Ilustrační foto: Freepik.com

Krebs: Vznikne centrální úložiště limitů na doplatky léků, které bude spravovat SÚKL

Ministerstvo zdravotnictví na základě diskusí s Českou lékárnickou komorou (ČLnk), Státním ústavem pro kontrolu léčiv (SÚKL), zdravotními pojišťovnami a Českou správou sociálního zabezpečení (ČSSZ) připravuje změnu zákona o veřejném zdravotním pojištění, která umožní, aby po dosažení ochranného limitu již pojištěnec v lékárně nehradil započitatelný doplatek. Základem řešení bude podle prezidenta České lékárnické komory Aleše Krebse online přístup k centrálnímu úložišti limitů na doplatky, který bude mít na starosti lékový ústav.

Pacienti v lékárnách v současném nastavení systému platí za léky celé doplatky a pokud překročí stanovenou hranici, zdravotní pojišťovny jim vrací započitatelné doplatky zaplacené nad jejich limit. Informace o zaplacených započitatelných doplatcích získávají zdravotní pojišťovny od lékáren. Vypadá to, že se však v brzké době blýská na změnu. „Pacienti po dosažení limitu již další tzv. do limitu započitatelné doplatky v lékárně platit nebudou. Lékárny budou mít proplaceny tyto nezaplacené nadlimitní doplatky od zdravotních pojišťoven v rámci standardního vyúčtování za úhradu léků. I nadále však budou pacienti, stejně jako dnes, platit nezapočitatelné doplatky nebo cenu léků, které nemají úhradu z veřejného zdravotního pojištění,“ vysvětlil změnu pro Zdravotnický deník Krebs.

Aby změna mohla proběhnout, základem je online přístup k centrálnímu úložišti limitů na doplatky pod vedením SÚKLu. „Návrh změny legislativy musí projít legislativním procesem a vyjít ve Sbírce zákonů. Také musí být připraveno řešení pro komunikaci datových rozhraní a softwary jednotlivých účastníků, tedy SÚKLu, zdravotních pojišťoven, lékáren a ČSSZ,“ nastínil Krebs.

Připravovaná změna bude mít podle mluvčího ministerstva zdravotnictví Ondřeje Jakoba pozitivní dopad na pacienty a zároveň povede ke snížení administrativní zátěže pojišťoven, a to s ohledem na odpadnutí agendy zpětného vyúčtovávání zaplacených započitatelných doplatků pro všechny pojištěnce. „Ministerstvo pracuje na tom, aby tuto změnu, na které panuje všeobecná shoda dotčených, bylo možné realizovat od 1. ledna 2025,“ uzavřel Jakob.

-ns-