Foto: Pixabay

Praktičtí lékaři aplikaci EZKarta vítají. Zatím je to „jen“ očkovací průkazka

Spuštění nové aplikace EZKarta, která zatím slouží jako očkovací průkaz občanů, představuje podle praktických lékařů výrazné odlehčení v administrativní péči. Lékaři dosud zapisují očkování v papírové podobě jednak do zdravotnické dokumentace, ale také do očkovacího průkazu. Aplikace může zároveň sloužit k předání informací o očkování také dalším ošetřujícím lékařům pacienta.

„Informace o očkování jsou vlastnictvím rodičů, případně dětí. Elektronická aplikace je tím nástrojem, jak případně tuto informaci předat i jiným ošetřujícím lékařům, kteří to očkování neprovedli,“ poukázala na benefit vzájemného propojení informací o zdravotním stavu pacienta dětská lékařka a místopředsedkyně Sdružení praktických lékařů pro děti a dorost ČR Hana Cabrnochová.  

S tím souhlasil také praktický lékař pro dospělé a člen výboru Společnosti všeobecného lékařství ČLS JEP Cyril Mucha, který uvedl, že minimálně třetinu pracovní doby stráví administrativou. „Neustále se hovoří o nedostatku praktiků. Pokud by opadla administrativa, bylo by nás o třetinu víc,“ uvedl Mucha a dodal, že na vývoji aplikace se výbor podílí už od samého začátku.

Aplikace EZKarta se transformovala z dřívější aplikace Tečka, která v době covidové pandemie dosáhla masového rozšíření mezi občany, v roce 2023 ji v mobilních telefonech mělo bezmála 2,5 milionu lidí. Lidé v aplikaci zatím naleznou svoji očkovací průkazku s daty od 1. ledna 2023. Vývoj aplikace stál podle informací ministerstva 7 milionů korun.

V aplikaci EZKarta občané zatím naleznou očkovací průkazku s detailními informacemi o provedeném očkování. Další možnosti jejího využívání, které byly zmíněny v návrhu zákona o elektronizaci zdravotnictví, jako je například přístup do služby eRecept nebo zdravotnické dokumentace (více jsme psali zde), zatím možné nejsou.

Elektronické záznamy by prozatím neměly nahradit papírovou dokumentaci. Je tedy na každém člověku, zda bude chtít využívat papírovou či elektronickou formu záznamu. Sám ministr zdravotnictví Vlastimil Válek se ale kloní k elektronickému zpracování, které chce do budoucna aktivně prosazovat. Stejný názor zastávají také praktičtí lékaři, pro které bude EZKarta znamenat výraznou administrativní úlevu.

Přihlásit se lze pouze zabezpečeným způsobem skrze Identitu občana (možnost bankovní identity, Mobilního klíče eGovernmentu či přes Moje ID). Sdílení očkovací průkazky s lékařem lze prostřednictvím podepsaného PDF souboru, který je možné v aplikaci stáhnout do mobilního telefonu.

Starší data aplikace neukáže

Očkovací průkazka eviduje veškerá očkování od 1. ledna loňského roku. Starší očkování aplikace podle ministra zdravotnictví obsahovat nemůže, protože lékaři neměli povinnost je hlásit. Mohlo by to podle něj také znamenat riziko, že se v aplikaci objeví nepřesná data.

Podle vrchní ředitelky sekce Informační a komunikační technologie ministerstva zdravotnictví Elišky Urbancové je zajištěna také ochrana před přetížením služeb eGovernmentu, aby nedocházelo k dlouhodobým výpadkům. „V aplikaci je uvedena tzv. záchranná brzda, která předejde přílišné zátěži na tyto systémy. Nastavili jsme hranici počtu přístupů. Je možné, že se po přihlášení k EZKartě zobrazí sdělení, které upozorní na to, že pokus o přihlášení musí občan zopakovat za okamžik, ale neměl by v tom být problém,“ uvedla Urbancová.

Každá přihlášená osoba automaticky uvidí možnost „spřažené osoby“, typicky se jedná o děti do 18 let či osoby, které dostaly od majitele aplikace souhlas k nahlížení do jeho dat přes portál ocko.uzis.cz

EZKarta by se v budoucnu měla rozšířit o rozcestník MZČR na jednotlivé webové stránky, mapu poskytovatelů zdravotních služeb a výpisy informací z centrálních resortních systémů, zejména Národního zdravotnického informačního systému (NZIS).

-ns-