Lidé na bezlepkové dietě nesmí nic, v čem by byla pšenice, ječmen či žito - obsahují totiž lepek, který u pacientů spouští autoimunitní reakci. V ČR trpí poruchou odhadem sto tisíc lidí. Foto: Wikipedie

Dobrá zpráva pro rodiny s dětmi na bezlepkové dietě: příspěvek VZP se bude vyplácet i letos

Největší česká zdravotní pojišťovna bude i letos vyplácet příspěvky pro celiaky. Každý, komu je méně než 18 let nebo studuje a ještě neoslavil 26. narozeniny, může od VZP dostat příspěvek až 6000 korun. Loni tak pojišťovna klientům na bezlepkové dietě vyplatila celkem 16 milionů korun.

 

Na příspěvek přitom čeká celá řada pacientů a jejich rodin. „Na konci roku 2014 se na nás ve zvýšené míře obracely rodiny celiaků s tím, že při dodání dokladů za nákup bezlepkových potravin za druhé pololetí 2014 jim pracovníci u přepážek sdělovali, ať se připraví na to, že v roce 2015 už tento příspěvek nebude. Vzhledem k tomu, že příspěvek byl pro mnohé celiaky důležitý, hodně z nich kvůli tomu změnilo pojišťovnu a přihlásilo se k VZP,“ upozornila na poslední pacientské radě VZP Blanka Rubínová ze Sdružení celiaků. Pojišťovna se ale nakonec podle náměstka pro zdravotní péči Petra Hoňka na správní radě 26. ledna opět rozhodla příspěvky pro rok 2015 schválit, a to až do výše 6000 korun (3000 korun na každé pololetí).

VZP je pojišťovnou s vůbec nejvyšším takovým příspěvkem (Zaměstnanecká pojišťovna Škoda vyplácí až 5000 korun za rok, všechny ostatní pojišťovny pak přidávají max. 500 korun), přičemž ho vyplácí už od roku 2008. Jeho výše ovšem zpočátku zdaleka nebyla tak vysoká – např. v roce 2010 to bylo jen 1800 korun. Stejně jako jednotlivé příspěvky roste i celková suma, kterou pojišťovna celiakům vyplácí na bezlepkové jídlo. V roce 2010 šlo o necelých 900 tisíc korun, o rok později, kdy se příspěvek zdvojnásobil, to bylo už téměř 3,8 milionu. Šestitisícový příspěvek vyplácí pojišťovna od roku 2013, přičemž i zde čísla ukazují, že se celiaci učí nabídky využívat. Ačkoliv totiž vyplácená částka zůstala v posledních dvou letech stejná, výdaje pojišťovny meziročně stouply o necelých 2,3 milionu na 16 milionů korun.

Celkově loni nabídky VZP využilo 5485 jejích pojištěnců, přičemž největší zájem byl v Jihomoravském kraji a v Praze. „Příspěvky na celiakii vyplacené z Fondu prevence byly v roce 2014 poskytnuty pro 4 360 dětí do 18 let a 1125 pojištěnců ve věku 18 -26 let,“ upřesňuje náměstek Honěk.

„Aby mohli klienti VZP čerpat příspěvek na bezlepkovou dietu, musí předložit doklad o diagnóze celiakie, pokud ho dosud nepředložili. Tu je možno jednoznačně stanovit pouze na základě provedené endoskopie a vyhodnocení bioptického vzorku sliznice střeva nebo při prokázané desetkrát vyšší hladině protilátek IgA proti lepku, než je norma. Vyplácení příspěvku bude letos opět rozděleno do dvou etap – za první a druhé pololetí,“ uvádí mluvčí VZP Oldřich Tichý.

Diagnostikovaných je jen pětina

Celiakií, tedy autoimunitní chorobou, při níž lepek obsažený v pšenici, žitu či ječmeni spouští reakci, trpí v ČR odhadem sto tisíc lidí. Diagnózu však lékaři určili jen zhruba u každého pátého pacienta. U VZP tak bylo předloni pojištěno před 8200 diagnostikovaných celiaků.

Pokud pacient nedodržuje bezlepkovou dietu, objevuje se u něj průjem, plynatost, křeče či pokles hmotnosti. Na povrchu sliznice tenkého střeva totiž při konzumaci lepku dochází ke změnám, kdy mizí klky a mikroklky. Celiakie je choroba prozatím nevyléčitelná, takže se pacienti často musí smířit s tím, že budou doživotně držet ekonomicky poměrně náročnou bezlepkovou dietu.

Prodloužení příspěvku VZP o další rok je v poslední době už druhou dobrou zprávou pro rodiny s dětmi na bezlepkové dietě. V únoru totiž vstoupila v platnost novela vyhlášky o školním stravování, která přináší možnost vařit v jídelnách bezlepková jídla a dostat na ně adekvátní příspěvek. I když už některé jídelny bezlepková jídla připravují, finanční motivace by nyní mohla jejich počet zvýšit.

-mk-