Ilustrační foto: Pixabay

Nejen léčba nadváhy, ale i ztučnělých jater. Naše „špeky” v hledáčku miliardového byznysu

Nadváha a obezita jsou doslova morem 21. století. Na rozdíl od černého postrachu středověku jsou však kila navíc léčitelná. Jednak změnou životosprávy, jednak farmaky, která původně cílila na diabetes. Příležitosti miliardového byznysu chce využít další firma, která se chystá vstoupit na burzu. Na frontu boje s nadváhou se ale hrne také výrobce přípravku, který má pomoci léčit steatózu jater. O nejnovějších trendech na obezitologickém trhu informuje britský list Financial Times.

Dosavadní úspěchy dvou globálních farmaceutických skupin, americké Eli Lilly a dánské Novo Nordisk, zcela pochopitelně inspirují další společnosti ke vstupu na trh s léky proti obezitě. Není divu, že tímto směrem rozšiřují svůj byznys jak velké farmaceutické skupiny jako například Pfizer, tak menší firmy, které se snaží vydobýt si své místo na slunci.

Jednou takovou je americké biotechnologická společnost Aardvark Therapeutics, která se soustředí na vývoj přípravků pro léčbu vzácnější, genetické formy obezity. Aardvark Therapeutics se podle britského listu Financial Times chystá ke vstupu na akciovou burzu.

Nový druh léku proti obezitě?

V takzvané primární veřejné nabídce (IPO – Initial Public Offering) Aardvark chce získat až 200 milionů dolarů (v přepočtu asi 4,7 miliardy korun). Z toho 75 až 100 milionů by mohla získat od skupiny investorů, kteří se soustředí právě na investice do zdravotnického a farmaceutického byznysu.

Investory láká hlavní účinná látka, která nese označení ARD-101, a která má za sebou slibné výsledky v počáteční fázi klinických testů. Jde o to, že tato látka dokáže potlačit pocit hladu u pacientů s Prader-Williho syndromem, což je vzácná genetická forma obezity. Jedná se o poruchu hypotalamu, což se projevuje přejídáním vedoucím až k morbidní formě obezity.

Látka ARD-101 se navíc jeví jako účinná i pro léčbu běžné obezity, píše list Financial Times. Pokud by přípravek úspěšně prošel i třetí fází klinických testů, lék pro léčbu Prader-Williho syndromu by se mohl na trhu objevit v průběhu roku 2026. Tento syndrom postihuje v současné době asi 20 tisíc lidí jen ve Spojených státech. Terapie by podle expertů mohla stát několik stovek tisíc dolarů ročně.

Vstup společnosti Aardvark Therapeutics na akciovou burzu by se mohl uskutečnit ve druhé polovině července. Pokud se skutečně podaří za nabídnuté akcie získat až 200 milionů dolarů, tržní kapitalizace společnosti by dosáhla kolem dvou miliard dolarů (v přepočtu něco přes 46 miliard korun).

Problém je i steatóza jater

Trh s léky, kterými lze účinně bojovat proti obezitě, by se měl do konce této dekády zvětšit až na 100 miliard dolarů ročně. Jenže o své místo na trhu se začínají hlásit i přípravky, kterými lze léčit jiná onemocnění, která redukci hmotnosti komplikují.

List Financial Times v této souvislosti upozorňuje na pensylvánskou biotechnologickou společnost Madrigal, která na trh co nevidět uvede přípravek Rezdiffra. Jedná se lék, kterým se léčí steatóza jater neboli ztučnění jater.

Steatóza představuje metabolické onemocnění jaterní tkáně, které se projevuje hromaděním tukových částic v játrech s rizikem závažného narušení funkce a nevratného poškození tohoto orgánu. Steatózou jater dnes trpí přibližně pět procent dospělé světové populace a její prevalence se zvyšuje s rozvojem obezity.

Podle odhadu expertů, jež list Financial Times oslovil, společnost Madrigal díky uvedení léku Rezdiffra utrží v tomto roce kolem 600 milionů dolarů. Tržní hodnota společnosti Madrigal se v současnosti odhaduje asi na pět miliard dolarů (kolem 117 miliard korun). Do konce této dekády se ale může zvýšit přinejmenším o třetinu. Odhad vychází z faktu, že léčba Rzediffrou vyjde přibližně na 47,5 tisíce dolarů ročně a počet pacientů se bude s největší pravděpodobností dál zvyšovat.

Zdeňka Musilová