Tisková konference k představení projektu energetické úspory Psychiatrické nemocnice Bohnice. Zleva jednatel společnosti D-energy Eduard Paulík, projektová manažerka nemocnice Věra Fibigerová a obchodní ředitel společnosti Veolia Energie ČR Jakub Tobola. Foto: Zdravotnický deník

Psychiatrie v Bohnicích ušetří na energiích zhruba 24 milionů za rok

Investice do energetické modernizace nemocnic by provozovatelům mohly ušetřit stovky milionů korun na provozních nákladech. Jeden z největších projektů garantovaných úspor energie v České republice, který dokončily společnosti Veolia Energie ČR a D-energy, se uskutečnil v Psychiatrické nemocnici Bohnice. Nemocnice teď spotřebuje o 30 procent energie méně a podle původních propočtů měla ušetřit téměř 15 milionů korun ročně. Vzhledem k rostoucím cenám za energii a vodu budou ale celkové úspory nemocnice daleko vyšší, konkrétně 24,5 milionu korun.

Výměna téměř deseti kilometrů potrubí, rekonstrukce oken a kompletní nový systém měření a regulace. Tak vypadal projekt, který proběhl v Psychiatrické nemocnici Bohnice pod taktovkou konsorcia společností Veolia Energie ČR a D-energy. Obě strany podepsaly smlouvu na poskytování energetických služeb se zaručenou úsporou v květnu roku 2022. Rozsáhlý projekt započal za plného provozu nemocnice a trval až do listopadu 2023. „Využili jsme tři prázdné objekty, ve kterých jsme za dobu realizace protočili 28 lůžkových oddělení,“ popsala provoz nemocnice v období rekonstrukce projektová manažerka nemocnice Věra Fibigerová.

Svým enormním rozsahem a celkovými náklady přes 600 milionů korun se zakázka řadí mezi nejrozsáhlejší projekty EPC (Energy Performing Contract, jedná se o energetickou službu, která zaručuje garantování energetických úspor bez nutnosti vlastní investice v České republice, pozn. red.).

„Realizaci jsme zvládli v termínu a mohlo začít 10leté období garantovaných úspor. Prokázali jsme, že zvládneme i velký komplexní projekt v rozhlehlém areálu, navíc s památkově chráněnými budovami,“ uvedl Reda Rahma, ředitel skupiny Veolia Energie.

Pro realizaci náročného projektu nemocnice kromě financování metodou EPC využila také dotace z Operačního programu Životní prostředí a programu Nová zelená úsporám, který chce nyní ministerstvo životního prostředí rozšířit.

„Výhodou tohoto způsobu řešení pro nás je možnost kombinace s dotací a skutečnost, že dodavatel smluvně ručí za dosažení úspor. Investice nad rámec dotace jsou spláceny z ušetřených peněz. Jinak bychom si tak rozsáhlou rekonstrukci nemohli dovolit,“ podotkla ředitelka Psychiatrické nemocnice Bohnice Zuzana Barboríková.

Podle obchodního ředitele společnosti Veolia Energie ČR Jakuba Toboly a jednatele D-energy Eduarda Paulíka bylo v rámci rekonstrukce v nemocnici nainstalováno přes tři tisíce termostatických ventilů a hlavic a pro úsporu vody přes dva tisíce perlátorů a úsporných sprch. Zároveň proběhla rozsáhlá výměna osvětlení za úspornější LED světla a zaveden byl i nový systém regulace a měření, pro který byly vybudovány optické sítě v délce pěti kilometrů.

Významnou část zakázky představovaly také stavební práce, které zahrnovaly výměnu či repasi více než tří tisíc kusů oken a dveří a zateplení stěn, střech a půdních prostor.

Slavnostní předávání šeku s úsporou 30 % energie ročně ředitelce bohnické nemocnice Zuzaně Barboríkové (vlevo). Šek předává ředitel skupiny Veolia Energie Reda Rahma (druhý zleva) a jednatel společnosti D-energy Eduard Paulík. Foto: Zdravotnický deník

Energetický management

Od ledna letošního roku v nemocnici běží desetileté období garantovaných úspor, jehož součástí je výkon energetického managementu. Ten má za cíl dosažené úspory průběžně vyhodnocovat a maximalizovat. Podle propočtů by nemocnice měla uspořit 14,7 milionu korun ročně, vzhledem k růstu cen energií a vody se ale bude pravděpodobně jednat o ještě vyšší částku. Za 10 let se tak díky projektu nemocnici podaří uspořit minimálně 147 milionů.

Evropská směrnice o energetické účinnosti požaduje snížení spotřeby energie v budovách nejméně o 1,9 procenta ročně. Využití energetických služeb, jako v případě projektu Psychiatrické nemocnice Bohnice, může významně pomoci takový cíl v České republice naplnit.

-ns-