Bude to méně. Ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček chce, aby šlo navíc do zdravotnictví alespoň 5 miliard, když je 10 jasně neprůchozích.Foto: Tomáš Cikrt

Němeček ustoupil, vládě předkládá návrh navýšení za státní pojištěnce pouze o 5 miliard

Měsíční platba státu za děti, důchodce či nezaměstnané do zdravotního pojištění by od ledna 2017 měla stoupnout z 870 na 940 korun. Meziročně by tak celkový odvod za státní pojištěnce narostl o 5,05 miliardy korun. Návrh předloží v pondělí ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček (ČSSD) vládě. Po kritice od ministra financí Andreje Babiše (ANO), že resort má peněz dost, jen s nimi špatně hospodaří, slevil Němeček ze svého původního návrhu, aby pojistné stouplo na 1007 korun měsíčně, což by resortu přineslo 9,88 miliardy korun.

Němeček chce využít nárůst příjmů od státu k navýšení platů a mezd v nemocnicích. Desetiprocentní platový nárůst ve zdravotnictví podpořily vedení ČSSD, odbory, nemocnice, lékařská komora i pacienti. Shodla se na něm i vládní koalice, která dosud ale nevyřešila zdroje na toto navýšení.

Babiš už dříve uvedl, že ze státního rozpočtu by mohlo zdravotnictví na odvodech dostat v příštím roce navíc dvě miliardy korun. Dalších devět miliard korun navíc získá z nárůstu výběru pojistného od zaměstnanců a firem, víc se vybere díky tomu, že rostou platy a klesá nezaměstnanost. Před hlasováním ve vládě bude Babiš chtít od Němečka slyšet, kde je 38 miliard korun, jež dává stát navíc zdravotnictví v letech 2014 až 2016.

Návrhem, který je k dispozici na vládním webu, se stanoví vyměřovací základ u osoby, za kterou je plátcem pojistného na veřejné zdravotní pojištění stát. Z nynějších 6444 korun má v příštím roce stoupnout na 6962 korun.

Získané peníze půjdou přednostně na platy a mzdy. Další finance budou potřeba na moderní technologie a léky, zdravotní péči v sociálních službách a na podporu lékařských praxí v odlehlých regionech. Na pokrytí všech požadavků by v příštím roce zdravotnictví potřebovalo navíc 14 miliard korun. Zbývajících devět miliard se má získat z předpokládaného nárůstu výběru pojistného od zaměstnanců, podnikatelů a osob bez zdanitelných příjmů.

Letos stát zaplatí za své pojištěnce zhruba 63 miliard korun, v příštím roce by to mělo být 67,8 miliardy.

Návrh na zvýšení vyměřovacího základu, a tedy odvodů státu do zdravotnictví, musí podle platného zákona předkládat ministerstvo zdravotnictví vládě tak, aby do konce června o změně pro příští rok rozhodla. Němeček připravil už v lednu také návrh novely, která by zavedla pravidelnou valorizaci, takže by vláda už o navyšování pro každý další rok nerozhodovala. Touto valorizací by zdravotnictví získalo v období 2017 až 2019 každý rok navíc 8,44 miliardy, v roce 2020 pak 8,37 miliardy a platba státu by se dostala na úroveň toho, co odvádějí lidé bez zdanitelných příjmů, což je požadavek lékařské komory i odborů.

-čtk-