Foto: Radek Čepelák

Grygarová: EPC je náročné, ale ministerstvo ho podporuje

Pokud chtějí přímo řízené organizace státu využívat EPC, neboli metodu energetických úspor s garantovanou zárukou v nemocnicích, musí dodržet stanovené postupy. Už několikrát se stalo, že ministerstvo financí příslušné organizaci zakázalo metodu využít v důsledku porušení pravidel. Na sympoziu Zdravotnického deníku o energetice v nemocnicích to řekla ředitelka odboru investic a evropských fondů ministerstva zdravotnictví Kateřina Grygarová.

Ministerstvo zdravotnictví velmi podporuje zapojení přímo řízených organizací do čerpání evropských dotací zaměřených na energeticko-úsporná opatření. Nejedná se ovšem jenom o nemocnice, ale také o krajské hygienické stanice. O dotačních možnostech, které jsou aktuální, pravidelně informuje prostřednictvím seminářů ve spolupráci se Státním fondem životního prostředí.

Sympozia se účastnil také ministr zdravotnictví Vlastimil Válek. Ministrovi naslouchá ředitel společnosti Veolia Energie ČR Jakub Tobola a majitel zpravodajských portálů Zdravotnický deník, Ekonomický deník a Česká justice Ivo Hartmann, který se zhostil moderace celé akce.

Zdravotnický resort patří k největším příjemcům dotační podpory, z Operačního programu Životního prostředí (OPŽP) v programovém období 2014-2020 se realizovalo celkem 42 projektů v celkových nákladech zhruba 5 miliard korun. 3,6 miliard korun představovaly náklady ze součtu evropských prostředků a programu Nová zelená úsporám, jedna miliarda šla ze státního rozpočtu a zbytek byl financován ze zdrojů příjemců realizátorů. „Metoda EPC byla využita u 13 projektů. Řadí se mezi ně například Nemocnice na Homolce, Psychiatrická nemocnice Bohnice, zateplení Modrého pavilonu Fakultní nemocnice v Motole a projekty na zateplení několika budov Fakultní Thomayerovy nemocnice,“ uvedla ředitelka.

Pohled do auditoria.

Kateřina Grygarová představila kromě starších projektů i ty aktuální. V programovém období 2021+ je nyní realizováno 11 projektů, které jsou z Národního projektu životního prostředí, přičemž u 7 z nich bude využita metoda EPC. „Projekty v novém programovém období budou podle našich hrubých odhadů stát 4 miliardy korun,“ vyčíslila.

Během druhé části sympozia promluvil jednatel D-energy Eduard Paulík (vlevo). Vedle něj je přítomný místopředseda představenstva Advance Energo Filip Ovčačík, projektový manažer EPC Elprocon 21 Martin Chmiel, majitel zpravodajských portálů Zdravotnický deník, Ekonomický deník a Česká justice a moderátor akce Ivo Hartmann, advokátka z advokátní kanceláře Portos Michaela Machálková a manažer pro obchodní a exportní financování ČSOB Richard Čada.

Využití metody EPC je v případě dotačních titulů mnohdy bonifikováno, což může být pro příjemce příznivé. Metoda nicméně může být využita i jako nástroj finanční, jak Grygarová popsala následovně: „Pokud je to tak, dostáváme se u státních příspěvkových organizací k tomu, že je na tuto metodu následně pohlíženo jako na formu dodavatelského úvěru a je nutné získat souhlas ministerstva financí. Zároveň byl stanoven konkrétní postup, jak v těchto případech postupovat.“

Neformální diskuse v kuloárech.

EPC jako finanční nástroj se používá na dotační tituly, které slouží k financování nebo spolufinancování podpory vlastních zdrojů, která často cílí na nezpůsobilé výdaje spojené s daným projektem. Tento nástroj je upraven zákonem o rozpočtových pravidlech, přičemž jeho aktuální úprava od 1. ledna 2024 říká, že příspěvková organizace může přijímat se souhlasem ministerstva financí úvěry na financování výdajových investičních akcí.

Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek energeticky úsporné projekty nemocnic podporuje a vítá.

Pokud chce státní příspěvková organizace využít úvěr EPC, musí dodat několik dokumentů ministerstvu zdravotnictví. Vždy musí být doložen důvod žádosti o úvěr, souhlas správce kapitoly s využitím úvěru včetně jeho vyjádření o finanční schopnosti SPO, odhad výše, doby splatnosti úvěru a výše úrokové sazby, finanční analýza státní příspěvkové organizace se stanoviskem správce kapitoly, zadávací dokumentace a podrobná charakteristika krátkodobých i dlouhodobých závazků státní příspěvkové organizace. Vyjádření ministerstva financí pak organizace obdrží do třiceti dnů. „Pokud se projde první fází, následuje fáze schválení využití konkrétního úvěru, což je fáze před podpisem smlouvy,“ uzavřela Grygarová.

-ns-

Foto: Radek Čepelák

Zdravotnický deník děkuje za laskavou podporu sympozia společnostVeolia Energie ČR.