Zleva: Rostislav Vyzula, Jiří Běhounek a Zdeněk Kabátek. První dva jsou poslanci, kteří jsou znovu nominování do Správní rady VZP, ale už v jiných rolích. Profesor Vyzula přišel o post šéfa zdravotního výboru a hejtman Běhounek, vzhledem k výsledku ČSSD ve volbách, zřejmě neudrží pozici předsedy správní rady VZP. A jaký bude osud jinak úspěšného ředitele VZP Kabátka? Dost členů správní rady, kteří jej podporovali v minulém období, pokračuje. Ale současně je tu dominance hnutí ANO a otazník nad nominací zástupců vlády. Zatím nikdo žádné změny neavizoval. Foto: Michaela Koubová

Parlamentní strany nominovaly zástupce do správní a dozorčí rady VZP, většinou své poslance

 

Jediná Česká pirátská strana se postavila zaběhnuté tradici a vypsala otevřené výběrové řízení, ostatní politické strany jmenovaly své zástupce do správní a dozorčí rady VZP tak, jak jsou zvyklé, tedy ne příliš průhlednou nominací stranických sekretariátů a poslaneckých klubů. Podle toho také vypadá výsledek – drtivou většinu navrhovaných tvoří samotní poslanci, doplnění o bývalé poslance, či exnáměstky ministra zdravotnictví.  Dvacet členů správní rady schvaluje sněmovna, deset jmenuje vláda, v dozorčí radě pak deset členů dodá sněmovna a vláda pouze tři. Jména členů obou orgánů, které na návrh ministra zdravotnictví jmenuje vláda, zatím nejsou známa. Zdravotnický deník zjistil nominace všech stran, s výjimkou SPD Tomia Okamury, která nemá žádný oficiální kontakt na svůj klub. Jak nám ale sdělil dobře informovaný zdroj –  zasedne v Dozorčí radě  sám Tomio Okamura. 

 

Zástupci sněmovny jsou navrhováni podle poměrného klíče, ten u správní rady zatím vypadá takto: 8 ANO, 3 ODS, po 2 Piráti a SPD, po 1 KSČM, ČSSD, KDU, TOP 09 a STAN (oproti původnímu textu článku byl opraven počet členů za ODS – poznámka redakce). Do dozorčí rady navrhuje ANO 4 členy, ODS, Piráti, SPD, KSČM, ČSSD, KDU po jednom, TOP 09 a STAN žádného.

Z 30 členů správní rady VZP bude mít hnutí ANO většinu, díky součtu 8 zástupců sněmovny a 10 nominantů jednobarevné vlády. Klub ANO navrhuje do správní rady bývalého náměstka ministerstva zdravotnictví a současného poslance Kamala Farhana (ve správní radě už byl za vládu) a dalších sedm poslanců, včetně předsedkyně zdravotního výboru profesorky Věry Adámkové i bývalého předsedy téhož výboru profesora Vyzuly. Do dozorčí rady ANO počítá opět s jejím dosavadním předsedou lékařem Rudolfem Stupkou, který je zároveň jediným „neposlancem“ hnutí v orgánech VZP. Další dva lékaři a majitel podniku Brano jsou v dozorčí radě nováčky.

Piráti, jak jsme již uvedli výše, uspořádali na místa v obou radách výběrové řízení, podrobně jsme o něm psali zde.  Ani jeden z jejich nominantů není poslanec. Lékař Zdeněk Hřib je garantem pirátské strany pro zdravotnictví a k němu se podařilo získat renomované odborníky z praxe,  kteří skutečně přišli „zvenku“ v otevřeném konkursu.

Ostatní politické strany vsadily většinou na vyzkoušené a ve zdravotnictví známé osobnosti. Ve správní radě se tak objevují jména za ODS bývalého primátora Prahy docenta Svobody a exhejtmana Plzeňského kraje Zimmermanna, Za KSČM bývalé poslankyně Soni Markové, za ČSSD hejtmana Kraje Vysočina Jiřího Běhounka, za KDU donedávna náměstka MZ Toma Philippa a za TOP 09 dalšího exnáměstka MZ Marka Ženíška. Všichni, které zmiňujeme v předchozí větě, jsou členy i stávající správní rady, hejtman Běhounek je dokonce jejím předsedou. Jediný, kdo se vymyká, je hnutí STAN, které navrhuje lékaře Karla Zitterbarta, nováčka, který se nedostal do sněmovny, ač kandidoval.

Nominanti politických stran do správní a dozorčí rady VZP

(tučně – již v orgánech VZP působil v minulém období, tučně, kurzíva – v minulém období byl jmenován vládou).

Správní rada

ANO:

MUDr. Kamal Farhan, MUDr. David Kasal, prof. MUDr. Věra Adámková, MUDr. Miloslav Janulík, prof. MUDr. Rostislav Vyzula, Mgr. Jana Pastuchová, MUDr. Milan Brázdil, MUDr. Pavel Plzák. Náhradník: Andrea Brzobohatá

ODS:

Doc. MUDr. Bohuslav Svoboda, MUDr. Petr Zimmermann, Michal Zácha

Piráti:

MUDr. Zdeněk Hřib, plk. doc. MUDr. Jiří Páral. Náhradník: prof. MUDr. Petr Arenberger,

SPD:

2 zástupci

KSČM:

Mgr. Soňa Marková. Náhradník: Miroslav Opálka

ČSSD:

MUDr. Jiří Běhounek (dosavadní předseda)

KDU-ČSL:

MUDr. Tom Philipp. Náhradník: MUDr. Zuzana Roithová

TOP09:

PhDr. Marek Ženíšek

STAN:

MUDr. Karel Zitterbart

Dozorčí rada

ANO:

MUDr. Rudolf Stupka (dosavadní předseda Dozorčí rady), MUDr. Jiří Mašek, prof. MUDr. Julius Špičák, Ing. Pavel Juříček. Náhradník: MUDr. Eva Matyášová

ODS:

Ing. Petr Bendl

Piráti:

Marek Paris. Náhradník: Mgr. Adam Janek

SPD:

Tomio Okamura

KSČM:

Zdeněk Maršíček

ČSSD:

Mgr. Roman Sklenák

KDU-ČSL:

Jaroslav Klaška (bývalý poslanec)´. Náhradník: Ing. Ludvík Hovorka

TOP 09 a STAN v dozorčí radě zástupce nemají

-cik-