Jen Gunterová se zapsala do širšího povědomí nejen americké a kanadské veřejnosti v okamžiku, kdy začala nahlas kritizovat „zaručené“, avšak zdravotně rizikové metody celebrit. Foto: FB JG

Nepotřebujete jíst placentu ani detoxikovat vaginu, upozorňuje gynekoložka bojující proti šarlatánům

Žijeme v post-faktické době, což je velmi nebezpečné zejména pro ženy, říká Jen Gunterová, americko-kanadská gynekoložka hájící medicínu postavenou na důkazech a bojující proti nejrůznějším šarlatánům. Využívá k tomu svůj blog, twitterový účet i pravidelná vystoupení v médiích. „Pokud jsou někde mé pacientky, tak tam mám být také, protože potřebuji být s nimi v kontaktu,“ vysvětluje, proč využívá sociální sítě k šíření medicínský ověřených informací a vyvracení nejen ezoterických nesmyslů. Právě zde je podle ní místo i pro ostatní lékaře a lékařky.

 

Někdo se tomu všemu musel postavit, tak jednoduše vysvětluje svou aktivitu Jen Gunterová, americko-kanadská gynekoložka, která nahlas kritizuje nesmysly jako pojídání placenty po porodu, používání „vaginálních energetických vajíček“ či „vaginální detoxikaci“. Lékaři a lékařky by podle ní měli využívat sociální sítě jako nástroj, jak veřejnosti nabídnout správné, ověřené a nezkreslené informace o lidském zdraví. Už jen proto, že virtuální prostor stále více získávají nejrůznější šarlatáni a šíří velké množství bludů. Informace, které tak pacienti najdou online, mohou být nebezpečně zkreslené a zavádějící, jako jsou například mýty o očkování ze strany odpůrců vakcinace nebo lži o interrupcích, prohlásila lékařka na nedávno konaném výroční večeru kanadské organizace mediků Manitoba Medical Students’ Association a učitelské rady University of Manitoba. Během tohoto večeru byla Jen Gunterová kanadskou univerzitou oceněna za svou vytrvalou práci na poli zdravotní edukace veřejnosti, obhajoby medicíny postavené na důkazech a boj za reprodukční práva žen.

Obchodníci s deštěm se stali důvěryhodnějšími než lékaři

Pacienti, kteří zoufale hledají řešení své situace, jsou podle Gunterové těmi nejzranitelnější a snadno se stávají terčem šarlatánů. Proto také snáze uvěří různým pseudovědeckým tvrzením, což zná dnes dvaapadesátiletá lékařka z vlastní zkušenosti. Před šestnácti lety porodila extrémně nedonošená trojčata a jedno z nich zemřelo během porodu. Další dvě děti se pak potýkaly s dlouhodobými zdravotními následky. „V tu chvíli se snadno propadnete do dalších a dalších temných králičích nor,“ vzpomínala Gunterová na dobu, kdy se sama rozhodla, že ovlivňovat veřejné mínění a vysvětlovat nejrůznější nesmysly, které se mezi lidmi šíří. Tehdy se sama ocitla v obtížné situaci a zažila, jaké to je být pacientem, jenž ztrácí naději.

Podle ní se nejrůznějším šarlatánům podařilo vytvořit zdání, že díky své autenticitě a osobnímu přístupu jsou mnohem důvěryhodnější než zdravotničtí profesionálové či skuteční experti v různých vědních oborech. „Tihle podomní obchodníci s deštěm přesvědčují své následníky, že právě oni jsou ‚opravdoví‘, ‚vstřícní‘ a ‚spolehliví‘, a proto důvěryhodní,“ tvrdí Gunterová, jejíž mottem je „Na faktech záleží“.

„Nyní žijeme v post-faktické době, což je velmi nebezpečné zejména pro ženy. Mnoho mladých žen a mužů se neuvědomuje, že se vracíme zpátky. Musíme si ověřovat informace, které se k nám dostávají a nepřijmout všechno hned. To, co se rozhodnete udělat s fakty, je vaše věc, ale osobně se mě velmi dotýká, když vidím, že lidé dělají špatná rozhodnutí kvůli tomu, že uvěřili špatným informacím,“ uvedla lékařka v loňském roce pro kanadský zpravodajský portál iPolitics.ca. „Sociální sítě mohou být skvělým nástrojem pro šíření dobrých a správných informací, ale své děti už od malička musíme učit, jak se vyrovnat s těmi špatnými,“ dodala.

Když se ozvete, lidé si toho všimnou

Jen Gunterová se zapsala do širšího povědomí nejen americké a kanadské veřejnosti v okamžiku, kdy začala nahlas kritizovat „zaručené“, avšak zdravotně rizikové metody celebrit. Velmi trefně a odhodlaně kritizovala ekonomicky velmi úspěšný ezoterický web a e-shop GOOP.com americké herečky Gwyneth Paltrowové, který ženám doporučuje a současně prodává „vaginální energetická vajíčka“, tedy kus nefritu, jež má údajně léčit psychické i fyzické problémy.

„Pokud jde o doporučení, aby ženy spaly s nefritovým vajíčkem zavedeným ve svých vaginách, ráda bych upozornila na to, že nefrit je porézní, což dovoluje bakteriím dostat se dovnitř něj a z vajíčka vytvořit zdroj infekce. To opravdu není dobré. Může se to stát rizikovým faktorem pro bakteriální vaginózu nebo dokonce potenciálně smrtelný syndrom toxického šoku,“ napsala lékařka na svém blogu. Podle ní je navíc absurdní, že portál používá značně nepřesné označení pro ženské reprodukční orgány, a popisuje tuto část ženského těla jako zdroj „síly“ či „moudrosti“. „Jediná informace, která je v článku správně, je rada, poraďte se se svým lékařem, než začnete vaginální vajíčka používat. Dovolte mi, abych vám poskytla bezplatnou radu, nepoužívejte vaginální vajíčka,“ shrnuje gynekoložka jednoznačně. Podrobněji o „vaginální energetických vajíčkách“, která se běžně prodávají i v Česku jsme psali zde.

Sama Gunterová se kvůli otevřené kritice velmi úspěšného e-shopu dostala na stránky bulváru a získala nemalou pozornost. Nejprve nejkřiklavější tvrzení o zdravotních benefitech „vaginálních energetických vajíček“ zmizely ze stránek e-shopu GOOP.com, a později e-shop musel zaplatit pokutu ve výši 145 tisíc amerických dolarů kvůli „zavádějícím marketingovým tvrzením“.  Současně se o tento e-shop začaly více zajímat spotřebitelské organizace. Gunterová pak ve spolupráci s archeoložkou Sarah Parcakovou doslova rozbily i další z marketingových tvrzení a to sice, že tato nefritová vajíčka byla používána ve starověké Číně a mají tedy několikatisíciletou tradici. Ve skutečnosti neexistuje žádný důkaz, že by tomu tak skutečně bylo, a ani nebylo nalezeno žádné starověké „vaginální energetické vajíčko“.

„Rozhodla jsem se. Někdo se musel ozvat a postavit za pravdu,“ vysvětlila Gunterová, proč se pustila do úmorného boje se šarlatány. „Když už se jednou vydáte na křížovou výpravu, lidé si toho začnou všímat,“ dodala a během slavnostního večera vyzvala své lékařské kolegy a kolegyně, aby sami bojovali proti dezinformacím tím, že své pacienty nasměrují na důvěryhodné zdroje informací, sami budou na sociálních sítích sdílet kvalitní vědecké články a současně budou přístupní pro vystoupení v médiích. „Je velmi důležité, abychom všichni věděli, jak můžeme oslovit veřejnost,“ prohlásila gynekoložka, která mimo jiné napsala knihu The Vagina Bible: The vulva and the vagina – separating the myth from the medicine (Vagina Bible: Vulva a vagina – oddělení mýtů od medicíny), která vyjde v tomto roce.

Děkuji, že nejíte placentu

Vedle svého blogu Gunterová také pravidelně píše o medicíně pro americký deník The New York Times. „Je těžké mě jako člověka, který se specializuje na sexuální zdraví a infekční choroby, nějak ohromit. Jsem zvyklá o lidském těle slýchat věci, které si většina lidí ani nedokáže představit. Přesto se to stalo,“ napsala ve svém sloupku věnovaném pojídání placenty, které se rozšířilo mezi ženami v bohatých vyspělých zemích.

„Obecně platí, že není nejlepší jíst něco, co je potenciálně plné bakterií, z nichž část je patogenní, tedy mohou způsobit onemocnění,“ popsala v textu, ve kterém podrobně vysvětluje, proč konzumace placenty po porodu opravdu není dobrý nápad pro žádnou ženu. „Vím, že poporodní období může být pro mnohé, ne-li skoro pro všechny, ženy velmi těžké a potřebujeme více výzkumů pro to, jak jim nabídnout co možná nejlepší podporu… …Nicméně nová terapie založená na povídačkách, bez standardizované, nemluvě o bezpečné, metody a přípravy není odpovědí,“ vysvětlila s tím, že ještě žádná žena neměla užitek z toho, když se spolehla na falešné informace. Více jsme se pojídání placenty a zdravotním rizikům s ním spojeným věnovali v tomto článku.

Jen Gunterová a její blog byly pro nás zdrojem informací ve chvíli, kdy jsme se jako redakce zabývali „vaginální detoxikací“, tedy zcela nesmyslnou metodou, jež v minulosti získala „pečeť a garanci České gynekologicko-porodnické společnosti“, za což tato odborná společnost obdržela vědeckou anti-cenu Bludný balvan udělovanou Českým klubem skeptiků Sysifos. „Vaše děloha a vagina chtějí, abyste je nechala na pokoji. Vaše děloha není unavená nebo depresivní či špinavá a vaše vagína nemá špatně umístěnou svou čakru. Nechtějí od vás pomoc, pokud se neděje něco špatného, což vám řeknou silným krvácením, svěděním, bolestivými křečemi nebo zápachem. Nesvádějte své potíže nebo únavu na dělohu či vagínu (pokud nejste anemická, ale to by se u vás objevily i další varovné signály),“ napsala lékařka v článku, na který upozornil také britský deník The Independent a následně mnohá další světová média.

Gunterová opakovaně zdůrazňuje, že děloha a ani vagina nepotřebují žádnou „detoxikaci“, protože jsou schopny se o sebe postarat samy, a to stejně jako všechny ostatní orgány těla. Údajný „detox“ je jen falešný pojem, který používají podvodníci k tomu, aby se dostali k vašim penězům, varovala lékařka. Více o vaginální detoxikaci i její nesmyslné podpoře ze strany odborné společnosti naleznete v tomto podrobném článku.

Ludmila Hamplová