Největší zdravotní hrozba migrace pro Česko? Smrt vyděšením!

0
Největší zdravotní hrozba migrace pro Česko? Smrt vyděšením!
Zdravotní rizika migrace samozřejmě existují. Není ale žádný důvod šířit paniku a nenávist. Foto: Koláž ZD

Nenávist vůči imigrantům se plíží Českem. Když už se poněkud omrzela slova jako islám, vraždy, mučení, znásilnění, šaría a podobně, vyrukovali zachránci národa s infekčními chorobami. Jako první mezi nimi Čech jako poleno – Tomio Okamura. Ve svém „videoproslovu“ varoval před obrnou, tuberkulózou a dalšími nakažlivými chorobami s takovou přesvědčivostí, až jsem měl skoro strach, že mě on sám přes obrazovku poprská svou paranoiou.

 

Samozřejmě, že nesmíme před zdravotními riziky migrace přivírat oči. V Česku se ale nemusíme bát. Jsme zemí s vysokým hygienickým standardem a spíše represivním pojetím ochrany veřejného zdraví. Ta byla léta předmětem kritiky, nyní je naší výhodou. Musíme jenom udržet vysokou míru proočkovanosti populace, která je soustavně pod palbou pomatených odpůrců vakcinace. K faktoru hygieny je třeba připočíst inkubační dobu, tedy časový úsek mezi vstupem nákazy do organismu a vypuknutím nemoci. Běženci přicházejí z velkých dálek a než doputují až k nám, už většinou infekční nejsou.

V roce 2013 bylo skutečně Světovou zdravotnickou organizací (WHO) potvrzeno 10 případů dětí syrských běženců, které onemocněly obrnou s již akutními projevy ochrnutí. Pan Okamura ale asi neví, co se dělo dále. Pod patronací WHO bylo napříč zeměmi Středního východu naočkováno 27 milionů dětí. V Sýrii se očkovalo ve všech oblastech bez ohledu na to, zda byly pod kontrolou vládních jednotek, rebelů nebo džihádistů. Už rok nebyl v této zemi zaznamenán jediný případ obrny.

Ano, tuberkulóza je problém, ale nikoli nový. Loni u nás onemocnělo 512 lidí, 21 z nich zemřelo. Stále je to ale jeden z nejnižších výskytů na světě. Očkování dětí bylo v Česku zrušeno, protože problémy s vakcínou převyšovaly případné riziko, že dojde k nákaze. Tuberkulóza může přijít ze zemí bývalého sovětského bloku, tito lidé k nám ale už léta přicházejí a epidemiologická situace se nijak nezdramatizovala. A tak bychom mohli rozebírat i další nemoci.

Strach plyne z nevědomosti. Vláda musí veřejnosti více vysvětlovat, že zdravotní rizika od běženců jsou nízká a co konkrétně dělá, aby to tak nadále zůstalo. Utajování a přehlížení obav lidí jen uvolní prostor pro cirkus pana Okamury a jemu podobných. A jim v patách kráčí nenávist.

Tomáš Cikrt, psáno pro časopis Týden

 

Podrobně jsme v ZD problematice věnovali v článku:  Běženci míří do Česka: Jak velké představují zdravotní riziko?