sto sester a sanitářů se musí postarat o pacienty na Klinice plastické chirurgie ve Fakultní nemocnici Královské Vinohrady, jejíž kapacita se bude kvůli velkému počtu pacientů navyšovat o dalších deset až dvacet lůžek. Klinika proto hledá do týmu další zdravotnický personál. O tom, co práce na plastické chirurgii obnáší, jaké mají zdravotníci pracovní podmínky a jak moc se portfolio plastických operací s postupem času změnilo, mluvil Zdravotnický deník s přednostou kliniky profesorem Andrejem Sukopem.

Nacházíme se v největší a historicky nejstarší klinice plastické chirurgie v Česku. Jak moc se podle vás plastická chirurgie za posledních deset nebo dvacet let proměnila?

Naše klinika je pokračováním velkého odkazu pana profesora Buriana, prvního zakladatele plastické chirurgie jako samostatného oboru ve světě. Za tu dobu vedlo kliniku celkem pět přednostů, já jsem v pořadí šestým přednostou od vzniku plastické chirurgie u nás.

Je to právě medicína, která v praxi mezi prvními absorbuje a využívá výsledky špičkových vědců. Dokážeme si tak vytisknout nový ušní boltec na 3D tiskárně, používáme prsní implantáty ze supersilikonů obsahující čipy a mnoho dalšího. Nové technologie a postupy velmi zkrátily dobu hospitalizace. Některé na sebe navazující výkony, které dříve trvaly měsíce, zvládneme dnes vyřešit v řádu několika dní a pacient tak může být brzy propuštěn do ambulantní péče.

Co patří mezi nejčastější zákroky, které na klinice provádíte?

V podvědomí veřejnosti je plastická chirurgie spojována s estetickou chirurgií, to je však pouze 5 až 10 procent výkonů z celkového počtu. Na superspecializovaném pracovišti, jakým je Klinika plastické chirurgie Fakultní nemocnice Královské Vinohrady, dokážeme tyto výkony provést s naprostou precizností a dokonalostí. Je to zásluhou velmi náročného výcviku lékařů, kteří svůj um získávají při složitých rekonstrukčních operacích. Operujeme malé děti s vrozenými vadami ihned po narození, operujeme pod mikroskopem, přišíváme zpět amputované prsty a ruce, kde záleží na každém pohybu, na každém detailu, na každé desetině milimetru. Máme u nás rozsáhlý program rekonstrukčních výkonů na prsech, od preventivního odstranění prsní žlázy pro geneticky podmíněné vysoké riziko vzniku karcinomu prsu, po jejich rekonstrukci implantáty nebo přenosem vlastní tkáně. Představte si, že odebereme lalok kůže a podkoží celého podbřišku a přeneseme jej na hrudník, kde nad plícemi a srdcem sešijeme milimetrové cévy a vytvoříme nový prs. Stejně tak dokážeme zabránit amputaci nohy, kdy je po úraze obnažena kost. Použijeme sval z břicha, ze zad a na cévách jej přeneseme na nohu, zakryjeme defekt a vrátíme pacienta do normálního života. Uzavíráme defekty hrudníku s tepajícím srdcem po kardiochirurgických operacích. Staráme se o velké množství starších pacientů s nejrůznějšími kožními nádory. Spolupracujeme napříč s mnoha obory, kterým poskytujeme servis na nejvyšší úrovni.

Kolik je na klinice zaměstnanců? Jak se je snažíte motivovat a udržet?

Celkem 25 lékařů a asi 120 sester a sanitářů se musí postarat o dvě jednotky intenzivní péče pro děti a pro dospělé, dvě standardní oddělení pro dospělé, jedno standardní oddělení pro děti a šest operačních sálů.

Naštěstí došlo k výraznému navýšení platů sester ve státním zdravotnictví, s mnoha příplatky za kvalifikaci a služby. Dalším důležitým aspektem v rozhodování, kde budete pracovat, je rozmanitost práce a pracovní pohoda na pracovišti. Na plastické chirurgii jsou patrné okamžitě výsledky, které zpětně všechny pozitivně nabíjejí.

Kolik vám teď tedy reálně chybí sester?

Od léta chceme rozšiřovat provoz kvůli velkému množství pacientů. Budeme zvyšovat kapacitu o dalších deset až dvacet lůžek, takže bychom potřebovali doplnit tým. Víme, že sestřiček je nedostatek, ale náš obor je tak rozmanitý a atraktivní, že věříme, že si k nám cestu najdou. Všem sestřičkám během práce umožňujeme souběžně další možnost vzdělání a specializací, ať už jsou hned po škole nebo se pro to rozhodnou kdykoli později. Nic u nás není nemožné, každému vycházíme vstříc.

Umožňujete ženám mít flexibilní pracovní dobu?

Na odděleních jedeme na směnný provoz, personál pracuje dvanáctihodinové služby. Samozřejmě jsou pak ženy po mateřské dovolené, které mají kratší úvazky tak, aby se doplňovaly. Máme tu i děvčata, která začínají postupně na pár hodinách denně. Je to vše o domluvě a my jsme flexibilní úplně ve všem.

Jak je to s mladými lékaři a zájmem o plastickou chirurgii?

O plastickou chirurgii je v řadách lékařů obecně veliký zájem. Nikde jinde nemohou získat takovou praxi, erudici, um a zázemí velké kliniky.

Jaké plány a cíle jste si jako přednosta kliniky stanovil na letošní rok?

V roce 2024 bychom chtěli otevřít další lůžkové oddělení. Větší počet lůžek nám umožní navýšit počet a spektrum operací.  

Díky našemu nadačnímu fondu bychom chtěli odesílat více lékařů do zahraničí, aby se cíleně naučili nové metody a hned je začali na naší klinice aplikovat. Především v oblasti operací rozštěpů u dětí a rekonstrukcí prsů u onkologických pacientek.

Nebojíte se třeba, že tam ti lékaři zůstanou?

Nevidím pro to jediný důvod. Zatím se mi všichni nadšeně vrátili. Lékaři, kteří absolvují praxi, jsou nadšení jedinci, kterým medicína dává více než jen finance. I pro ně je samozřejmě nutné najít řešení, aby mohli svůj koníček jménem medicína financovat. Klinika nabízí lékařům nad rámec běžného výdělku i placené estetické operace, což zlepšuje finanční postavení nejen u nich, ale také u spolupracujících sester. Klinika s velkým zázemím a zkušenými lékaři je pro pacienty přitažlivá a zájem o ni jen roste.

Zastavme se na chvíli u vás. Proč jste si vybral obor plastické chirurgie?

Ten obor si vybral mě.

Dobře. Tak proč si obor vybral vás?

Začínal jsem na chirurgickém pracovišti a v průběhu přípravy k atestaci jsem měl možnost seznámit se s kardiochirurgií a neurochirurgii. V rámci poznávání chirurgického světa jsem se dostal i na plastickou chirurgii, právě sem na Vinohrady, kde jsem pak operoval pod mikroskopem s panem docentem Tvrdkem. Tato práce, její preciznost, smysl pro detail a umění improvizace mi natolik učarovala, že jsem se po úspěšném konkurzu dostal před 27 lety na kliniku plastické chirurgie. Když si znovu uvědomíte, jak a kolika pacientům dokážeme pomoci, od nádorů přes defekty hrudníků, rekonstrukcí prsů, zákroků u malých dětí…. Pak má váš život smysl a náboj. Je důvod se s radostí zdokonalovat, zlepšovat, objevovat nové cesty a růst po všech stránkách.

Nela Slivková