Vnitro se má stát centrálním správcem majetku zajištěného obviněným, soudy budou muset rozhodnutí konzultovat

Ministerstvo vnitra se má stát centrálním správcem majetku zajištěného obviněným osobám v trestním řízení místo Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových (ÚZSVM). Realizuje se tak deset let starý plán. Soudy budou muset před zajištěním majetku jeho správu „pokud možno“ s ministerstvem vnitra konzultovat. Vnitro bude moci pověřit správou exekutora nebo profesionálního správce. Přednost dostává ponechání majetku na místě. Mění se také trestní řád.

Navrhuje to ministerstvo spravedlnosti novelou zákona 279/2003 Sb., o výkonu zajištění majetku a věcí v trestním řízení.

Ministerstvo vnitra se má stát centrálním správcem majetku zajištěného osobám obviněným v trestním řízení. Až dosud tuto činnost vykonával převážně Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových a jeho územní pobočky. V roce 2013 vypracovalo vnitro spolu s ÚOKFK analýzu problémů správy zajištěného majetku. V roce 2015 pak vznikla změna konceptu a v roce 2017 bylo založeno Centrum zajištěných aktiv ministerstva vnitra, vyplývá ze zprávy RIA.

Nyní ministerstvo spravedlnosti navrhuje změnou zákona 279/2003 Sb., přesunout správu zajištěného majetku právě na „Centrum zajištěných aktiv MV“. Samo „Centrum“ však v zákoně nefiguruje, novela hovoří výlučně o „ministerstvu vnitra“, ačkoli důvodová zpráva odkazuje k „Centru“.

Správcem je vnitro, není-li uvedeno jinak Vysvětlení lze najít v připomínkovém řízení. V jeho rámci vnitro vysvětlilo, že „Centrum“ je jen organizační článek odboru správy majetku ministerstva vnitra, pouze ministerstvo může být pověřeno a jednat ve věci zabraného majetku. A ministerstvo spravedlnosti mu vyhovělo. Nová definice správce zajištěného majetku proto vypadá takto: Správce zajištěného majetku (1) Není-li dále uvedeno jinak, podle povahy a rozsahu věcí a práv, které tvoří zajištěný majetek, vykonává jeho správu po dobu zajištění buď soud, který o zajištění v prvním stupni rozhodl nebo na který přešla příslušnost ke správě podle § 1 odst. 5, nebo na základě jeho pověření…

Celý článek si můžete přečíst v MEDIA NETWORK MAGAZÍNU.
Přístupný je pro předplatitele.

Jste-li předplatitel, přihlásit se můžete zde.Přihlásit

Chcete-li se stát předplatitelem, jděte zde.Předplatit

Irena Válová