Bezdrátové zařízení, které se vejde na špičku prstu se natrvalo implantuje poblíž nervových vláken. Pomůže zejména lidem s chornickými bolestmi páteře. Foto: Stimwave

Revoluce v léčbě bolesti páteře? Mini elektrické zařízení aplikované jehlou (video)

Chronickou bolestí trpí po celém světě na 400 milionů lidí. Většinou jí řeší pomocí léků, v posledních třiceti letech i za použití elektrických neuromodulačních přístrojů. Ty jsou však velké, propojené dráty a závislé na bateriích. Nyní je však na evropském a od 1. ledna i na americkém trhu k dispozici doslova revoluční novinka: první bezdrátové neuromodulační mikrotechnologické zařízení na světě. Je tak malinké, že se aplikuje standardní jehlou.

 

Přestože je v Evropě nová technologie již k dispozici, v USA se čekalo na vyjádření přísného úřadu FDA (Food and Drug Administration) – tento týden však dostala zelenou pro léčbu chronické bolesti páteře a dolních končetin a hned za oceánem vzbudila velká očekávání.

Stimwave Freedom Spinal Cord Stimulation (SCS) System je vůbec nejmenším dostupným neuromodulačním zařízením jaké existuje. A to je jeho největší výhoda, spolu s bezdrátovým přenosem. Díky délce 2 až 11 centimetrů může být snadno implantováno jehlou. Není nutné v těle pacienta „vyhloubit“ tunely pro natažení drátů a propojení s baterií tak, jako u velkých neuromodulačních přístrojů, které se podobají pacemakerům a používají se už bezmála třicet let. Osmdesát procent komplikací klasické neuromodulační terapie jde na vrub velkých objemných výrobků a souvisejících propojení. U Stimwave je do pacientova těla umístěno pouze malé zařízení s elektrodovými kontakty a zabudovaným mikročipem. Aplikace jehlou představuje minimálně invazivní proceduru, kterou lze provést ambulantně za nízkých finančních nákladů.

Stimwave neobsahuje vnitřní baterii ani žádný jiný toxický materiál. Je vlastně o 95 procent menší, než nejmenší dostupná implantovatelná baterie. Zařízení je zafixováno jakousi kotvičkou, samo se nepohybuje, ale má dostatek vůle pro „kopírování“ pohybu těla, proto přirozeně zůstává v jedné linii s nervovými vlákny – to je vlastnost, která u objemných klasických zařízení není vůbec možná.  Stimwave je implantováno nepřetržitě a dlouhodobě. Dokonce dovoluje pacientům podstoupit magnetickou rezonanci (celotělovou 3T nebo 1.5T), bez toho, aby bylo nutné implantát odstranit, to je unikátní vlastnost v rámci celého zdravotnického průmyslu.

Mikročip vysílá malé impulzy energie k elektrodám obklopeným nervovými vlákny a spouští tak reakci, která brání mozku „remapovat“ specifické signály a to přináší úlevu od bolesti. „Tato technologie už nadále nebude akademickým vědeckým experimentem, ale reálnou, dostupnou inovací, která může být okamžitě k dispozici pacientům, trpícím bolestí,“ uvedla vedoucí vědeckého týmu a spoluautorka nápadu Laura Tyler Perrymanová.

Podívejte se na video, kde jsou hlavní rozdíly mezi Stimwave a klasickými neuromodulačními zařízeními stručně a názorně vysvětleny.