Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09) a místopředsedkyně sněmovního výboru pro zdravotnictví Karla Maříková (SPD). Foto: Foto: Radek Čepelak a Facebook Karly Maříkové

Černý kašel: Je nesmysl přeočkovat všechny, souzní politici

Je nesmysl, aby se proti černému kašli přeočkovala celá populace, musíme se zaměřit na důsledné přeočkování desetiletých a jedenáctiletých. To dnes zaznělo v debatě o výrazném růstu počtu nemocných černým kašlem, o tom co je jeho příčinou a jak situaci aktuálně řešit mezi ministrem zdravotnictví Vlastimilem Válkem (TOP 09) a místopředsedkyně sněmovního výboru pro zdravotnictví Karla Maříková (SPD) v diskusním pořadu televize Nova Za pět minut dvanáct. Neshoda mezi nimi panovala především v otázce, zda jsou na vině dnešní situace také migranti. Válek v pořadu také řekl, že Evropská komise už od Česka obdržela návrh k české továrně na penicilin.

Podle Válka se dostáváme k vrcholu počtu nakažených. „Je teď otázkou, jak dlouho bude ten vrchol trvat. Je možné, že bude trvat několik týdnů, možná i víc než měsíc,“ uvedl Válek, který své tvrzení opřel o analýzy a vyjádření Národního institutu pro zvládání pandemie. Ministr zároveň upozornil na to, že situace s nákazou černým kašlem je obdobná v mnoha zemích světa. „Jedna z nejhorších situací je například v Austrálii. Netýká se to přitom jen černého kašle, ale i jiných infekčních nemocí, řekl Válek.

Situace má podle něj dvě zásadní příčiny. „Tou první je, že poté co byly země v covidových lockdownech velmi tvrdě zavřené, zhoršila se obranyschopnost populace. Druhým důvodem je, že se výrazně snižuje zájem o očkování, a to i o očkování povinné. V Evropě jsou země, u nichž má povinné očkování pod 80 procent dětí,“ řekl Válek. Typickým příkladem nedostatečné proočkovanosti je podle ministra i černý kašel a Česká republika. „V prvním roce života máme naočkovaných až 97 procent dětí, ale v dávce, která má být podána mezi desátým až jedenáctým rokem jen 90 procent dětí,“ řekl Válek.

Opoziční poslankyně Karla Maříková (SPD) vidí důvody nárůstu výskytu černého kašle u nás i migrace, konkrétně migrace z Ukrajiny. „Již v květnu 2022 upozorňoval profesor Chlíbek na to, že v některých zemích jako Ukrajina není dostatečná proočkovanost a základní očkování nemají úplně všichni. Profesor Prymula před pár dny také zmínil, že jsme podcenili migraci a volal po testování. Neříkám, že je problém jenom to, vlivů je řada,“ řekla Maříková.

Podle Válka je ale takový argument lichý. „Pokud vnímáme migrační důvod jako takový, že se obyvatelstvo Evropy pohybuje a cestuje daleko častěji do zahraničí, včetně mimoevropských zemí než dříve, tak ano, to je důvodem většího šíření infekčních nemocí v rámci Evropy. Rozhodně ale příčinou zvyšujícího se počtu nakažených obyvatel. „Mohu jmenovat tři země, které mají uprchlíků poměrně málo, zvlášť těch z Ukrajiny, a přesto je tam velký výskyt černého kašle: Dánsko, Anglie a Austrálie,“ zmínil Válek. Podle Válka ukrajinské děti padají do našich očkovacích kalendářů a ukrajinské matky pro své děti akceptují očkování více než matky české.

Oba politici se shodli na tom, že je v dnešních dnech klíčové, aby každý, kdo má příznaky, by měl co nejrychleji navštívit lékaře, a každý, pro něhož je vhodné přeočkování, by se měl nechat naočkovat. Podle Válka je vakcín s očkovacími látkami proti černému kašli dostatek, ačkoli se v médiích objevovali zprávy, že ne. Navíc podle Válka ministerstvo hledá další možnosti, jak dovézt další vakcíny, které nejsou registrované v České republice, ale jsou schválené v Evropské unii. Probíhají podle něj například jednání s Kanadou.

„Není potřeba přeočkovat celou populaci. Rizikovou skupinou jsou teď především starší občané, protože protilátky s věkem klesají. Proto bych v lidech nevzbuzovala pocit, že se musí na lékaře obracet všichni,“ řekla v pořadu Maříková. Válek souhlasil. „Je nesmysl, aby se přeočkovali všichni. Z dat vyplývá, že nejvíce nemocných je ve věkové skupině 15 až 19 let, takže by mělo rozhodně proběhnout přeočkování všech dětí ve věku 10 a 11 let, které přeočkování ještě neabsolvovali,“ vysvětlil Válek. Debaty podle něj probíhají i o možném očkování těhotných žen, aby se jejich děti rodily už s určitou hladinou protilátek.

Výstavba tuzemské továrny na penicilin se možná blíží

V další části diskuse, která se týkala nedostatku léků, ministr Válek také poznamenal, že Evropská komise už od Česka obdržela návrh k české továrně na penicilin. A pokud jej notifikuje, začne výstavba. O tom, v jakém kraji továrna případně vznikne, je podle Válka zatím předčasné hovořit.

Loni v prosinci Válek uvedl, že stavba továrny na penicilin by měla začít do konce volebního období vlády, více podrobností ale neupřesnil. Řekl také, že termín zahájení stavby bude možné oznámit ještě do konce loňského roku nebo v prvních 14 dnech roku letošního.

Dnes Válek vysvětlil, že proces zdržela sektorová analýza farmaceutického průmyslu, kterou vypracovalo ministerstvo průmyslu a obchodu. O tom, jak v Česku penicilin vyrábět, respektive produkovat nebo blistrovat, jednal Válek jak s ministrem průmyslu Jozefem Síkelou (STAN), tak s ministrem financí Zbyňkem Stanjurou (ODS).

„Na to je potřeba notifikace z Evropské komise. Shodli jsme se na tom, jaký model bude nejlépe notifikovatelný. Pan ministr Síkela předložil tento model v uplynulých dnech. My teď čekáme na vyjádření komise stran notifikace. Pokud ten náš návrh znotifikuje, tak začneme stavět. Doufáme, že to bude rychle,“ uvedl Válek.

-jkn-