Osm nemocnic, které nemají tarifní platy, zaměstnancům nezvýší mzdy. Foto: koláž ZD

Některé malé nemocnice platy nezvýší

Některé nemocnice krajů či měst podle ankety Asociace českých a moravských nemocnic (AČMN) od ledna 2015 zaměstnancům nepřidají. Ze 128 členských nemocnic se jich ankety zúčastnilo 81. Z nich 28 příspěvkových organizací, které se řídí státními tabulkami, platy zvýší. Z nemocnic bez tarifních tabulek nehodlá mzdy vůbec zvyšovat osm zařízení, od ledna je zvýší třetina a v průběhu roku zhruba 43 procent. Úhradová vyhláška prý dá nemocnicím méně, než potřebují. Krizový štáb nemocnic, odborů a pacientů o tom včera informoval premiéra Bohuslava Sobotku (ČSSD).

 

„Na jednání, kterého se účastnil rovněž ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček, byl přijat závěr sledovat vývoj skutečných úhrad od zdravotních pojišťoven nemocnicím, a pokud se potvrdí více případů nedostačujících úhrad, vrátit se k problému a řešit jej,“ sdělil k výsledkům setkání s premiérem mluvčí krizového štábu a místopředseda AČMN Petr Fiala.

Sobotka podle něj rovněž požádal Němečka o písemné vyjádření ke zvýšení úhrad následné a dlouhodobé péče, nemocnice je považují za nedostatečné. Vláda schválila zvýšení tarifních platů v nemocnicích od ledna o pět procent. Mzdy o stejné procento by měly stoupnout i v nemocnicích krajů, měst, církví či v soukromých zařízeních, peníze by na to měly dát v úhradách za léčení zdravotní pojišťovny.

Nemocnice se s Němečkem dohodly, že na pětiprocentní zvýšení platů a mezd stačí zvýšit úhrady od pojišťoven o tři procenta oproti loňsku. „Pro AČMN je nepochopitelné, že vyhláška vydaná ve Sbírce zákonů tuto garanci neobsahuje,“ uvedl Fiala. Navýšení plateb je podle něj jen optické, skutečná úhrada, včetně předběžných měsíčních úhrad, bude ve všech krajích s výjimkou Prahy krácena diskriminačními koeficienty na navýšení o 1,5 až dvě procenta, což na slíbený nárůst mezd nepostačuje.

Optické je podle Fialy také devítiprocentní navýšení úhrad pro následnou a dlouhodobou péči. Jen kompenzuje zrušené regulační poplatky, které tvořily osm až deset procent příjmu daného zařízení. „Navýšení na platy není téměř žádné,“ upozornil.

AČMN už dřív oznámila, že pokud nebude úhradová vyhláška garantovat nemocnicím akutní péče minimálně 103 procent loňských příjmů, vyzve nemocnice, aby mzdy nezvyšovaly.

-čtk-