Letos vychází Den vzácných onemocnění na 29. února. V Česku si jej připomeneme mj. sympoziem Zdravotnického deníku. Foto: rarediseaseday.org

Sympozium Zdravotnického deníku se zaměří na kvalitu života pacientů se vzácnými onemocněními i na legislativní rámec

Kvalita života pacientů s vzácnými onemocněními, systém komplexní sdílené sociálně zdravotní péče, zhodnocení legislativy v oblasti vzácných onemocnění, farmaceutický balíček Evropské unie, léčiva pro vzácná onemocnění či společné nákupy léčiv členskými zeměmi EU. To jsou hlavní témata, kterým se bude věnovat již tradiční sympozium Zdravotnického deníku. Uskuteční se 29. února, kdy si připomínáme mezinárodní Den vzácných onemocnění. Akce je připravována ve spolupráci s Českou asociací pro vzácná onemocnění (ČAVO) a v pražském hotelu Green Garden Hotel se jí zúčastní přední odborníci z oblasti medicíny, zdravotního pojištění a lékové politiky, zástupci pacientských organizací, ministerstva i poslanci.

Vzácným onemocněním se ve Zdravotnickém deníku věnujeme pravidelně, ať už formou článků, rozhovorů či odborných konferencí. Jde o stále aktuálnější téma, jehož zvedání oceňují jak lékaři, tak pacienti a neméně též rodiče dětských pacientů. V hotelu Green Garden Hotel proto u příležitosti mezinárodního dne vzácných onemocnění pořádáme sympozium na toto téma. Probíhat bude od ranních 9 hodin do 16:15.

Pro pacientské organizace, pracovníky veřejných nemocnic a další členy veřejného sektoru je vstup zdarma. Pro příslušníky soukromého sektoru je vstup zpoplatněn částkou 7.500 korun (bez DPH. Registrovat se můžete na adrese [email protected].

Se zajímavými úvodními přednáškami vystoupí předsedkyně ČAVO Anna Arellanesová, vedoucí Centra dětské revmatologie a autoinflamatorních onemocnění při Klinice pediatrie a dědičných poruch metabolismu VFN a 1.LF UK Pavla Doležalová, ředitel Institutu pro zdravotní ekonomiku a technology assessment (iHETA) Tomáš Doležal a náměstek ministra zdravotnictví Jakub Dvořáček. Akci bude moderovat šéfredaktor Zdravotnického deníku Tomáš Cikrt.

Program: