Nový spolek upozorňuje, že snížení nároků na vzdělávání sester do nemocnic nové posily nepřivede, naopak tam způsobí ještě větší chaos v tom, kdo je k čemu kompetentní. Foto: Wikimedia

Vznikl Spolek vzdělaných sester, který odmítá snížení úrovně vzdělání

V Českých Budějovicích vznikl Spolek vysokoškolsky vzdělaných sester (SVVS), k jehož hlavním cílům patří podporovat ošetřovatelskou profesi a sesterské povolání i hájit zájmy pacientů. Je to čistě sesterská organizace. Její členové jsou připraveni vysvětlovat politikům i veřejnosti, proč sestra potřebuje vysokou školu. ČTK to řekla prezidentka SVVS Jana Maňhalová, která pracuje na JIP infekčního oddělení českobudějovické nemocnice a jako odborná asistentka na Zdravotně sociální fakultě Jihočeské univerzity, kde se připravuje na doktorát.

 

Spolek má podle Maňhalové zhruba 60 členů, další přibývají. Organizace sdružuje sestry, které mají přímou zkušenost z práce v nemocnicích a dalších zdravotnických zařízeních, dobře tak znají nároky kladené na práci sester. Odmítají proto návrh na sníženou úroveň vzdělávání sester a chtějí sdělovat svůj názor na současný společenský a politický přístup k sestrám.

Ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček (ČSSD) navrhuje novelu zákona, podle nějž by zdravotním sestrám mohla stačit střední zdravotnická škola a rok vyšší odborné školy. Model zvaný 4+1 má nahradit dosavadní systém, kdy sestra musí po střední škole projít ještě tříletým bakalářským studiem.

„Založení spolku vnímáme jako přirozené vyústění současné situace související s klesající prestiží profese všeobecné sestry. Základním požadavkem na poskytování ošetřovatelské péče je především její kontinuální zvyšování, které se se sníženým stupněm vzdělání naopak snižuje,“ uvedla Maňhalová.

Členové SVVS varují před snížením kvality péče o pacienty a chtějí své názory vysvětlovat politikům i veřejnosti. Zároveň jsou přesvědčeni o tom, že snížení nároků na vzdělávání sester do nemocnic nové posily nepřivede, naopak tam způsobí ještě větší chaos v tom, kdo je k čemu kompetentní.

„Sestry tvoří nejpočetnější skupinu pracovníků ve zdravotnictví. Založení spolku vytvoří podmínky pro vzájemnou spolupráci sester a důraznější prosazování jejich zájmů i zájmů pacienta,“ uvedla viceprezidentka SVVS Zdeňka Mikšová, proděkanka Fakulty zdravotnických věd Univerzity Palackého v Olomouci.

Odchodu sester ze zdravotnictví může podle názoru členů spolku zabránit jasné vymezení kompetencí zohledňující úroveň jejich vzdělání a zvýšení mezd, a to nejen sestrám, ale i zdravotnickým asistentům, ošetřovatelům a sanitářům, kteří nemocnicím citelně chybějí.

Spolek vysokoškolsky vzdělaných sester vznikl v době konání mezinárodního kongresu o ošetřovatelství, který hostí Zdravotně sociální fakulta Jihočeské univerzity. O systému vzdělávání a o součinnosti teorie a praxe tam debatuje přes sto odborníků z celého světa.

-čtk-