Foto: Louise (goodcatmum). CC BY-SA 2.0 via Flickr.

Britské zdravotní sestry budou v prosinci stávkovat, poprvé po sto letech

Britské zdravotní sestry budou 15. a 20. prosince stávkovat, učiní tak poprvé po více než 100 letech. Žádají růst platů. Protest svolala odborová organizace Royal College of Nurses (RCN). Stávka nejspíš výrazně naruší chod zdravotnických zařízení a je jen prvním z protestů zdravotníků připravovaných na letošní zimu, píše The Guardian.

Členové RCN si stávku schválili v interním hlasování 9. listopadu. Poté se představitelé svazu snažili dohodnout s ministerstvem zdravotnictví. Ministerstvo ale podle svazu odmítlo jednat a tak sestry dnes oznámily termín stávky. Podle ministerstva zdravotnictví jsou požadavky RCN nereálné, uvedla agentura AFP.

Podle odhadů RCN reálné mzdy zdravotních sester od roku 2010 klesly o 20 procent. V Británii nyní platy v tomto povolání začínají na 27.000 liber (766.000 korun) hrubého. Podle listopadových údajů britského statistického úřadu je průměrná britská mzda za práci na plný úvazek 33.000 liber (937.000 korun).

Čtvrtina britských nemocnic pro své zaměstnance zřídila potravinové banky, aby jim pomohla vyrovnat se s rostoucími náklady.

-čtk-