V americké komedii Muž zázraků je hlavní hrdina, jehož hraje Steve Martin, tzv. léčitelem , který tahá z lidí peníze pod heslem "nemůžu jim pomoci, alespoň jim dělám dobrou show". Všichni šarlatáni jsou si podobní. Potřebují ke své prosperitě důvěřivce, kteří jim zaplatí. Foto z filmu Leap of Faith: Archiv

Šarlatánem snadno a rychle. Radí profesor Ernst

Doba je zlá a každý se potřebuje nějak živit. Začít podnikat na poli zdraví je až překvapivě snadné. Stačí, když se naučíte pár základních triků, a brzy se z vás stane úspěšný šarlatán, kterého budou klienti velebit a taky dobře platit. Jen se musíte umět bránit proradným skeptikům. Cenné rady nabízí zdarma profesor Edzard Ernst z britské University of Exeter.

 

Řekněme si to otevřeně, nejrůznějších šarlatánů, co slibují zázraky takřka na počkání, jsou mraky a neustále se objevují další. Nezáleží přitom, jak moc jsou jejich teorie nesmyslné. Právě naopak, i naprosté hlouposti mají ve světě, kde „každý má právo na svůj názor“, šanci na úspěch. A tak, pokud právě dumáte nad svou další profesní budoucností, nabízíme vám ověřená doporučení z pera profesora Edzarda Ernsta. Ten na britské University of Exeter založil pracoviště specializující se na výzkum „celostní a alternativní medicíny“ a současně vede odborné žurnály Focus on Alternative a Complementary Therapies and Perfusion. Patří také k významným britským skeptikům a má bohaté zkušenosti s triky, které šarlatáni často používají. Pokud tedy chcete prorazit na poli „alternativní“ medicíny, měli byste se řídit jeho radami.

  1. Objevte atraktivní terapii a dejte ji úchvatné jméno

První krok je vytvořit vlastní metodu, s níž ještě nikdo nepřišel. „S většinou praštěných nápadů už někdo přišel. Ušní svíce, homeopatie, masáž aury, energetické léčení, urinoterapie (pozn. redakce – popíjení vlastní moči v přesvědčení, že se tak člověk zbaví zdravotních problémů), chiropraxe… Jako pravý podvodník si musíte vytvořit vlastní šarlatánství, a tak je třeba přijít s novým konceptem,“ radí profesor Ernst. Nezbytné je pak svému nápadu dát nějaké oslňující jméno.

Domácím příkladem je lékař Jan Šula, co sám o sobě tvrdí, že nabízí „biomodulační léčbu“, a prezentuje se jako první český lékař, který byl přijat do Royal Society of Medicine. Biomodulaci definuje jako „proces ovlivnění života organismu na buněčné úrovni, a to buď změnou reaktivity buňky nebo ovlivněním jejích metabolických procesů, a to výhradně prostředky lidské mu tělu vlastními“. „Tuto slibnou definici rozvíjí konstatováním, že zahrnuje řadu metod alternativní medicíny, včetně akupunktury, ajurvédy, nebo kraniosakrální terapie, i blíže nespecifikovanou dietoterapií nebo psychoterapií,“ popisuje Jaromír Šrámek, místopředseda pro medicínu Českého klubu skeptiků Sisyfos. To, že prvním českým lékařem přijatým do Royal Society of Medicine, byl ve skutečnosti již zesnulý profesor Jan Šula, český biochemik a spoluzakladatel experimentální onkologie v Československu, nikoliv zmiňovaný „alternativní“ lékař, je jistě náhoda.

  1. Vytvořte bohatou historii

Dalším krokem k šarlatánskému úspěchu je vytvoření příběhu nové terapie. „Tento úkol není tak těžký, a dokonce se může ukázat jako zábavný. Můžete popřemýšlet o něčem, co se vás osobně dotklo, jako například, že jste v šesti letech vyléčili umírající sestřičku, inspirovali se sny nedávno zesnulé tety nebo si vymyslete nějaký náboženský obsah, mimochodem byli jste v Lurdech? Neexistují žádné limity pro vaši představivost,“ přibližuje profesor Ernst.

Příkladem takto skvěle vytvořené legendy je „vaginální detoxikace“ či přesněji výrobek s názvem Scarlett, tedy slisovaná směs čínských bylin, jež si ženy mají zavádět do pochvy. „Traduje se, že tibetští mniši dostali od císaře pokyn, aby namíchali směs pro jeho konkubíny pro jejich čistotu a zdraví,“ tvrdila v loňském roce Ilona Skalická, projektová manažerka společnosti Medica Herba s tím, že složení výrobku je „know how“ čínského výrobce, které si chrání. Více o vaginální detoxikaci jsme psali zde.

  1. Přidejte trochu pseudovědy

Důležité také je, aby vaše nová metoda působila „vědecky“. „Pokud nechcete být nachytáni, vyberte něco, čemu jen málo odborníků rozumí. Kvantová fyzika, kvantové provázání, teorie chaosu a nanotechnologie, to všechno jsou skvělé možnosti,“ doporučuje profesor Ernst. Od věci není také připojit něco o tom, že na něco podobného probíhá výzkum v nějaké slovutné instituci či nedávno byla udělena Nobelova cena za takřka totéž, co nabízíte vy.

To se daří již zmiňovanému Janu Šulovi a jeho „biomodulační léčbě“, jež má pomáhat zejména u autoimunitních onemocnění. „Hlavním spouštěčem autoimunitních a chronických onemocnění jsou tzv. „molekuly emocí“. Jedná se o molekuly, které se nacházejí na povrchu buněk v těle a v mozku,“ informuje své klienty AKTIP (Konzultační a terapeutický institut Praha), kde „biomodulační léčbu“ nabízí. Jenže to, jak má tato terapie probíhat, není zřejmé. „Možná je to tím, že v roce 2005 vydal Státní ústav pro kontrolu léčiv varování před ‚metodou imunoterapeutických peptidů‘ či ‚léčbou imunopeptidy, neuropeptidy nebo roztokem peptidů‘, spočívající v injekční aplikaci blíže nespecifikovaných roztoků,“ dodává Jaromír Šrámek s tím, že sám Šula se opakovaně odvolává na instituci s názvem Associate of Oxford Institute of Immunology. „Bohužel instituce tohoto jména je dohledatelná především ve spojení se sebepropagací Jana Šuly v několika jazycích, samostatně však nikoliv,“ konstatuje Šrámek.

  1. Nezapomeňte na dávné civilizace

Samozřejmě nelze opomenout fakt, že se řada více či méně úspěšných „alternativních“ terapeutů a terapeutek odvolává na dávnou moudrost, jež už byla zapomenuta, ale může nás inspirovat i dnes. „Vaše léčba by měla být založena na starověké moudrosti, kterou jste znovu objevili, upravili a zdokonalili. Doporučuji, aby některé z nejstarších civilizací už věděly o hlavních pilířích, na nichž stojí vaše teorie,“ radí profesor Ernst. Je přece jasné, že když něco překonalo tisíciletí, musí to být účinné a vůbec vhodné i do současnosti.

Jen pozor na to, aby vás neprohlédli proradní skeptici, jako se to stalo s „tradiční čínskou medicínou“, jež bývá s velkou slávou nabízena jako prověřená tisíciletími, avšak ve skutečnosti vznikla až ve 20. století za vlády Mao Ce-tunga, kdy se Čína potýkala se zoufalým nedostatkem lékařů i léků.

  1. Tvrďte, že máte lék na všechno

Pokud chcete uspět a maximalizovat svůj zisk, je nutné neomezovat se pouze na úzkou skupinu zákazníků. Naopak čím širší budete mít záběr, tím lépe. „Komerčně je mnohem výhodnější tvrdit, že vaše léčba je vhodná pro všechna onemocnění a zdravotní potíže,“ tvrdí profesor Ernst. Nemusíte se přitom vůbec obávat, že by vás někdo nachytal, na poli šarlatánství je to zcela běžné a všeobecně přijímané.

Nejen v Česku má své oddané příznivce teorie, že všechny zdravotní potíže mohou různí vnitřní paraziti, a pokud se jich odstraníte za pomocí roztoku průmyslových chemikálií, jako jsou bělidla či bazénová dezinfekce, budete zdraví jako rybička. V praxi si tak lidé navzájem doporučují popíjení, inhalace, klystýry, vaginální výplachy či potírání kůže. Také o tom jsme již informovali.

  1. Bojujte proti zlu v podobě farmaceutického průmyslu

Nelze vynechat zásadní bod na cestě k úspěchu, a to hrdinně se postavit zlu v podobě farmaceutického průmyslu. „Musíte si uvědomit, jací jsou vaši (budoucí) zákazníci. Jsou bohatí, mají slušné vzdělání, ve středním věku, důvěřiví a velmi alternativní. Myslete na prince Charlese! (Pozn. redakce – tento člen královské rodiny patří mimo jiné k hlasitým zastáncům homeopatie),“ doporučuje profesor Ernst. Tito lidé snadno podléhají konspiracím o tom, jak svět ovládají mocní, například v podobně farmaceutického průmyslu. Stačí říct, že právě farmaceutický byznys je vyděšen z toho, jakou revoluci by mohla spustit vaše terapie, a tak se vás snaží umlčet. Tím navíc snadno zavřete ústa pochybovačům. Pokud budou tvrdit, že o vaší skvělé terapii nikdo nikdy neslyšel, odvětíte, že nemáte šanci právě kvůli všemocnému farmaceutickému byznysu.

  1. Chtějte peníze, hodně peněz

Nesmíme zapomenout na to nejdůležitější, a to peníze. „Vaším cílem je zbohatnout! Takže si účtujte vysoké poplatky, dokonce přemrštěně vysoké. Pokud je vaše terapie produktem, jež můžete prodávat přes internet, prodávejte se jako exkluzivní a tedy draho,“ nekompromisně radí profesor Ernst. Totéž platí i o vlastní terapii, která nemůže být poskytována lacino, to by vzbuzovalo nedůvěru. Můžete také začít trénovat další terapeuty, ale pochopitelně za velmi vysoké poplatky spojené se „zasvěcením“ či tak něco. „Nebo jste už někdy slyšeli o šarlatánovi, který by měl rozumné ceny?“ pokládá zásadní otázku profesor Ernst.

V roce 2015 tak získal Stříbrný bludný balvan v kategorii jednotlivců Dalibor Kuběna, jenž vytvořil terapeutický přístroj s názvem Delta-laser, určený pro tzv. coMra terapii. Alternativní přístroj připomíná sprchovou koncovku, ale nestříká z ní voda, nýbrž několik „léčivých energií“ současně. Jejich zdrojem je devět LED diod barevných, jedna infračervená laserová a čtyři miniaturní budiče ultrazvuku. Proud léčivých energií do postižené části těla údajně koncentruje zabudovaný permanentní magnet. V základní verzi pak přístroj vychází na 36 tisíc, celý komplet pak na 200 tisíc korun (více zde).

Profesor Edzard Ernst. Foto: Wikimedia

Jak čelit skeptikům

Teď jste takřka připraveni na úspěch, ale chce se to ještě vyzbrojit se na setkání s otravnými skeptiky, co nemají nic lepšího na práci než ničit „poctivou“ práci ostatních. A tak profesor Ernst nabízí hned několik univerzálních odpovědí na možné nedůvěřivé otázky:

Vaše léčba může být nebezpečná a poškodit lidské zdraví. Víte, že za to nesete zodpovědnost?

Jaké poškození? Víte vůbec, o čem mluvíte? Každý rok zemřou tisíce lidí kvůli lékům, které jim dají vrazi v bílých pláštích! Tohle je skutečně nebezpečné!

Odborníci říkají, že vaše terapie odporuje přírodním zákonům. Co na to říkáte?

Existuje mnoho věcí a jevů, kterým věda nerozumí a které nikdy nepochopí. Je celá řada způsobů, jak chápat svět okolo sebe a věda nabízí jen jeden a dost omezený pohled.

Máte výsledky vědeckých studií, které dokazují, že máte pravdu?

Vědecké studie jsou omezené a mnoho toho neříkají. Jsou zaujaté, vyjdou vždycky tak, jak si to přeje ten, kdo je platí a rozhodně nezohledňují individualitu člověka. Každý z nás je ale jiný a proč bychom měli všem dávat stejné léky? A proto nabízím něco jiného…

Proč je vaše terapie tak drahá?

Víte, co všechno musím obětovat a jakým překážkám čelím? Chtějí mě umlčet, a tak si musí vlastní výzkum financovat ze svého. Myslíte, že je možné tohle všechno provozovat zdarma? Moc rád bych se o své klienty staral zdarma, ale opravdu nemůžu.

Ludmila Hamplová