Vize Andreje Babiše se naplňují? Centrální nákupy nyní rozjíždí jeho kolega z vlády a rival na politickém kolbišti Svatopluk Němeček. Foto: Koláž ZD

Němeček se náhle vytasil s centralizovanými nákupy, zatím zdravotnického materiálu

Ministerstvo zdravotnictví oznámilo, že dnes zahajuje první fázi centralizovaných nákupů spotřebního zdravotnického materiálu pro svá zdravotnická zařízení. Poptávanými komoditami budou injekční stříkačky, injekční jehly, filtry pro umělou ventilaci a hrudní drenážní systémy. Jsou to takzvaně vysokoobrátkové komodity, kterých každá nemocnice potřebuje velké množství a využívají je prakticky neustále.

 

O centralizovaných nákupech doposud hovořil hlavně ministr financí Andrej Babiš (ANO).  Nyní se touto cestou vydává ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček (ČSSD), který za tím účelem vypíše výběrové řízení.

„Cestou, jak šetřit peníze ve zdravotnictví, jsou jednoznačně centralizované nákupy. Rozhodl jsem tedy, že takto šetřit budeme nejen při nákupu energií pro celý rezort zdravotnictví, což se jako metoda úspor velice osvědčilo, ale i v dalších oblastech. Dnes tedy zveřejníme předběžné oznámení o vypsání veřejné zakázky na centralizovaný nákup vybraných zdravotnických prostředků pro všechny nemocnice v gesci ministerstva zdravotnictví,“ uvedl k záměru ministr Němeček.

Kategorie spotřebního zdravotnického materiálu, o které jde nyní v pilotní fázi, byly vytipovány pracovní skupinou. Jejími účastníky, kromě zaměstnanců ministerstva, byli také zástupci fakultních nemocnic a Asociace nemocnic. Hlavním kritériem pro výběr položek pro byla potřebnost a možnost použití nakupovaného materiálu v rámci jednotlivých organizací.

Od ledna hodlá ministerstvo takovým způsobem důsledně šetřit i na dalších nákupech. Na specifikaci poptávky se prý momentálně pracuje. Předpokládáme, že největších úspor lze dosáhnout centralizovaným nákupem léků, oznámilo ministerstvo ve své tiskové zprávě.

-red-