Tmavší tvář vypadá zdravější. Foto: Frontiersin.org

Úspěšný politik musí vypadat zdravě. Inteligence je druhořadá, zjistili vědci

Říká se, že na vzhledu nezáleží. Vědci ovšem nyní dokázali, že – alespoň co se týče politiky – opak je pravdou. Hlasy voličů přitom podle průzkumu nejdou ani tak za pohlednějšími či inteligentněji působícími politiky, jako hlavně za těmi, kteří vypadají zdravě.

 

„Volbu favorita ovlivňuje na jeho vzhledu jak dojem zdraví, tak inteligence. Rys signalizující zdraví (barva obličeje) hrál ale v našich scénářích větší roli, než projev inteligence (stavba obličeje). Zatímco zdravý vzhled figuroval ve všech scénářích, inteligentněji působící obličej zafungoval jen v polovině případů. Zdraví je tedy pro volbu lídra významnější ukazatel. Výjimkou jsou případy, kdy se jedná o spolupráci – tehdy má zdraví a inteligence podobnou důležitost,“ uvádějí autoři výzkumu Brian Spisak, Nancy Blakerová, Carmen Lefevreová, Fhionna Mooreová a Kleis Krebbers v článku publikovaném v časopise Frontiers in Human Neuroscience.

Pobledlé lídry lidé nechtějí, zjistila studie. Ze čtyř tváří účastníci výzkumu prvořadě volili zdravě vypadající obličeje (vpravo), až druhořadě inteligentně vypadající (dole).  Foto: Frontiersin.org
Pobledlé lídry lidé nechtějí, zjistila studie. Ze čtyř tváří účastníci výzkumu prvořadě volili zdravě vypadající obličeje (vpravo), až druhořadě inteligentně vypadající (dole). Foto: Frontiersin.org

Jak průzkum probíhal? Vědci upravili jeden mužský obličej do čtyř variant – dvě s tmavší pigmentací značící dobré zdraví („nemocné“ varianty byly bledé s nádechem do modra) a dvě s rysy, které si lidé spojují s vyšší inteligencí. Fotografie pak ukázali 148 hodnotitelům. Ty vyzvali, aby zvolili tvář, kterou by zaměstnali jako výkonného ředitele buď agresivní, anebo stabilnější společnosti. Zdravě působící obličeje zabodovaly v 69 procentech případů, zatímco tváře působící inteligentním dojmem se osvědčily pouze u stabilních společností.

„Chytřejší obličeje působí zároveň ženštěji. Lidé mohou oceňovat testosteronovou tvrdost v době ohrožení, zatímco během míru dají spíše na inteligenci,“ okomentoval pro Popular Science odborník na lidské chování Brian Spisak.

Podle Spisaka jsou kandidáti ve volbách schopni „nahnat“ hlasy, ještě než vůbec promluví. Rázný a mladistvý vzhled pomohl například Johnu F. Kennedymu před volbami v roce 1960 v televizní debatě s Richardem Nixonem.

Výsledky studie překvapily i samotné autory. Předem totiž předpokládali, že aspekt zdravého vzhledu bude hrát roli – stejně jako inteligence – pouze v určitých případech. „Zjistili jsme, že inteligentně působící tvář je vodítkem až například v situaci, kdy je třeba lídr, který zprostředkuje spolupráci. Oproti tomu zdravý vzhled je preferován za všech okolností, jde tedy o znak, který na rozdíl od inteligence ovlivňuje prvořadě. Výsledky také naznačují, že zdraví přímo úměrně souvisí s dojmem mužnosti, zatímco u inteligence je to naopak – což by mohlo částečně vysvětlit volbu lídra v určitém prostředí,“ uvádějí vědci ve své studii. Podle nich by zároveň mohlo jít o evoluční adaptaci, kdy se lidé učili vyčíst vlastnosti z tváře. To mohlo být důležité pro klan, aby si stanovil vůdce, který se z práce nesesype (což může platit dodnes).

Spisak a jeho tým by se chtěli tématu věnovat i do budoucna, kdy mají v úmyslu posvítit si i na ženy. Chtěli by tak vybudovat komplexnější obraz toho, jak lidské rysy ovlivňují volbu lídra. Prozatím Spisak radí začínajícím politikům: Jezte si ovoce a zeleninu.

-mk-