Kanadská kampaň Cigarety kouří lidi varuje před nebezpečím závislosti na tabáku. Ženy se jí přitom podle odborníků zbavují hůře. Foto: http://adsoftheworld.com/Bleublancrouge, Canada/Gaétan Namouric

Kdy seknout s kouřením? U žen pomůže menstruační kalendář

Ženy, které se rozhodly v roce 2015 skončit s kouřením, budou mít větší naději na úspěch, pokud začátek sladí podle menstruačního cyklu. Alespoň to tvrdí výzkum odborníků z univerzity v Montrealu publikovaný v časopise Psychiatry Journal. Podle studie mají totiž ženy největší chuť na cigaretu po skončení menstruace.

 

„Data ukázala, že nekontrolovatelná potřeba kouřit je silnější na počátku folikulární fáze, která začíná po menstruaci. Pokles hladiny estrogenu a progesteronu zřejmě způsobuje silnější abstinenční příznaky a zvyšuje chuť na tabák,“ vysvětluje vedoucí výzkumu Adrianna Mendreková, profesorka psychologie na univerzitě v Montrealu.

Během folikulární fáze v těle působí tzv. folikuly stimulující hormon, díky němuž začne ve vaječnících dozrávat několik váčků s vajíčkem (folikulů). Jejich obaly pak začnou produkovat estrogeny, které stimulují růst děložní sliznice. S tím, jak postupně stoupá hladina estrogenů, se prostřednictvím hypofýzy začne snižovat produkce folikuly stimulujícího hormonu. Nejvíce receptorů na tento hormon přitom má největší váček, který tak roste dál, zatímco vývoj ostatních se zastaví, takže nakonec dozraje jen jedno vajíčko. Ve chvíli, kdy se tak stane, spustí vysoká hladina estrogenu produkci luteinizačního hormonu. Následně se stěna váčku oslabí, vajíčko je vypuštěno a nastává ovulace. V tzv. luteální fázi se zbytek váčku změní ve žluté tělísko, které k produkci estrogenů přidá ještě progesteron. Pokud nedošlo k oplodnění, které by vedlo k produkci hormonu choriogonadotropinu, žluté tělísko zhruba do deseti dnů zanikne, hladiny hormonů tak poklesnou a nastane menstruace.

Právě proto je podle odborníků nejlepší, aby si kuřačka načasovala odnaučení zlozvyku těsně po ovulaci, kdy je snazší abstinenčním příznakům odolat díky vysoké hladině hormonů. Zaručený úspěch to ale samozřejmě neznamená – záleží také na tom, kolik daný člověk kouřil, jakou má osobnost, historii, sociální i životní prostředí. „Stres, úzkost a deprese jsou zřejmě důležitější faktory, které je třeba zvážit,“ upozorňuje Mendreková s tím, že mezi mladými ženami bohužel kuřaček přibývá.

Zbavit se závislosti je u žen těžší

Výzkum měl dva cíle: prostudovat rozdíly mezi muži a ženami, co se týče nervových spojení souvisejících s chutí na cigaretu, a také zjistit, zda se mozek mění ve spojitosti s nedostatkem nikotinu a také úrovní hormonů.

Jak studie probíhala? 34 mužů a žen, kteří kouřili 15 cigaret denně, vyplnilo dotazník a podstoupilo magnetickou rezonanci, zatímco jim byly promítány obrázky jak neutrální, tak vyvolávající chuť si zapálit. Ženy podstoupily dvě vyšetření – na začátku folikulární fáze a v luteální fázi, zároveň jim byla změřena hladina estrogenu a progesteronu.

Vědci dospěli k tomu, že aktivace nervových spojení mezi muži a ženami je rozdílná. Záleží přitom na menstruačním cyklu ženy: aktivita v čelním, temenním a spánkovém laloku je vyšší během folikulární fáze, zatímco v luteálním stadiu je nižší aktivita v částech hipokampu. Zjištění se shodují s předchozími experimenty na zvířatech, které ukázaly, že pro ženy je těžší než pro muže přestat kouřit a jsou tak ve větším riziku závislosti. „Samice krys si vytvořily závislost rychleji a byly ochotné udělat více pro to, aby dostaly svou dávku,“ shrnuje Adrianna Mendreková.

Nekouřit celý rok se povede méně než jednomu kuřákovi z deseti. I když žena kouří stejné množství cigaret jako muž, bývá pro ni těžší se závislosti na tabáku zbavit. „Pokud ale budeme mít lepší povědomí o neurobiologických mechanismech spojených se závislostí, budeme schopni lépe zacílit léčbu tak, aby u kuřáka skutečně zabrala,“ zdůvodňuje důležitost výzkumu Mendreková.

-mk-