Jim Humble, autor preparátu MMS, má v Česku své příznivce, jak svědčí videa na YouTube. Když ho budete chvíli pozorovat, možná vás napadne, že je vlastně iluzionista, šálí diváky i bílým kloboukem s jakýmsi drahokamem uprostřed. Ostatně, aby on i další propagátoři MMS neměli problémy s úřady, založili si vlastní církev a Jim Humble se jmenoval jejím arcibiskupem. Foto: YouTube

Alternativní medicínu ovládl boj proti parazitům a pití „bazénové dezinfekce“

Vyznavači metod alternativní medicíny a odpůrci současného zdravotnictví jsou posedlí hledáním novým cest jak se uzdravit či udržet tělo stále zdravé, aniž by se přitom zpravidla ohlíželi na názory představitelů medicíny postavené na důkazech. Nemalou částí alternativního spektra v posledních letech hýbou na první pohled dost bizarní, „hity“ – ničení desítek parazitů, které mají údajně způsobovat různorodé choroby a to mimo jiné s pomocí chlordioxidu v různých koncentracích a „koktejlech“.

 

„Víte, že za mnohými zdravotními problémy jako alergie, nekonečné rýmy, astma, motolice, deprese, epilepsie, skleróza, artritida a další onemocnění včetně panických strachů či ´zdánlivé´ rakoviny se velmi často skrývají paraziti?“ tvrdí ve svých článcích jedna z hvězd českého alternativního nebe Ing. Hana Bláhová, která se mimo jiné označuje za „detoxikačního poradce“. V jejích článcích, přednáškách a také v knize Deník poradce (která se v roce 2014 dočkala druhého dílu) se můžeme dozvědět taková moudra jako, že larvy parazitů cestují po celém těle, včetně mozku. Podle paní Bláhové mohou paraziti v mozku způsobovat  „…těžké deprese, alzheimera, stavy úzkosti a paniky, epilepsie, sclerosis multiplex, pakinsonismus, kruté bolesti hlavy.“

Typické (alespoň z pohledu představitelů alternativní medicíny) je, že o tom, že paraziti jsou prapříčinou tolika nemocí všech možných orgánů nechce „oficiální“ medicína nic slyšet a tak nezbývá než s nimi bojovat pomocí alternativních metod.

Jednou z nejtradičnějších je tzv. Frekvenční terapie, která se provádí pomocí přístrojů (frekvenčních generátorů) typu zapper, nejčastěji typu Super Ravo Zapper. Tyto přístroje dokáží domnělé parazity zničit, protože pokud jsou prý vystaveni specifickým „frekvencím“ z generátoru, jsou zničeni. Jak prosté. Pozoruhodné je, že tento přístroj se u nás stále prodává, propaguje a různá alternativní centra jej provozují, přestože ministerstvo zdravotnictví už před lety před přístroji zapper občany varovalo a Česká obchodní inspekce jejich prodej zakázala. No, firma to vyřešila lišácky. Tvrdí, že nejde o zdravotnické prostředky, ale přitom všichni mluví o tom, že dokáží léčit problémy s parazity.

Pokud nepomůže revoluční a zakázaný přístroj, pomůže pití „sava“. Tedy pardon, vlastně „léčivého“ koktejlu, jehož hlavní složkou je oxid chloričitý (ClO2). Prvním koktejlem tohoto druhu byl přípravek MMS, kde je chloritan sodný (NaClO2) před použitím smíchán s 10% roztokem kyseliny citronové. Postupně, během několika hodin, se ze směsi uvolňuje vlastní „léčivá“ látka chlordioxid (ClO2). Vzhledem k tomu, že se tato látka běžně používá ve výrobcích na dezinfekci vody, už si uživatelé přípravku vysloužili od škodolibých skeptiků označení IPPB (iracionální poživatelé průmyslového bělidla).

Proti malárii i AIDS

Autorem MMS je Jim V. Humble. V roce 1996 údajně vyléčil skupinu dělníků, která v guyayanském pralese onemocněla malárií právě pomocí roztoku chlordioxidu. V roce 2001 pak začal nabízet výrobek MMS „Miracle Mineral Supplement“. MMS se podává v poměru 1 kapka chloritanu na 5 kapek kyseliny citronové v několikahodinových intervalech a postupně se dávka zvyšuje na maximum 25 kapek. MMS má hubit v těle nežádoucí patogenní bakterie a parazity, kteří, jak už víme, mohou za širokou škálu nemocí včetně rakoviny. Proti výrobku se samozřejmě „spikla farmaceutická lobby“. MMS je v několika státech zakázáno, včetně USA. Důvod je jednoduchý, jde o toxickou látku a nelze ji nabízet jako léčivo. Humble kvůli tomuto tlaku změnil význam zkratky na „Master Mineral Solution“. Ani to mu nepomohlo. Úřad pro potraviny ve Velké Británii (FSA) už v roce 2010 varoval před konzumací Miracle Mineral Solution, jehož užívání může mít podle FSA nežádoucí účinky jako nucení ke zvracení, průjem, dehydrataci a snížení krevního tlaku. Stejně tak varování vydala kanadská Health Canada. U nás ve stejném roce vydala varování Státní zemědělská a potravinářská inspekce. „Konzumentům MMS hrozí popálení trávicího traktu,“ informovala inspekce na svém webu. Navzdory tomu se u nás fenomén MMS rozšířil mezi fandy alternativní medicíny. Do Česka přijel dokonce i sám autor preparátu, aby jej tu propagoval. Ostatně, aby on i další propagátoři jeho preparátů neměli problémy s úřady, založili si vlastní církev a Jim Humble se jmenoval jejím arcibiskupem.

Co je pozoruhodné, MMS se dočkalo nejen další verze od Jima Humbla, a to MMS2, což je prášek chlornanu vápenatého, který se polyká v kapslích, ale i dalších modifikací. Andreas Ludwig Kalcker vytvořil CDS, což je ClO2 vyráběné v oddělené nádobě s kyselinami – citrónovou nebo s HCl – chlorovodíkovou. Dnes je ale mezi uživateli nejoblíbenější verze CDS2, „… poslední, nová verze CDS, kdy se v oddělené nádobě nechá reagovat chloritan sodný – NaClO2 s hydrogensíranem sodným – NaHSO4 a vzniká nejčistější roztok ClO2 ve vodě, kde nejsou žádné nežádoucí a škodlivé sloučeniny. Je to nejčistější známá verze oxidu chloričitého, kdy vodě je skoro 100% čistota ClO2, lze říci, že 99,9%, což oproti staré MMS s kys.citrónovou, kde byla čistota jen 65% je velký technologický pokrok a obrovský krok kupředu vzhledem k uživateli a uživatelské vlídnosti k organismu i účinnosti,“ můžeme se dozvědět na fanouškovských stránkách určených MMS a CDS. Návodů, jak si doma tyto rozličné sloučeniny připravit, se na internetu najdou desítky. Stačí se podívat na videa na Youtube.com, v nichž rozliční uživatelé míchají své preparáty v kuchyni jako starodávní alchymisté.

Tyto nové sloučeniny pomáhají prakticky na vše. Koneckonců už MMS bylo určeno pro vyléčení malárie i AIDS. Naprosto fascinující je přístup propagátorů a uživatelů těchto preparátů. Základem přesvědčení o účincích obsažených látek je víra, že fungují tak, že nejdřív se musí člověku udělat špatně, což je znamení, že tělo vyplavuje parazity a patogeny, jde o známou věc už z homeopatie (tzv. homeopatické zhoršení), ale u léčby pomocí MMS a CDS2 to nabývá obludných rozměrů, jak se lze dočíst třeba na facebookových stránkách fanoušků této alternativní metody, kde se uživatelé svěřují se svými problémy a průběhem léčby:

 

Týden užívám CDS2… večer se dostavila zvýšená teplota a dneska nevolnost (bublání v břiše, pocit na zvracení) a lehká bolest kloubů. Mám raději snížit dávkování? Mám pocit, že další dávku do sebe nevpravím.

 

Potřebuji poradit, čím urychlit nežádoucí stav z CDS2. Babička, kardiak, 82 let, cukrovka, na dietě, po třech dávkách CDS2 v jednom dni v odstupu tří hodin. Začala mít teplotu, nemůže hýbat levou rukou, natekly jí nohy a je jí velmi špatně, již to trvá druhý den. CDS2 vysadila. Teď přežívá nejhorší. Je mi jasné, že probíhá detox – teda silný a s tím jsme moc nepočítali.

 

Vzhledem k tomu, že propagátoři těchto chemických koktejlů tvrdí, že jsou přípravky bezpečné, tak radí je podávat i malým dětem. A jak se lze třeba na facebookové skupině fanoušků těchto koktejlů dočíst, matky jim je skutečně podávají ve víře, že je uzdraví. A když je jim z toho špatně, mají radost, protože to znamená, že se dítě zbavuje patogenů.

Zbytečný strach z parazitů, nebezpečné koktejly

Oba fenomény, tedy strach z parazitů i způsoby jejich léčby jako jsou zappery a koktejly MMS ci CDS2 jsou pro odborníky naprosto nepochopitelné. Slovo bizarní je skutečně na místě.

To, že by byli lidé plni parazitů, které nedokáží lékaři odhalit, a proto netuší, že způsobují takové spektrum nemocí, je, samozřejmě, nesmysl. „Laboratorní medicína má v současnosti k dispozici celé spektrum metod založených jak na klasickém mikroskopickém průkazu parazita, na průkazu protilátek proti některým parazitům nebo nověji je možný i přímý průkaz genetické informace konkrétního parazitického organismu,“ říká imunolog Michal Křupka z Lékařské fakulty Palackého univerzity v Olomouci. „Podobně nepodložené je tvrzení, že významná část diagnostikovaných nádorů jsou ve skutečnosti útvary parazitárního původu. I přes možnou morfologickou podobnost určitých útvarů parazitárního původu s nádory na rentgenovém snímku je součástí diagnostiky nádorových chorob histologické vyšetření s mikroskopickým vyhodnocením, které podobnou záměnu vylučuje,“ dodává. Navíc varuje před užíváním těchto přípravků, či jiných doporučovaných léků proti parazitům (zvláště těch opravdu účinných), protože mohou snadno zkomplikovat léčbu nádoru předepsanou lékařem a přivodit závažné vedlejší účinky. Například u někdy doporučovaných antimalarik hrozí při jejich nesprávném dávkování až trvalá ztráta zraku, u dalších přípravků poškození jater.

Ostatně vedlejší účinky mají i koktejly vytvořené či inspirované Jimem Humblem. „Chlordioxid je silné oxidační činidlo a používá se proto průmyslově na bělení textilií a papíru a také jako dezinfekční prostředek. Je silně toxický. Bakterie a viry ničí, ovšem stejně tak patogenní jako ty hodné. K vnitřnímu použití je nevhodný a o jeho pozitivním účinku v těle lze silně pochybovat,“ napsal ve svém rozboru problematiky MMS dnes již zesnulý lékař Jiří Heřt. Navíc vyloučil i možnost nějakého pozitivního účinku této látky v organismu. Už v žaludku se totiž působením silné kyseliny solné většina chlordioxidu uvolní. Okamžitě reaguje s obsahem žaludku a vyčerpává se. Jeho vstřebávání stěnou žaludku, jak tvrdí pan Humble, je nesmysl. Představa o pronikání střevní stěnou, do červených krvinek a tělesných buněk nebyla nikdy prokázána. Červené krvinky ho nepřenášejí „jako kyslík“, jak píše Humble, protože hemoglobin, krevní barvivo, je určeno specificky pro vázání molekulárního kyslíku.

Před užíváním MMS, MMS2, CDS či CDS2 varuje i slovenská skupina Lovci šarlatánů: „Samotný chloritan sodný může tělu způsobit vážnou újmu. Samozřejmě závisí na množství,“ varují slovenští lékaři a aktivisté.

V kazuistikách už se objevil i případ úmrtí ženy, která zemřela dvanáct hodin po požití MMS, které si vzala jako prevenci malárie. Ostatně jeden ze slovenských členů skupiny Lovci šarlatánů se střetl s případem pacientky, která na tři dny skončila v nemocnici kvůli problémům po požití MMS.

Leoš Kyša

 

P.S. V poslední době se do sebe začali pouštět zastánci MMS a CDS2. Podle prvních to druhé nefunguje a naopak. Objektivní důkazy nemá ke svým tvrzením ani jedna strana, špatně bývá pacientům užívajícím koktejly všeho druhu.