Pardubická nemocnice. Foto: Nemocnice Pardubického kraje

Pardubická nemocnice: Většina výpovědí lékařů zatím nebyla stažena

Personální krize, která hrozí v pardubické nemocnici, zatím není zažehnána. Na konci března tam podalo výpověď 56 lékařů, což je 13 procent z jejich celkového počtu. Vedení společnosti Nemocnice Pardubického kraje před třemi týdny po jednání s lékařskými odbory nabídlo všem zaměstnancům pěti nemocnic v kraji, které spravuje, zvýšení příplatků za práci v noci a o víkendu. Výpovědi ale zatím stáhlo jen minimum lékařů, uvedl předseda místní organizace Lékařského odborového klubu (LOK) Pardubice Ján Motešický.

„Vím pouze o dvou. V současnosti už ale každý lékař jedná s vedením nemocnice individuálně, jde to mimo LOK,“ uvedl Motešický. Většina lékařů podle něj možná vyčkává, jakou výplatu dostanou za minulý měsíc a zda se do ní již promítne nabídka vyšších příplatků. LOK s nabídkou souhlasil, řekl Motešický.

Lékařské odbory do jednání vstupovaly se třemi okruhy požadavků. Kromě zvýšení příplatků za noc a víkend požadovaly také vyšší bonifikaci zkrácených úvazků a ještě výraznější benefit zaměstnanců ve formě studijního volna. Motešický už dříve uvedl, že důvodem výpovědí lékařů byla jejich dlouhodobá frustrace z neplnění závazků ze strany vedení nemocnice, netransparentní a nepřesné odměňování personálu a chybějící komunikace ze strany společnosti. Vedení nemocnic vyhovělo jen prvnímu požadavku.

Výpovědi podali lékaři z šesti oddělení, deset z nich na anesteziologicko-resuscitačním oddělení (ARO). Péči v nemocnici to zatím neohrožuje, výpovědní lhůta trvá do konce května.

Pod krajskou společnost Nemocnice Pardubického kraje patří nemocnice v Pardubicích, Chrudimi, Svitavách, Litomyšli a Ústí nad Orlicí. V lednu se dohodla s odbory, že v nich vzrostou lékařům mzdy o 5000, 8000 a 15 000 korun měsíčně, všem ostatním pracovníkům o osm procent. Podle zdravotnické firmy vyšla zaměstnancům nadstandardně vstříc, zvýšení mzdy je součástí nárokových složek, u lékařů a sanitářů se celý nárůst promítá přímo do tarifů. Změny se týkaly již lednových mezd.

ČTK