Rozhodne-li se žena mít dítě, měla by dokázat odpustit si alkohol. Jeho popíjení během těhotenství totiž může poškodit plod. Foto: Extol! Charitable Foundation

Nepoužíváte antikoncepci? Tak zapomeňte na alkohol

Pít alkohol a mít sex bez ochrany je krajně nezodpovědné, myslí si americké úřady, a proto vydaly nové doporučení pro mladé ženy. Ty by se měly zdržet konzumaci alkoholu, nejen pokud jsou těhotné či plánují těhotenství, ale i tehdy, když jsou sexuálně aktivní a nepoužívají antikoncepci. Podle zprávy Centers for Disease Control and Prevention (CDC) zhruba 3,3 milionu Američanek ve věku 15 až 44 let riskuje, protože své nenarozené dítě vystavují vlivu alkoholu. Přesněji konzumují alkohol, jsou sexuálně aktivní a nepoužívají antikoncepci.

 

Ze zprávy také vyplývá, že tři čtvrtiny žen, které chtějí brzy otěhotnět, tedy přestanou používat antikoncepci, ale neomezí konzumaci alkoholu. Přitom konzumace alkoholu v těhotenství, včetně jeho prvních týdnů, kdy žena ještě neví, že je těhotná, může vést k vážnému a trvalému poškození dítěte, ať už v podobě tělesného nebo mentálního postižení souhrnně označovaného jako fetální alkoholový syndrom.

Podle údajů CDC’s National Center on Birth Defects and Developmental Disabilities je každé dvacáté americké dítě školního věku postiženo v důsledku konzumace alkoholu matky během těhotenství. Toto postižení se objevuje již po narození, kdy děti mají nižší porodní hmotnost, pomaleji rostou, hůře pracují jejich orgány jako srdce, ledviny a další, a také dochází k poškození mozku. To následně vede k tomu, že tyto děti mají poruchy učení, nižší IQ, mohou být hyperaktivní a trpět poruchou pozornosti, mít komunikační problémy a také potíže s myšlením. V konečném důsledku pak pro ně je mnohem obtížnější zvládnout školní docházku, žít samostatně, nalézt práci či dodržovat zákony. Roční náklady související s užíváním alkoholu v těhotenství jsou pak podle CDC 5,5 miliardy dolarů.

„Není známá žádná bezpečná dávka alkoholu pro těhotnou ženu, a to ani u vína nebo piva, v kterékoliv fázi těhotenství,“ upozorňuje nedávno vydaná tisková zpráva CDC. „Alkohol může trvale poškodit vyvíjející se dítě a to ještě dříve, než žena vůbec ví, že je těhotná,“ varuje lékařka Anne Schuchat, zástupkyně ředitele CDC. „Zhruba polovina všech těhotenství v USA je neplánovaných a i v případě, že se jedná o plánované těhotenství, většina žen první měsíc neví, že jsou těhotné, a tak mohou ještě pít alkohol. Riziko je reálné, a tak proč riskovat?,“ ptá se Schutat.

Chcete zdravé dítě? Odložte skleničku…

Podle doporučení CDC by poskytovatelé zdravotní péče měli ženám, které plánují těhotenství, radit, aby přestaly s konzumací alkoholu, jakmile ukončí používání antikoncepce. To z toho důvodu, že většina žen první čtyři až šest týdnů těhotenství obvykle nemá o svém stavu tušení, a tak nevědomky mohou své dítě ohrozit. Podle analýzy dat CDC’s National Center on Birth Defects and Developmental Disabilities z let 2011 až 2013 je potenciálně ohroženo 3,3 milionu Američanek ve věku 15 až 44 let, což je 7,3 % plodných žen, které riskují, že své budoucí dítě ohrozí konzumací alkoholu.

„Každá žena, která je těhotná nebo chce otěhotnět, stejně jako její partner, chce zdravé dítě. Avšak mnoho z nich není varováno před tím, že konzumace jakéhokoliv alkoholu v jakékoliv fázi těhotenství může způsobit celou řadu postižení jejich dítěte,“ upozorňuje Coleen Boyle, ředitel CDC’s National Center on Birth Defects and Developmental Disabilities. Proto by poskytovatelé zdravotní péče měli využít i běžné lékařské kontroly k tomu, aby předali ženám důležité informace o možném ohrožení jejich dítěte způsobeným alkoholem. Doporučení by mělo znít, že pokud je žena těhotná, plánuje těhotenství nebo nepoužívá antikoncepci, pak by se měla vyhnout alkoholu.

Podle gynekologa a porodníka Marka DeFrancesca, kterého oslovila redakce USA Today, by lékaři měli provádět rutinní screening se zaměřením na konzumaci alkoholu u žen a to jak během těhotenství tak před otěhotněním. „Lékaři by měli poskytovat ženám podporu pro ukončení konzumace alkoholu, pokud plánují těhotenství nebo jsou těhotné,“ doporučil lékař.

Doporučení CDC vítá American Academy of Family Physicians. „Některé ženy, které si přejí otěhotnět, užívají vitamínové doplňky, ale nepřemýšlí nad svou konzumací alkoholu,“ shrnula pro USA Today Wanda Filer, prezidentka společnosti, s tím, že doufá, že „tato zpráva přesvědčí lidi k tomu, aby se zastavili a přemýšleli“. I když si uvědomuje, že omezení alkoholu může být obtížné a to i vzhledem k partnerskému životu.

Puritánský úřad, tvrdí restauratéři

Proti doporučení CDC se celkem pochopitelně staví The American Beverage Institute, organizace zastupující restauratéry. „Pohled CDC na alkohol je neuvěřitelně puritánský,“ vzkazuje Sarah Longwell, generální ředitelka institutu. „Čím více se bude postoj CDC blížit prohibici, tím méně vážně jej lidé budou brát,“ dodala. Zprávu CDC relativizuje i web amerického časopisu Elle s tím, že i Gwyneth Paltrow, jinak úzkostlivě dbající o zdravý životní styl, byla v roce 2006 zachycena na fotografiích popíjející pivo Guiness, byť v té době čekala svou dceru Apple. „Představa, že všechny mladé ženy, které neužívají antikoncepci, ukončí své večírky, kde se pije víno, je nereálná,“ konstatuje časopis.

Ještě kritičtěji se do doporučení CDC pustila Ruth Graham na svém blogu na webu magazínu Slate. „Představte si, jak by porodnost klesla, kdyby ženy nikdy nepily,“ konstatuje. Podle ní je doporučení zbytečně restriktivní. Navíc i ona sama svému porodníkovu sdělila, že si během třetího trimestru dá jednou týdně sklenku vína, aniž by lékař jakkoliv reagoval. Proto do chce hlavně „zdravý rozum“, nikoliv striktní zákazy. Proti přísnému doporučení CDC se staví také Emily Broster, profesorka ekonomie na University of Chicago Booth School a autorka knihy Expecting Better: Why the Conventional Pregnancy Wisdom Is Wrong. „Když se lidé ptají, proč riskovat? Ignorují skutečnost, že se stále rozhodujeme pro činnosti, které by mohly ohrozit naše děti, aniž by to pro ně samotné mělo nějaký přínos. Jet autem znamená pro nenarozené dítě riziko a plod určitě nemá radost z výletu jako vy,“ popisuje na svém blogu webu magazínu Slate. Doporučení CDC by tedy nemělo znamenat, že si nikdy nemůžete dát ani pivo, ale spíš zajímat se o možná rizika.

Ludmila Hamplová