Ilustrační foto: Freepik

Studie: Lepší kontrolou podávaných léků by se mohlo ušetřit 910 milionů ročně

Lepší kontrola podávaných léků umožní podle klinických farmaceutů, kteří pracují v nemocnicích, kratší hospitalizace pacientů a úsporu za léky, ročně by se tím mohlo ušetřit až 910 milionů korun ročně. Informace dnes zazněly na tiskové konferenci České lékařské společnosti Jana Evangelisty Purkyně (ČSL JEP).

„Jeden klinický farmaceut ušetří díky optimalizaci farmakoterapie a minimalizaci jejích nežádoucích účinků až 0,7 milionu korun ročně,“ uvedla předsedkyně České odborné společnosti klinické farmacie ČSL JEP Jana Gregorová, která působí ve Fakultní nemocnici Bulovka. Studii, která náklady počítala, čeští odborníci publikovali v roce 2016.

Klinický farmaceut je absolventem oboru farmacie, který se dál vzdělával ve vyhodnocování farmakoterapie u hospitalizovaných. Spolu s lékaři chodí na ranní vizitu a dopředu prochází léky předepsané pacientům, zda nedochází k duplikacím nebo nežádoucímu působení léčiv.

V roce 2022 podle ročenky odborné společnosti působilo ve 47 nemocnicích asi 140 klinických farmaceutů, podle Gregorové by ideální bylo 188 oddělení klinické farmacie se zhruba 1300 klinickými farmaceuty. „Metou je, aby v každé nemocnici bylo oddělení klinické farmacie a aby kliničtí farmaceuti byli v dostatečné míře dostupní i v ambulantní sféře,“ dodala Gregorová.

V ambulantní péči by se mohli kliničtí farmaceuti zaměřovat například na antibiotika, podle ročenky by jich mohlo být přes 200. „Při podání příliš malé dávky hrozí nedostatečná léčba infekce a vznik rezistence, zatímco při podání příliš velké dávky se zvyšuje riziko nežádoucích účinků,“ uvedla v tiskové zprávě vedoucí Oddělení klinické farmacie Ústřední vojenské nemocnice Irena Murínová.

Pacientům mimo nemocnice a lékařské ordinace mohou předepsaná léčiva kontrolovat lékárníci v lékárnách. Pokud nahlédnou do elektronického lékového záznamu pacienta, vidí soupis všech jemu předepsaných léků a mohou odhalit jejich zdvojení nebo nežádoucí působení. Podle viceprezidenta České lékárnické komory (ČLnK) je lékárníků asi 8000, po dalším dovzdělání v klinické farmacii by mohli spolupracovat s ambulantními lékaři a hodnotit pro ně pacienty.

-čtk-