Pověřený ředitel HERA Laurent Muschel na schůzi SANT. Zdroj: Evropský parlament

Generika pro Evropu se možná budou vyrábět na Ukrajině, řekl na schůzi SANT ředitel HERA Muschel

Evropa poskytuje Ruskem napadené Ukrajině otevřenou náruč a platí to i v oblasti léčiv. Ukrajinci mohou využít evropské zásoby léků v rámci systému rescEU a připravuje se i možnost podílet se na společných nákupech s Evropou. Na dosud poslední schůzi podvýboru Evropského parlamentu pro veřejné zdraví (SANT) to v rámci výměny názorů s poslanci řekl pověřený ředitel Úřadu pro připravenost a reakci na mimořádné situace v oblasti zdraví (HERA) Laurent Muschel. Zmínil i probíhající vyjednávání o možné výrobě generických léků pro Evropu na Ukrajině.

„Na Ukrajině je farmaceutický průmysl, který vyrábí generika, a my bychom velice reálně mohli uvažovat o tom, že by se část výroby našich generik vyráběla na Ukrajině,“ řekl Muschel europoslancům s tím, že by v takovém případě bylo nutné mimo jiné zajistit požadovanou úroveň kvality a odpovídající výrobní podmínky. „Je to věc, o které uvažujeme a diskutujeme o tom s Ukrajinci,“ dodal Muschel na schůzi, během níž europoslance stručně seznámil s tím, co HERA dělá, jak se staví k aktuálním výzvám a co plánuje činit v blízké budoucnosti.

Možná výroba generik není jediným výsledkem partnerství mezi EU a jejím východním sousedem. „Připravujeme možnost, aby se Ukrajina mohla zapojit i do společných nákupů léčiv,“ sdělil dále Muschel. Do podrobností při tom příliš nezacházel. Podobně stručný byl při popisování toho, že Ukrajina může využít i evropské zásoby léčiv, vyhrazené pro boj s následky přírodních katastrof, v rámci systému rescEU. A to není vše. „Otevřeli jsme jim (Ukrajincům, pozn. red.) také možnost zapojit se do Aliance pro kriticky důležité léčivé přípravky. Projevili o to zájem a budou se účastnit našich jednání,“ doplnil pověřený ředitel HERA.

Zkoumají se nebezpečné patogeny

HERA vznikla během pandemie covid-19 a jejím úkolem je připravit Evropu na případnou další obdobnou krizi, ideálně jí předejít. „Nevíme, kdy k ní dojde, ale dojde k ní. S klimatickými změnami se do Evropy dostávají tropické choroby – v jižní Evropě se již objevují… Takže musíme dát dohromady všechny zdroje, abychom zajistili protiopatření,“ zdůraznil Muschel.

V rámci těchto příprav a opatření role HERY spočívá v dozoru nad výzkumem, výrobou a pravidelnými zásobami léků, přičemž v této oblasti spolupracuje s řadou evropských i mimoevropských organizací. „Spolupracujeme s ECDC, EMA, WHO, africkou CDC, USA, Japonskem, Koreou, Singapurem a dalšími,“ jmenoval Muschel rozptyl navázaných spoluprací. HERA prý také komunikuje s nejlepšími laboratořemi v Evropě, které jí poskytují poradenství ohledně opatření, která by bylo dobré rozvíjet.

„Měli jsme štěstí, že se vakcína na covid-19 objevila tak brzy, ale nemusí tomu tak být i příště,“ varoval Muschel. Za tímto účelem se HERA soustředí například na jeden z rámcových programů EU, a to Horizont Evropa, který je zaměřen na vývoj a inovace. „Sledujeme vývoj dalších očkovacích látek, protože nevíme, co bude za krizi následovat,“ řekl ředitel HERA. Úřad řeší i problematiku antimikrobiální rezistence a zkoumá potenciálně nebezpečné patogeny, přičemž kontroluje, zdali na ně existují antiviry a očkovací látky.

Rána do rozpočtu

Muschel europoslance informoval, že se HERA snaží svých cílů dosáhnout i aktivní spoluprací s farmaceutickými firmami. Avizoval například připravovaný pilotní projekt, který má zajistit rychlý přísun antibiotik do Evropy. Zapojení výrobci se v něm mají výměnou za garantovanou platbu zavázat dodat léky – i ty, které zatím nejsou v EU registrované – do jakékoliv členské země, která je do programu zapojená, a to do 24 hodin. Projekt má vyjít přibližně na 20 milionů eur.

Muschel se vyjádřil i ke škrtům v rozpočtu EU4Health, který se má od příštího roku snížit o 20 procent v důsledku alokace peněz na pomoc Ukrajině. Na schůzi výboru Evropského parlamentu pro životní prostředí, veřejné zdraví a bezpečnost potravin (ENVI), která se konala minulý týden, o tom hovořila i komisařka pro zdraví a bezpečnost potravin Stella Kyriakidesová. „Je to poměrně významný zásah, protože 70 procent rozpočtu bylo zaměřeno na HERA, takže nás to zasáhlo obzvlášť silně,“ posteskl si Muschel. Připomněl přitom, že rozpočet na letošní rok dotčený nebude. Co se týče dalších tří let, na něž je celkem sedmiletý program EU4Health vyhrazený, tam se zatím o konkrétních omezeních výdajů jedná.

-fk-