Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek včera odletěl na pracovní cestu do Maroka. Foto: X Vlastimila Válka

Ministr Válek jedná v Maroku. Chce posílit zdravotnickou spolupráci mezi zeměmi  

Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek odjel do Maroka jednat o zdravotnické spolupráci obou zemí. Dnes se setkal s marockým ministrem zdravotnictví Khalidem Ait Talebem. Kromě něj se má ministr v plánu sejít také s vedením místních nemocnic, lékařských fakult i s partnery české rozvojové pomoci. Válka na cestě doprovázejí děkan Lékařské fakulty Masarykovy Univerzity Martin Repko, zástupce Asociace výrobců a dodavatelů zdravotnických prostředků a reprezentanti českého zdravotnického podnikatelského sektoru.

„Dnes jsem jednal s marockým ministrem zdravotnictví prof. Khalidem Ait Talebem, který je stejně jako já na především lékařem a univerzitním profesorem a až pak politikem. Už jen z toho titulu bylo toto jednání mezi chirurgem a radiologem neskutečně příjemné,“ napsal Válek na sociální síti X a dodal, že došlo k výměně mnoha podnětů a kontaktů. Důvodem návštěvy Maroka je podle něj posílení zdravotnické spolupráce, která by navázala na stáže marockých lékařů v Česku.

V neposlední řadě má podle Válka dojít k upevnění česko-marockých podnikatelských vztahů. „Podnikatelské mise jsou součástí povinností členů vlády a já při jednáních udělám maximum pro to, abych českým společnostem pomohl otevřít dveře ke spolupráci s jejich marockými protějšky,“ doplnil ministr na X.

-red-