Foto: Pixabay

Vysoká cena za víru. Katolické nemocnice v Americe ohrožují zdravotní péči

Stále více žen naráží v Americe na překážky ve zdravotní péči, ať už jde o pohotovostní službu během těhotenství, nebo o přístup k antikoncepci a potratu. Podle federálních údajů Agentury pro výzkum a kvalitu zdravotnictví USA jsou čtyři z deseti největších skupin amerických nemocnic podle počtu lůžek katolické. Třicet pět států brání pacientkám žalovat nemocnice za neprovedení potratu, i když je předem jasné, že dítě nepřežije. O problematice informuje zpravodajský portál KFF Health News.

Ve Spojených státech amerických najdeme přes 600 katolických všeobecných nemocnic a zhruba 100 takových, které mají určité náboženské limity ve zdravotní péči. Američtí lékaři upozorňují na to, že směrnice katolické církve jsou často v rozporu s uznávanými lékařskými standardy, zejména v oblasti reprodukčního zdraví. Podle doporučených postupů Americké akademie porodníků a gynekologů pro zvládnutí tzv. předporodní ruptury blan, při které pacientce praskne voda ještě před začátkem porodu, by ženě měly být včas nabídnuty všechny možnosti, včetně ukončení těhotenství. K takovým postupům ale v katolických nemocnicích dochází jen zřídka, protože umělé přerušení těhotenství je podle výkladu Bible považováno za „nemorální zlo“.

Podle získaných dat KFF Health News se v amerických katolických nemocnicích narodí více než půl milionu dětí ročně. To je 16 procent všech porodů v nemocnicích každý rok. Ve Washingtonu se v katolických nemocnicích dokonce rodí polovina všech dětí, což je nejvyšší podíl v zemi.

Situaci komplikuje fakt, že téměř 800 tisíc lidí má v Americe v dojezdové vzdálenosti jedné hodiny jízdy autem pouze katolické porodnice. Platí to například pro 1 z 10 obyvatel Severní Dakoty, v Jižní Dakotě se pak jedná o 1 člověka z 20. Když je péče vzdálená o více než hodinu, odborníci často definují oblast jako „nemocniční poušť“. Ženy navíc často ani nevědí, které nemocnice jsou přidružené ke katolické církvi a které fungují nenábožensky.

Kontroverzní morální učení

Vedoucí představitelé katolických zdravotnických systémů se odkazují na církevní směrnice, které vydala Konference katolických biskupů USA v roce 1948. Základní pohled na potraty se v Americe od té doby příliš nezměnil. Poslední revize v roce 2018 přidala několik směrnic, které se zabývají akvizicemi nebo fúzemi katolických zdravotnických zařízení s nekatolickými, včetně toho, že „cokoli, co je pod kontrolou katolické instituce – ať už akvizicí, správou nebo řízením – musí být provozováno v plném souladu s morálním učením katolické církve“.

Nathaniel Hibner, vrchní ředitel pro etiku v Katolické zdravotnické asociaci, uvedl, že etické a náboženské směrnice umožňují lékařům poskytovat lékařsky nezbytná ošetření v naléhavých případech. „Katolická zdravotní péče se zavázala ke zdraví všech žen a matek, které vstoupí do našich zařízení,“ uvedl k tomu Hibner.

Mohl by být tedy proveden potrat, pokud těhotenství ohrožuje život matky? To, zdá se, není tak zřejmé. Jak a kdy proběhne etická konzultace a jak přísně jsou dodržovány všechny pokyny, závisí vždy na nemocnici a názorech místního biskupa.

Státní zákonodárci v Oregonu schválili v roce 2021 legislativu, která posílila pravomoci k odmítnutí sloučení zdravotní péče, pokud by měla omezit přístup k péči limitované katolickými směrnicemi. Podobnou legislativu zavedli vloni také zákonodárci ve státě Washington.

Úplný zákaz potratů zatím platí ve 14 amerických státech. Jsou jimi Idaho, Severní a Jižní Dakota, Texas, Oklahoma, Arkansas, Louisiana, Missouri, Indiana, Kentucky, Tennessee, Mississippi, Alabama a Západní Virginie.

Nela Slivková