Ilustrační foto: Pixabay

Fakultní nemocnice: Potřebujeme větší zapojení praktiků do pohotovostí

Lékařská služba první pomoci (LSPP) se v posledních měsících stává aktuálním tématem. Z nemocnic totiž zaznívá kritika, že se na této službě, která má odlehčit vytížení nemocničních urgentních příjmů, stále méně podílejí praktici a terénní pediatři. Oslovili jsme proto tuzemské fakultní nemocnice, abychom zjistili, jestli a jak u nich LSPP funguje a zda jsou v ní v potřebném objemu ochotni pracovat praktičtí lékaři, nebo je třeba jejich služby doplňovat lékaři z nemocnic. Odpovědi potvrzují, že nemocnicím větší zapojení praktiků skutečně chybí a komplikuje to provoz pohotovostí.

Fakultní nemocnice Olomouc, odpovídal tiskový mluvčí Adam Fritscher: Funguje u nás lékařská pohotovostní služba pro dospělé i pro děti. Lékařská pohotovostní služba pro dospělé je jednou z ambulancí Oddělení urgentního příjmu a funguje ve všední dny od 15:30 do 7:00 a nepřetržitě o víkendech a svátcích. Denně jí projde kolem 30 pacientů z průměrně 210 celkem ošetřených na Oddělení urgentního příjmu. Její provoz je pokryt převážně lékaři nemocnice, podílí se na něm minimum praktických lékařů provozujících vlastní praxi.

Lékařská pohotovostní služba pro děti funguje v rámci Dětské kliniky v čase od 7 do 22 hodin ve všední dny a od 7 do 19 hodin o víkendech. Na lékařském zajištění se podílejí zhruba z 60 procent obvodní pediatři a ze 40 procent lékaři Dětské kliniky. Vzhledem ke skutečnosti, že příkazem ministra byly zrušeny DPČ (dohody o pracovní činnosti – pozn. red.) pro interní zaměstnance a odpracované hodiny se tedy počítají do limitu přesčasové práce 33 hodin za měsíc, a vzhledem k neochotě terénních pediatrů konat tyto pohotovostní služby, je čím dál obtížnější tuto lékařskou pohotovostní službu provozně zajistit.

Fakultní nemocnice u sv. Anny v Brně (FNUSA), odpovídal tiskový mluvčí Jiří Erlebach: V naší nemocnici nemáme dětské oddělení. Pro dospělé funguje náš urgentní příjem také jako LSPP, protože tam bez vyšetření nelze odmítnout žádného pacienta ani s banálními problémy. Práci praktických lékařů na LSPP tak v tuto chvíli suplují internisté, ale vedle toho funguje v Brně LSPP, kde jsou služby obsazovány praktickými lékaři prostřednictvím jejich sdružení.

V letošním roce se ve FNUSA bude realizovat stavba nového urgentního příjmu, který bude centralizovat v tuto chvíli oddělené části interny, chirurgie, neurologie a ARO, které se do nových prostor přesunou. Potom bude tamtéž možné jednat i o službě LSPP realizované pomocí praktických lékařů. FNUSA už nemá oddělení praktických lékařů, nemá tedy žádné praktické lékaře jako zaměstnance, takže vše je závislé na tom, jestli se zdravotním pojišťovnám podaří dosáhnout toho, aby se privátní praktičtí lékaři museli na zabezpečení LSPP podílet.

My bychom pro ně prostorové podmínky v návaznosti na urgentní příjem vytvořili, ale skutečně nejsme schopni samostatně vyřešit jejich personální zabezpečení. Zdravotní pojišťovny chtějí, aby LSPP byla součástí všech urgentních příjmů, ale pokud neučiní výše uvedené kroky, bude to jen stěží realizovatelné.

Fakultní nemocnice Hradec Králové, odpovídal tiskový mluvčí Jan Špelda: V naší fakultní nemocnici funguje několik lékařských pohotovostí – konkrétně pohotovost pro dospělé, pohotovost pro děti, zubní lékařská pohotovost, zubní úrazová pohotovost a lékárenská pohotovost.

Lékařská pohotovostní služba pro dospělé je zajištěna v prostorách urgentního příjmu (Emergency), v jejím rámci je lékařská péče většinově zajištěna praktickými všeobecnými lékaři, ale slouží zde i kmenoví lékaři Fakultní nemocnice Hradec Králové. Uvítali bychom větší zapojení praktických lékařů z širšího regionu.

Fakultní nemocnice Ostrava, odpovídala tisková mluvčí Petra Petlachová: Ve Fakultní nemocnici Ostrava funguje již více než rok Lékařská pohotovostní služba pro děti a dorost a také Ambulance praktického lékaře pro děti a dorost. V obou ambulancích se loni – za první rok jejich existence – podařilo zabezpečit plynulý provoz, na pohotovosti ošetřit 10 tisíc dětí a pro tisícovku zaregistrovaných dětí zajistit pravidelnou pediatrickou péči.

Lékařskou pohotovostní službu pro dospělé zajišťuje v Ostravě Městská nemocnice.

Všeobecná fakultní nemocnice (VFN) v Praze, odpovídala tisková mluvčí Marie Heřmánková: V naší nemocnici funguje LSPP pro děti a dorost. Funguje u nás také Stomatologická klinika VFN, která poskytuje stomatochirurgickou pohotovost. Neposkytuje ale zubní pohotovostní službu, jde výhradně o stomatochirurgickou pohotovostní službu, tedy ošetřování úrazů, kolemčelistních zánětů nebo komplikací po stomatochirurgických výkonech.

V příštích dnech si na portálu Zdravotnický deník přečtěte pokračování tohoto článku monitorující stav LSPP v dalších typech nemocnic.

-jkn-