Vlevo: Miloš Voleman, foto: Tomáš Cikrt, vpravo: Marian Jurečka. foto: Wikimedia Commons

Voleman vs. Jurečka. V pozadí jednání o zákoníku práce doutná drsný konflikt

Sotva jednání pracovní skupiny pro změny zákoníku práce ve zdravotnictví začala, už vyplouvají na povrch vyostřené vztahy mezi některými jejími členy. Minulý týden jsme napsali o průběhu první schůzky, jejíž úvod poznamenalo chování Miloše Volemana z Lékařského odborového klubu – Svazu českých lékařů (LOK-SČL), a to když odmítl podat ruku přítomnému ministrovi práce a sociálních věcí Marianu Jurečkovi (KDU-ČSL). Voleman se v reakci na článek obrátil na redakci Zdravotnického deníku s vysvětlením, že ho měl člen vlády vulgárně urážet. Podle ministra a jeho spolupracovníků to byl ale právě Voleman, kdo se choval velmi hrubě již během jednání v loňském říjnu.

Schůzka, která proběhla ve čtvrtek 8. února na půdě Poslanecké sněmovny, měla započít sérii jednání mezi ministerstvem zdravotnictví, ministerstvem práce a sociálních věcí a Sekcí mladých lékařů ČLK o potřebných změnách v zákoníku práce. S ohledem na význam tématu se jí zúčastnili rovněž zástupci nemocnic, lékařských fakult, pojišťoven, členové zdravotnického výboru a také odboráři.

Jenže záměr hledat společnou řeč narazil hned v úvodu na otevřené nesympatie jednoho z účastníků. Odborový „vyslanec“ Voleman odmítl podat ruku minimálně jednomu z účastníků, a to ministru Jurečkovi. Ten měl následně Lékařskému odborovému klubu doporučit ke zvážení, zda by neměl na schůzky posílat jiného zástupce ze svých řad. Takto to Zdravotnickému deníku vylíčil jeden z účastníků schůze.

Periskop do hlubin ministrovy duše

Že ministrovi práce a sociálních věcí odmítl podat ruku, nám potvrdil i Voleman. „Skutečnost je taková, že jsem neakceptoval podání ruky od jedné osoby, a to konkrétně od ministra Jurečky. Jsem toho názoru, že se ministr Jurečka 21. prosince 2023 a ve dnech následujících sám vyčlenil z okruhu osob, kterým slušný člověk může podat ruku,“ napsal redakci. „To, že to pak pan ministr považoval za nutné ventilovat na počátku jednání, je problém týkající se pouze jeho, resp. jeho psychiky,“ dodal.

A čím, že se měl ministr podle Volemana vyčlenit z okruhu slušných? „Nevidím do hloubi duše pana ministra Jurečky, ale na jednáních se zástupci MPSV, na kterých jsem byl přítomen, zazněly poprvé výrazy ,d…‘ a ,č….‘ až 8. února 2024 na půdě Poslanecké sněmovny právě z úst pana ministra Jurečky,“ popsal nám jadrně Voleman (Pozn. redakce: použité výrazy jsme vytečkovali).

Ministr: Bylo to jinak

Zdravotnický deník se proto obrátil na samotného ministra, aby se k nařčení z užívání slov, za která by se nemusel stydět ani pověstný dlaždič, vyjádřil. Ten nám v reakci na to popsal pozadí vzájemné nevraživosti s Volemanem, která se datuje až do podzimu minulého roku.

„V loňském roce proběhlo několik setkání u příležitosti projednávání novely zákoníku práce. V říjnu se jednoho z nich zúčastnil také pan Voleman společně s řadou dalších zástupců lékařských odborů. Je běžné, že vždy není možné s protistranou souhlasit. Já však své výhrady řeším napřímo. Pan Voleman zvolil jiný postup a při zmíněném jednání po mém příspěvku v diskuzi nepokrytě utrousil na mou adresu velmi vulgární výraz. Tehdy jsem ho sice na dálku neslyšel, zřetelně jej ale zaregistrovali hned dva mí kolegové, kteří seděli přímo proti panu Volemanovi,“ popsal pro Zdravotnický deník Jurečka.

Co se týče únorové schůzky, tam podle ministra Voleman „neprojevil ani základní slušnost“, myšleno podání ruky, tudíž se vůči tomu i jeho předchozímu chování ohradil. „Takové chování z mého pohledu nepatří do prostředí vrcholných představitelů odborných organizací. Pokud tedy někdo dává najevo své antipatie, nejsem to já,“ pokračoval Jurečka a zdůraznil, že je ochoten kdykoliv jednat s každým, kdo má zájem jednat konstruktivně a s respektem. „Pokud ale někdo nedokáže zachovat zcela základní slušnost, nemůže očekávat, že bude dostávat neomezený prostor a že se na jeho nepřijatelné chování zapomene,“ dodal.

-fk-