Kabátka Babišovi nedáme, shodli se v České televizi ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček (na snímku), Zuzana Roithová a Soňa Marková. Foto: Tomáš Cikrt

Němeček v OMV: Příští týden představíme konsensuální návrh pro vzdělávání

Ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček (ČSSD) dostal v Otázkách Václava Moravce (OMV) České televize příležitost uvést na pravou míru tvrzení MF Dnes týkající se přípravy zákona o vzdělávání lékařů. Věcný záměr zákona bude představen příští týden a ministr je připraven k věcné diskusi. K plánované redukci atestačních oborů zhruba na polovinu se Němeček hlásí s tím, že neznamená jejich likvidaci a že návrh vznikl na základě konsensu odborníků. V OMV se také mluvilo o reformě psychiatrie a o setrvání ředitele VZP Zdeňka Kabátka ve funkci. Kabátka se zcela jednoznačně zastal nejen ministr, ale i členky správní rady VZP místopředsedkyně zdravotního sněmovního výboru Soňa Marková (KSČM) a exministryně zdravotnictví Zuzana Roithová (KDU-ČSL).

 

„Zaregistroval jsem velmi nekorektní článek v jednom ne příliš seriózním periodiku, který šel dokonce tak daleko, že citoval jméno vymyšlené lékařky, která neexistuje a bylo útočeno na nás s tím, cože to chystáme. Nebudu ale vycházet z deníku, kde si nejsem jist co je a co není pravda, předpokládal bych, že když se povede diskuse, tak si představitelé odborných společností pošlou dopis na MZ, požádají schůzku a řeknou výhrady a nebudeme se je dozvídat takto zprostředkovaně. Předpokládám, že dětská psychiatrie nebude základním oborem, ale jsem otevřen diskusi,“ uvedl Svatopluk Němeček v OMV s tím, že příští týden představí konsensuální návrh věcného záměru zákona, který vznikl po čtvrtroce práce pracovní skupiny, na níž se podíleli odborné společnosti, rektor UK, lékařská komora, zástupci krajů.

Požadavky EU: Papežtější než papež

Ministr Němeček vysvětlil aktuální problémy ve vzdělávání lékařů, s nimiž se seznámil při svých cestách po regionech. „Jestli tam něco rezonuje, tak je to: proboha už něco udělejte s regionálním vzděláváním, nebo regionální nemocnice padnou. Systém je rozdroben na desítky oborů a souborů, požadavky, které jsou kladeny na vzdělávání lékařů z regionálních nemocnic, jsou nadsazené, co se týče časového fondu, někde je to dokonce dvojnásobek času, než který vyžaduje Evropská unie. To znamená, že jsme papežštější než papež. Ti lidé musí v drtivé většině opouštět svá pracoviště, třeba i několik let trávit v superspecializovaném centru ve fakultní nemocnici, být mimo svoji rodinu, mimo své bydliště. Stojí je to velké množství financí a efektem je že nám lékaři utíkají a že se nám mnohé obory začínají hroutit. Situace dospěla do takového stadia, že je jeden ze základních oborů – interní lékařství, na kterém spousta medicíny stojí a padá je dnes rozdrobeno do spousty suboborů. Například diabetolog, když to přeženu, když chce EKG, tak si požádá o konzilium kardiologa a když chce popsat hladinu hormonů štítné žlázy, tak i zase požádá endokrinologa. Toto by byl jeden základní obor a ti lidé byli schopni na pacienta pohlížet komplexně,“ popsal situaci ministr a dodal: „Je to klíčový problém české medicíny, připravujeme posazení systému zpátky na nohy. Na cca na dvacet oborů.“

Němeček nepředpokládá, že se lze zcela vrátit do stavu, který zde byl předtím, tedy k první a druhé atestaci. Cílem ale bude zkrátit výukový pobyt mimo vlastní „rodnou“ nemocnici tak, aby lékaři přesně věděli, na čem jsou a mohli se rychle vzdělávat.

Ke vzdělávání – viz také rozhovor s profesorem Josefem Vymazalem (ANO), který je za návrh změny ve vzdělávání zodpovědný: Náměstek Vymazal: Postgraduální studium se zkrátí. Žádné rychlokvašky ale vytvářet nebudeme.

Shoda: Kabátka nedáme

Stabilizoval VZP a vede pojišťovnu dobře, shodli se na hodnocení ředitele Zdeňka Kabátka Soňa Marková, Zuzana Marková i ministr Němeček. O jeho odvolání usiluje ministr financí Andrej Babiš (ANO).

Poslankyně za KSČM míní, že stabilizace VZP přišla právě s Kabátkem a nemá důvod, aby souhlasila s jeho odvoláním.  „Nejsme stát, který řídí pan Babiš,“ rýpla si do ministra financí.

Ani exministryně Roithová nebude hlasovat pro případné Kabátkovo odvolání. Práci ředitele posuzuje podle toho,c o dělá nyní, ne co bylo v minulosti. „Řízení pojišťovny je na velmi vysoké profesionální úrovni,“ řekla Zuzana Roithová s tím, že ministr Babiš se nezabývá fakty. VZP snížila o 1,5 miliardy náklady na léčiva a snížila náklady na stenty, připomněla. Podle ní Andrej Babiš vznáší „mlžinu obvinění, ale to patří do politiky, nikoliv do mezi fakta.“

Ministr Němeček je názoru, že by do VZP měl zasahovat v okamžiku, kdyby fungovala špatně, nyní však hospodaří velmi dobře, po pěti letech je v černých číslech, komunikuje s poskytovateli, s lékařskou komoru. Navíc Zdeněk Kabátek není stíhán ani obviněn.

O snižování cen některých přístrojů ze strany VZP jsme psali zde.

Centra do dvou, zákon do pěti let

Na reformu psychiatrie přitečou z EU do Česka čtyři miliardy korun. Půjdou na vznik center duševního zdraví, tedy na „vytvoření mezivrstvy“, jak to nazývá ministr Němeček, mezi léčebnami, akutními lůžky a ambulantní psychiatrií. Vznikne 30 center – na jedno se dá z evropských peněz cca 10 miliónů korun. Každé bude mít 20 zaměstnanců: 1,5 úvazků psychiatra, 1 psychoterapeuta a do deseti doplní další zdravotníci, druhou polovinu budou tvořit sociální pracovníci. Ročně vyjdou centra zpočátku na 450 miliónů korun, nejprve z Evropy, pak by měla polovinu z 300 milionů ročně hradit sociální sféra a polovinu zdravotnictví. Ministr Němeček odhaduje, že by centra mohla být spuštěna do dvou let. Hlásí se i k Zákonu o duševním zdraví. „Přál by si takový zákon do konce příštího roku, ale není to jenom věcí zdravotnictví, ale zahrnuje všechno, s čím se potýká nemocný, je to tedy věcí i ministerstev práce, místního rozvoje, tako krajů i represivních orgánů – je to velmi široký zákon,“ uvedl v OMV Svatopluk Němeček.

O reformě psychiatrie a vzniku center duševního zdraví jsme hovořili s ředitelem Psychiatrické nemocnice Bohnice zde: V českém rozpočtu na psychiatrii chybí lidská práva.

-cik-