FN Ostrava se léčbou ischemie dolních končetin pomocí kmenových buněk zabývá od roku 2008. Zatím tak ošetřila 90 pacientů se 70 procentní úspěšností, kdy nemusela následovat amputace. Foto: FN Ostrava

Kmenové buňky zachrání 70 procent pacientů před amputací, hájí léčbu FN Ostrava

Ostravská fakultní nemocnice (FNO) hájí léčbu kmenovými buňkami u pacientů s takzvanou ischemií nohou, kterým kvůli onemocnění hrozí amputace. Ministr zdravotnictví a někdejší ředitel ostravské nemocnice Svatopluk Němeček si před časem vysloužil kritiku kvůli snaze hradit tuto léčbu z veřejného zdravotního pojištění. V Ostravě pacienty s pomocí buněčné terapie léčí už šestým rokem a zhruba 70 procent pacientů léčba zachrání před amputací, řekl včera náměstek ředitele FNO Václav Procházka, který se touto metodou zabývá. 

 

Nemocnice ošetřuje ročně zhruba 500 pacientů s ischemií nohy. „Výsledky jsou klasickou léčbou dobré pouze u nějakých 60 až 70 procent pacientů,“ uvedl Procházka. Proto se nemocnice v roce 2008 začala zabývat metodou buněčné transplantace. Spolupracovala s odborníky z Německa, jejichž zkušenosti využila při léčbě pacientů v Ostravě. Podle Procházky je léčba zcela bezpečná a nemocnice má pro její využívání všechna potřebná povolení.

Za šest let nemocnice tuto léčbu použila u 90 pacientů, úspěšnost byla zhruba sedmdesátiprocentní a léčba kmenovými buňkami tak pacienty zachránila před amputací. Metoda nezabrala především u pacientů, kteří se začali léčit pozdě. Srovnatelná úspěšnost je podle Procházky i v jiných zařízeních, které s pomocí této metody léčí. Stejnou metodu využívají například i na pracovištích v Německu či Itálii.

Procházka léčbu kmenovými buňkami vysvětloval i ve zdravotním podvýboru Poslanecké sněmovny. Odborníci navzdory prvotnímu neúspěchu chtějí dále usilovat o to, aby metoda byla hrazena ze zdravotního pojištění.

Fakultní nemocnice dosud pacienty s pomocí kmenových buněk léčila z grantů, které v minulosti získala. Grantové prostředky však už nyní nemá a musí tak pacienty léčit na vlastní náklady. „My jsme viděli, že ta metoda je perspektivní. Věřili jsme, že hrazení ze zdravotního pojištění bude schváleno,“ uvedl Procházka, který má ze semináře ve zdravotním výboru dobrý pocit. „Všechno jsme tam vysvětlovali. S průběhem semináře jsem velice spokojený, protože jsme měli možnost jednoznačně prokázat, že metoda je bezpečná, účinná, že je podle našich zákonů a neděláme nic nelegálního. Prokázali jsme i ekonomické aspekty, že léčba, pokud ji pacienti dostanou, přinese úsporu. Věřím tomu, že se celý ten schvalovací proces obnoví,“ podotkl Procházka. Podle něj by léčba byla určená přísně vybrané skupině pacientů. Ročně by jich takto v ostravské nemocnici a IKEM v Praze bylo ošetřeno maximálně 500.

-čtk-