Foto: Flickr/Ryan Boren

Válek vyvrací mýty o zavlečení černého kašle uprchlíky

Přijetí ukrajinských uprchlíků neovlivnilo epidemiologickou situaci ohledně černého kašle v České republice. Od začátku války na Ukrajině do letošního 9. dubna eviduje ministerstvo zdravotnictví pouze 16 případů černého kašle u ukrajinských občanů s udělenou dočasnou ochranou. Ministr zdravotnictví tím reaguje na dopis senátorky Jany Zwyrtek Hamplové.

„Data mluví naprosto jasně a rád bych tím tuto absurdní debatu ukončil: Ve výskytu černého kašle v České republice hrají naprosto marginální roli nejen ukrajinští uprchlíci, ale i občané jiných národnosti celkově. Od začátku roku do 9. dubna je z celkového počtu 6397 nakažených černým kašlem pouze 13 ukrajinských uprchlíků,“ zdůrazňuje ministr zdravotnictví Vlastimil Válek.

Mezi letošními nakaženými bylo 69 případů bylo u osob ukrajinské národnosti, jen 13 z nich ale mělo statut uprchlíka. U 34 případů byl dohledán záznam o provedeném očkování, u 20 případů dle záznamů v ISIN nebylo očkování provedeno, z tohoto počtu 6 osob nebylo očkováno z důvodu kontraindikace nebo nízkého věku pro očkování. Od 1. ledna 2022 pak bylo hlášeno celkem 77 případů pertuse u osoby ukrajinské národnosti, z toho u 16 osob se statutem uprchlíka.

„Pro srovnání je vhodno zmínit, že počet případů pertuse, u nichž je uvedena ukrajinská národnost, je zhruba stejný počet jako u občanů slovenské národnosti, kteří byli diagnostikování v ČR. Z výše uvedeného tak jednoznačně plyne, že na aktuální epidemiologické situaci ve výskytu pertuse v České republice se zcela zásadní měrou podílí zvýšená nemocnost u českých občanů, nikoliv u cizinců. Výskyt pertuse u cizinců je bezvýznamný,“ píše v dopise senátorce Hamplové Vlastimil Válek.

Obviňování ukrajinské komunity z masivního šíření infekčních chorob patří k častým strategiím dezinformační scény nejen v České republice, ale i dalších státech EU. „Nejenže podobná sdělení posilují nebezpečné předsudky, ale současně mohou vést k mylnému přesvědčení, že infekční choroby se českých občanů netýkají. Proto prosím všechny, aby si přestali dělat kampaň na šíření nenávisti vůči uprchlíkům, kteří do České republiky přišli v důsledku ruské invaze na Ukrajině,“ podtrhává ministr.

S černým kašlem se perou i další státy

Inkubační doba černého kašle trvá obvykle 7 až 10 dnů, většinu uprchlíků z Ukrajiny ovšem Česká republiky přijala už před dvěma lety a schází tak i časová souvislost. Na nárůstu nemocnosti černým kašlem se podílí řada faktorů. K hlavním z nich patří skutečnost, že se onemocnění ve zhruba 3-5letých cyklech periodicky vrací, a také pokles proočkovanosti, s nímž se potýká nejen ČR, ale další země EU.

Například v Dánsku bylo loni diagnostikováno celkem 6 063 případů, což představovalo nejvyšší roční počet hlášených případů pertuse od roku 2007, a letošní trend je zatím obdobný. Zvýšený počet případů je hlášen i z celé řady dalších zemí – z Chorvatska, Norska, Německa, Nizozemí nebo ze Španělska, kde bylo vykázáno od začátku letošního roku k 10. březnu
2024 více než osm tisíc případů černého kašle. Nárůst počtu případů se přitom netýká pouze evropského kontinentu, ale třeba i Austrálie (v níž žije lidí z Ukrajiny jen naprosté minimum), kde za první čtvrtletí letošního roku bylo hlášeno více případů pertuse než za celý loňský rok.

„Současná epidemiologická situace spadá do období navazujícího na nízký výskyt pertuse v letech 2020 až 2023, který byl v nemalé míře ovlivněn redukcí sociálních interakcí v letech pandemie onemocnění covid-19. Nejvyšší míra zátěže onemocnění pertusí je v současné době evidována u osob ve věkové skupině 15-19 let (celkem 2 005 případů). Důvodem tohoto jevu je především skutečnost, že osoby komentované věkové skupiny mají poměrně frekventní sociální kontakty, přičemž u řady z nich lze předpokládat významný pokles hladiny ochranných protilátek po očkování v důsledku tzv. vyvanutí imunity,“ vysvětlil Válek v dopise senátorce Hamplové.

-mk-