Foto: MZ ČR

Bulovka zvýšila bezpečnostní opatření kvůli uživatelům drog

Pražská Nemocnice Na Bulovce zvýšila bezpečnostní opatření kvůli narkomanům. Na uživatele drog si stěžují pacienti, návštěvníci i zaměstnanci. V areálu již zhruba rok a čtvrt sídlí centrum pro drogově závislé Drop In, není však jasné, zda jde o klienty centra. Zvýšený dohled zavedla ochranka také kolem lékárny, kde objevila rozbité okno. ČTK to dnes sdělil mluvčí nemocnice Martin Šalek. 

 

Lidé si podle něj stěžují, že narkomani polehávají opilí v parku před nemocnicí a obtěžují kolemjdoucí žebráním. Situace se vyhrotila, když se začali přesouvat od tramvajové zastávky do areálu nemocnice.

„Zda jde o klienty centra nebo jde o výsledek kumulativního efektu, nikdo neví. Jisté ale je, že se zvýšilo obtěžování rodičů s dětmi, kteří chodí na nedalekou pohotovost pro děti, a i pacientů a zaměstnanců nemocnice a kolemjdoucích,“ uvedl mluvčí.

Narkomani pohybující se v areálu nepřicházejí podle něj kvůli zdravotním obtížím. Vysvětlování a diskuse s nimi prý k ničemu nevedly, proto nemocnice vydala nové instrukce pro bezpečnostní službu. „Ochranka je nyní permanentně v pohybu po celém areálu a při obtěžujícím chování vůči pacientům, návštěvníkům nebo zaměstnancům okamžitě koná,“ zdůraznil mluvčí.

Člen ochranky Martin H. potvrdil, že v tomto týdnu během jednoho dne museli z areálu vyvést dívku, která se na hodinu polonahá zamkla na toaletě v čekárně. „Co tam dělala, nikdo neví. Byla agresivní a poté, co jsme ji vyvedli před bránu nemocnice, vztekle po nás házela dlažební kostky,“ popsal incident. Tentýž den objevila ochranka skupinu, která se ubytovala v lese nedaleko infekční kliniky. Svůj úkryt vybavila věcmi, u kterých nebylo pochyb, k čemu sloužily. „A do třetice se z nejasných důvodů žena snažila přelézt plot a dostat se na heliport nAndreaedaleko ortopedie,“ dodal Martin H.

Vedení nemocnice očekává, že zpřísnění si narkomani brzy všimnou, zprávu si mezi sebou předají a areál opustí. „V areálu je tolerovat nebudeme. Musíme jednoznačně ochránit klid a bezpečí pacientů, stejně tak klid lékařů a sester na jejich práci,“ shrnula ředitelka nemocnice Andrea Vrbovská.
-čtk-