Foto: Radek Čepelák

Ministr Válek podpořil energetické služby se zárukou v nemocnicích

Energy Performance Contracting (EPC) neboli komplexní služba, která v sobě zahrnuje návrh úsporných opatření, přípravu, realizaci a zajištění financování projektů vedoucím k úsporám energie v budovách, je podle ministra zdravotnictví Vlastimila Válka manažersky inteligentní cestou, která vede k dlouhodobému racionálnímu spoření. Navíc je extrémně bezpečná, protože pro poskytovatele péče je riziko velmi malé. Na sympoziu Zdravotnického deníku Energetika v nemocnicích ministr také kladně zhodnotil probíhající meziresortní spolupráci s ministrem financí Zbyňkem Stanjurou a bývalou ministryní životního prostředí Annou Hubáčkovou. Zároveň pozitivně ocenil práci svého předchůdce, ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha, který na konferencích Zdravotnického deníku energetické úspory v nemocnicích v minulosti také podporoval.

V oblasti energetických služeb ve zdravotnictví bylo v Česku realizováno celkem 28 projektů za 2 miliardy korun, které garantují roční úspory za 192 milionů. Další projekty jsou podle Asociace poskytovatelů energetických služeb (APES) ve výstavbě.

Snížení výdajů za energetiku vnímá ministr jako optimální cestu, která povede ke zkvalitnění prostředí v nemocnicích. Pokud se podaří za pomoci EPC projektů ušetřit polovinu z nákladů ročně, každý rok zůstane v systému 20 miliard korun. „20 miliard bych například mohl použít k financování léčby Alzheimerovy choroby,“ nastínil Válek a vyzdvihl fungování třech pražských zařízení, která se zaměřila na realizaci úspor energie. Jsou jimi Thomayerova nemocnice, Nemocnice na Homolce a Psychiatrická nemocnice Bohnice.

Účastníci prvního přednáškového bloku a panelové diskuse sympozia Energetika v nemocnicích. Zleva ředitel Státního fondu životního prostředí Petr Valdman, obchodní ředitel Veolia Energy Jakub Tobola, ministr zdravotnictví Vlastimil Válek, řídící majitel zpravodajských portálů Zdravotnický deník, Ekonomický deník a Česká justice a moderátor akce Ivo Hartmann, generální ředitel ČEZ ESCO Kamil Čermák a ředitelka odboru investic a evropských fondů ministerstva zdravotnictví Kateřina Grygarová.

Nutnost dlouhodobé vize

Na sympoziu došlo k zajímavému momentu, když ministr zdravotnictví Vlastimil Válek vyzdvihl činnost bývalého ministra Adama Vojtěcha. „V České republice je nevděčnost k bývalým ministrům tradiční. Vždycky budu chválit Adama Vojtěcha, který se pro systém snažil udělat tolik, jako například Leoš Heger,“ řekl Válek ve své odpovědi na otázku, která se týkala meziresortní spolupráce na energetických úsporách budov. Energetické projekty potřebují podle něj dlouhodobou vizi a konsenzus politických stran. Pragmatická strategie vedoucí ke snížení výdajů na energetiku v nemocnicích, které se v některých případech dostávají až na deset procent, je podle něj aparátem jednotlivých resortů podpořena. Nic by tedy nemělo bránit tomu, aby se projektům EPC dostávalo ze strany veřejných budov v budoucnu větší pozornosti.

Jakub Tobola (uprostřed) představil na sympoziu projekty společnosti Veolia Energie ČR. Naslouchá mu ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (vpravo) a ředitel Státního fondu životního prostředí Petr Valdman.

U projektů, které slouží k úspoře energetických nákladů, nezáleží pouze na vůli zadavatele, ale také na možnostech jejich praktické realizace ze strany dodavatelů, kteří znají nejnovější technologie a know-how. Ty přiblížil obchodní ředitel společnosti Veolia Energie ČR Jakub Tobola. Skupina Veolia Energie má ve svém portfoliu skoro dvacet velkých i menších nemocnic v Praze, Moravskoslezském, Olomouckém a Středočeském kraji, kterým zajišťuje bezpečné dodávky tepla a elektřiny. Jedná se například o Fakultní nemocnici Olomouc, Fakultní nemocnici Ostrava, Fakultní nemocnici Královské Vinohrady, Nemocnici Bulovka, Psychiatrickou nemocnici Bohnice, Institut klinické a experimentální medicíny, Oblastní nemocnici Kolín, Nemocnici Přerov a další.

Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek považuje projekty EPC za správnou cestu k efektivnějšímu hospodaření nemocnic.

Tobola na sympoziu zmínil především loňský projekt EPC, který probíhal v Psychiatrické nemocnici Bohnice. Rozsáhlý areál léčebny byl stavěn od počátku 20. století, přičemž celý prostor je chráněn jako kulturní památka. Zastaralý stav technologických zařízení, zejména výměníková stanice, teplovody a oběhová čerpadla, z nichž plynula vysoká energetická náročnost jednotlivých budov, byly důvodem, proč se nemocnice rozhodla realizovat projekt energetických úspor metodou EPC.

„Tento projekt byl od začátku velmi náročný, jak časově, tak realizačně. Psychiatrická nemocnice v Bohnicích dostala velkou dotaci – 87 procent z celkových nákladů, které byly včetně DPH 600 milionů korun. Smlouvu jsme podepsali v roce 2022 a o rok později v listopadu jsme už předali kompletní projekt. Spolupracovali jsme na tom se společností D-energy, která se starala o stavební opatření, zejména šlo o výměnu oken v celém areálu,“ nastínil Tobola a dodal, že z důvodu památkové ochrany objektu musela být nová okna dřevěná a nikoliv plastová. Technologická opatření spočívala ve výměně všech rozvodů v areálu mezi jednotlivými budovami.

Účast na sympoziu byla velice hojná.

„Investičně nejméně náročnou, ale z pohledu návratnosti nejzajímavější akcí byla výměna části svítidel za nová LED svítidla. Celkově jich bylo nainstalováno 8 500. U těchto investic se návratnost projeví ve velmi krátké době,“ zdůraznil Tobola.  

Psychiatrická nemocnice Bohnice tak díky projektu EPC získala jednoho partnera, který zajistil komplexní službu – od projekce přes realizaci a financování až po energetický management s garancí úspor a odložené splácení části investice. „Úspory energií představují v nemocnici 15 milionů korun ročně. V dnešních cenách úspora představuje plus minus 22 milionů,“ doplnil Tobola.

Během druhé části sympozia promluvil jednatel D-energy Eduard Paulík (vlevo). Vedle něj je přítomný místopředseda představenstva Advance Energo Filip Ovčačík, projektový manažer EPC Elprocon 21 Martin Chmiel, majitel zpravodajských portálů Zdravotnický deník, Ekonomický deník a Česká justice a moderátor akce Ivo Hartmann, advokátka z advokátní kanceláře Portos Michaela Machálková a manažer pro obchodní a exportní financování ČSOB Richard Čada.

Potenciální úspory v řádu desítek miliard

Rostoucí poptávku zákazníků po úsporných řešeních, které přispívají kvalitě vnitřního prostředí, na sympoziu zdůraznil také předseda představenstva a generální ředitel ČEZ ESCO Kamil Čermák. Společnost ČEZ spolupracuje například s Karlovarskou krajskou nemocnicí, Nemocnicí na Homolce nebo již zmíněnou Thomayerovou nemocnicí, ve které došlo k modernizaci osvětlení a vytápění ve dvaceti pavilonech za plného provozu. Došlo tak ke snížení nákladů na energie o 7,1 milionů korun ročně.

„Tyto projekty přinášejí desítky milionů úspor a u velkých zdravotnických zařízení je to 30 procent nákladů na energie. Pokud by všechny veřejné budovy v České republice, které potřebují rekonstrukci, zrealizovaly projekt EPC, agregovaná úspora na roční bázi může být v řádu desítek miliard korun. Proto se snažíme tuto metodu posunout dál do celého Česka,“ uzavřel Čermák.

Nela Slivková

Foto: Radek Čepelák

Zdravotnický deník děkuje za laskavou podporu sympozia společnosti Veolia Energie ČR.

Sympozia se účastnil také ředitel Fakultní nemocnice Ostrava Jiří Havrlant (vpravo).
Po akci následovala neformální diskuse v kuloárech.