Spor mezi ministry je prý zažehnán. Jak dlouho vydrží klid zbraní? Foto: Koláž ZD

Ministři u prezidenta zakopali válečnou sekeru, ale Babiš perlil

Včera se u prezidenta republiky Miloše Zemana vystřídali na návštěvě ministři financí Andrej Babiš (ANO) a zdravotnictví Svatopluk Němeček (ČSSD). Oba pak v České televizi tvrdili, že jejich nedávný spor není osobní a že v něm nebudou přes média pokračovat. „Prezident mi říkal, že mám jeho důvěru a podporu. Byl to přátelský, nepříliš formální rozhovor,“ přiblížil setkání na Hradě Zdravotnickému deníku ministr Němeček.

 

„Pan prezident se vrátil ke genezi sporu, tedy k tomu, jak začal v MF Dnes. Popsal jsem mu, jak to všechno proběhlo. Ptal se obecně na kmenové buňky, což jsem mu také vysvětlil. Potom jsme mluvili o dalších zdravotnických tématech, zejména o úhradovém systému a o projektu DRG Restart. Dokonce jsme se domluvili, že někdy vezmu na Hrad docenta Duška, který prezidentovi podrobněji vysvětlí, jaké máme s DRG plány,“ řekl nám ministr zdravotnictví. Doc. Ladislav Dušek je ředitelem Ústavu zdravotnických informací, který má klasifikační systém DRG na starosti.

Svatopluk Němeček uvítal, že ředitel ÚZIS navázal kontakt a přizval do projektu zástupce ministerstva financí Adama Vojtěcha. „Jsme absolutně otevření, nemáme co skrývat. DRG Restart bude teď jedním z hlavních témat. Projekt je plánován na dva, možná realističtěji vzato na tři roky. Kdyby se nám nic jiného nepovedlo, tak tento projekt stál za to,“ míní ministr (o projektu DRG Restart píšeme zde). Zdravotnický deník se zeptal i na dnešní sjezd odborového svazu, kde se mají oba ministři potkat, budou spolu schopni komunikovat? „Nemám vůbec problém cokoliv si s panem ministrem financí říci, jsem otevřený k čemukoliv, co ho bude zajímat. Nechci vztahy mezi oběma rezorty hrotit a vnímat v osobní rovině,“ uzavřel Svatopluk Němeček.

Babišovy sporné výroky

„To není žádný osobní spor s panem Němečkem, já chci jednoduše, aby to naše zdravotnictví bylo transparentní, abychom věděli úhrady za jednotlivé poskytovatele péče, to je celá záležitost,“ dušoval se v České televizi Andrej Babiš, bezprotředně poté, co odešel od prezidenta. Jedním dechem však zopakoval všechny své výhrady a s argumentací se přitom příliš nepáral. Zaznamenali jsme a okomentovali mimo jiné tyto perly:

–          „Přes zdravotní pojišťovny proteče 260 miliard – jak jsme viděli ozdravné pobyty v Čeladné, posíláme děti do nezdravého prostředí a naše pojišťovny tam na to dávají 12 – 13 miliard“. Ve skutečnosti tyto pobyty stojí jednotky milionů korun.

–          „I pan prezident má na kmenové buňky negativní názor, protože tam nejsou klinické testy.“ Spor mezi oběma ministry se ale nevedl obecně o experimentální léčbu kmenovými buňkami, ale o zařazení buněčné terapie u konkrétní diagnózy, kde jsou k dispozici randomizované studie i metaanalýzy. Psali jsme o tom zde

–          „Když píše Brusel, že rezort ovládá pan Šnajdr, tak to není jenom můj názor.“ O tom, že je bývalý náměstek ministra zdravotnictví Marek Šnajdr „Richelieu českého zdravotnictví“ se opravdu zmiňuje jedna zpráva, která ovšem není dokumentem Evropské komise a jasně se v ní píše, že toto autorům zprávy vypověděl dotazovaný subjekt v České republice, čili Brusel „nemá názor“, ale zaslechl cosi v Česku – psali jsme o tom zde.

Je fascinující, jak si ministr financí říká, co ho napadne, aniž by mu to někdo z novinářů připomněl. Opakuje vyvrácené teze a mění číselné řády tak, aby jeho slova lépe vyzněla.  Budeme jeho vyjádření dále sledovat.

-cik-