Vládní recept na problém? Dívat se jinam

0
Vládní recept na problém? Dívat se jinam
Předseda podvýboru Kamal Farhan (ANO). Foto: Radek Čepelák

Na covid zemře dnes dvakrát více lidí než při dopravních nehodách a umírá na něj násobně víc lidí než při pracovních úrazech. A zatímco o rizicích dopravy i o nutnosti nosit ochranné pomůcky se mluví, tak o covidu se dnes v lepším případě jen mlčí. V tom horším pak dostávají ve veřejném prostoru místo pro své názory jeho popírači nebo ti, kteří bojují proti očkování na tuto nemoc. Do značné míry je to vina současných vládních politiků, kteří z této nemoci udělali politikum.

Když někdo dělá něco špatného, tak jeho jednání často označujeme slovem chucpe. To, co však současná politická garnitura udělala s covidem je něco daleko horšího. Udělala si z covidu nástroj politického boje a zcela cynicky bez ohledu na nemocné a zemřelé se snaží na nedávné pandemii získávat politické body. Zcela stranou ponechávají přitom, že smrtnost tohoto viru byla na začátku 20krát vyšší než je nyní i to, že nikdo na světě v danou chvíli nevěděl, co se bude dít.

S ohledem na současné výkony ministra zdravotnictví je na místě uznat, že tehdejší ministr zdravotnictví Adam Vojtěch dokázal v rámci tehdejších možností neuvěřitelné věci. Nejenom, že se mu podařilo relativně rychle sehnat vakcíny, ale především spolu s lékaři a vedením nemocnic zvládli tehdejší obrovský nápor na nemocnice. Mimo jiné i proto, že si byl vědom toho, že jak lékaři, zdravotní sestry a všichni zaměstnanci nemocnic musí být za svojí práci odměněni. Ano, děly se chyby. Ale nikdo nemůže myslím říct, že by se tehdejší vedení ministerstva nesnažilo o komunikaci s odbornou veřejností.

Je zarážející, že ministr zdravotnictví v této situaci nevystoupí ostře proti konferenci, která se děje na půdě sněmovny, a kde vystupuje řada popíračů covidu a antivaxerů. V situaci, kdy se řada nemocnic potýká s postcovidovými syndromy – od onemocnění srdce, psychické problémy až po problémy s dýcháním. Očekával bych za těchto okolností vyšší aktivity ministerstva a ne jenom přihlížení. Nebo je to na ministerstvu už všem opravdu jedno?

Kamal Farhan