Registr zastupování je plný rozporů. Vnitro chtělo odložit účinnost

Registr zastupování podle návrhu Digitální a informační agentury vyvolává více otázek než odpovědí. Pro státní instituce jde o nejasný a rozporný návrh paralelního zastupování účastníků řízení. Jaký je jeho vztah ke správnímu řádu? Je pro orgány veřejné moci závazný nebo fakultativní? Jak se budou v registru evidovat rozhodnutí soudu? Jak a proč chce Agentura údaje dále využívat?  Letos má registr stát přes 200 milionů.

Registr zastupování respektive registr plných mocí, jak jeho vnik navrhuje Digitální a informační agentura, by měl být spuštěn s účinností už od 1. července 2024. O návrhu bude ve středu 17. dubna hlasovat Senát.

„Předmět návrhu je sice zajímavý, ale předložený materiál vyvolává více otázek ohledně fungování registru a finančních nákladů než odpovědí a je ho podle našeho názoru potřeba dopracovat a znovu předložit do připomínkového řízení. Důrazně upozorňujeme na vnitřní rozpornost materiálu a nedostatečné vysvětlení toho, jak bude vše fungovat, což ve finále znemožňuje se k materiálu skutečně relevantně vyjádřit,“ vzkazuje v připomínkovém řízení Moravskoslezský kraj.

Podle návrhu zákona je jeho cílem „do právního řádu zavést tzv. Registr zastupování“ a vytvořit centrální evidenci oprávnění pro zastupování. „Toto řešení by mělo poskytovat informace o oprávněních k zastupování existujících ze zákona či na základě smlouvy, sjednocovat modely ,plných mocí´ a umožnit vytváření plných mocí pro přístup ke službám veřejné správy,“ vysvětluje Digitální a informační agentura. Údaje o oprávněních k zastupování mezi agendami a úřady pak budou úřady sdílet. „Každý typ oprávnění k zastupování vedený v katalogu tedy především určuje popis ,rolí´, ve kterých může jednat osoba zastupující (například zákonný zástupce nezletilého dítěte, jednatel atd.), nikoli konkrétní aplikaci této role při…

Celý článek si můžete přečíst v MEDIA NETWORK MAGAZÍNU.
Přístupný je pro předplatitele.

Jste-li předplatitel, přihlásit se můžete zde.Přihlásit

Chcete-li se stát předplatitelem, jděte zde.Předplatit

Irena Válová