Představte si budoucnost po antibiotikách. Kvůli zbytečnému užívání v lidské medicíně a ve veterině už za 85 let nemusí fungovat. Foto: https://medium.com - Eneas De Troya: Creative Commons

Cestovatelský průjem? Léčba antibiotiky zvyšuje riziko nákazy rezistentní bakterií

Nadužívání antibiotik k léčbě cestovatelského průjmu přispívá k šíření rezistentních bakterií. Zjistila to nová studie publikovaná tento týden v časopise Clinical Infectious Diseases. Cestovatelé by proto měli léčit průjem antibiotiky jen v opravdu závažných případech.

 

„Většina případů cestovatelských průjmů jsou lehká onemocnění a vyřeší se sama,“ říká autor studie Anu Kantele, který se zabývá infekčními onemocněními v helsinské fakultní nemocnici ve Finsku.

Výzkumníci otestovali celkem 430 lidí z Finska předtím, než odjeli do zahraničí, a po jejich návratu. Jeden z pěti cestovatelů, který vyjel do tropické či subtropické destinace, se nevědomky vrátil s antibioticky rezistentní bakterií v trávicím systému. Rizikovým faktorem pro chycení takovéto bakterie přitom je právě užití antibiotik na cestovatelský průjem. Rezistentního mikroba si právě kvůli takovémuto počínání přivezla domů více než třetina z těch, kteří průjem léčili antibiotiky. Vůbec největší riziko je v Jižní Asii, kde chytilo rezistentní bakterii dokonce 80 procent cestovatelů s průjmem léčeným antibiotiky. Vysoké riziko je ovšem také v Jihovýchodní a Východní Asii, Severní Africe a na Středním Východě.

Je třeba si uvědomit, že lidé, kteří chytili rezistentní bakterii, nemusí mít viditelné příznaky, šíří pak ovšem nevědomky mikroba ve své rodné zemi.

„Tyto vysoce rizikové destinace navštíví každý rok více než 300 milionů lidí. Jestli z nich průměrně dvacet procent chytí rezistentní bakterie, je to opravdu hodně a je to vážné. Jediná pozitivní věc na tom je, že v sobě bakterii nemívají trvale, ale většinou zhruba půl roku,“ podotýká Anu Kantele.

Studie tak ukazuje, jak důležité je, aby cestovatelé byli poučeni o bezpečné léčbě cestovatelského průjmu. Rozhodně by měli být více obezřetní, než se začnou léčit antibiotiky. Obecně platná rada je, že při průjmu je třeba pít hodně tekutin a užívat volně prodejné neantibiotické léky proti průjmu. Pokud se objeví vysoká horečka, krvavá stolice a těžká dehydratace, je na místě vyhledat odbornou lékařskou pomoc, radí Anu Kantele.

-mk-