Královská společnost praktických lékařů se bojí odchodu svých členů do důchodu: Foto: Koláž ZD

Britští praktici varují před zavíráním ordinací. Ministerstvo nesouhlasí

Praktičtí lékaři v Británii zažívají těžké časy – alespoň to po konferenci, která se konala minulý týden, tvrdí tamní Královská společnost praktiků. 543 z celkem 8000 ordinací by totiž příští rok mělo zavřít.

Důvod? Lékaři stárnou a chystají se do důchodu. V téměř šesti stovkách ordinací bude většině doktorů přes 60 let.

„V praktickém lékařství máme problém s pracovními silami. Ztrácíme lékaře a nenabíráme do oboru dostatek nových sil,“ řekla pro BBC Maureen Bakerová z Královské společnosti praktických lékařů.

Britští ministři se ale ordinacím ulevit nechystají – právě naopak. V posledních dnech přišli s plánem, že by do doku 2020 chtěli zavést celotýdenní služby, za něž by byly příplatky.

Jenže peníze navíc jsou podle královské společnosti potřeba i jen k udržení současného stavu. Bakerová tvrdí, že nyní je financování na historickém minimu. Ze současných osmi procent rozpočtu Národní zdravotní služby by se proto podle ní měla částka určená praktickým lékařům zvýšit do roku 2017 na jedenáct procent.

„Praktičtí lékaři jsou jako přehrada, která brání tomu, aby byl zbytek Národní zdravotní služby zaplaven. Dosud byly škody na této přehradě před veřejností skryty,“ podotkla Bakerová s tím, že pokud bude pokračovat současný stav, celá přehrada se začne hroutit ve chvíli, kdy stárnoucí lékaři zavřou své ordinace.

Ministerstvo zdravotnictví však s Královskou společností praktických lékařů nesouhlasí. „Víme, že praktičtí lékaři jsou pod tlakem. Proto také zaškolujeme nové lékaře, takže počet praktiků roste rychleji než populace,“ uvedlo tiskové oddělení ministerstva.

-mik-