Vedle dětí operovaných hned po narození je většina dětských pacientů do deseti až 12 let věku. Další skupinou jsou dívky mezi 15 až 16 lety s vrozenou vlohou k ucpávání cév, které mají komplikace po antikoncepci. Foto: Morguefile

Také dětem se mohou „ucpat cévy“, léčí se v nemocnici Motol

Ve Fakultní nemocnici Motol jediní v Česku léčí „ucpané cévy“ také u dětí. Nejmenší pacient podstoupil operaci mozkových cév jen pár hodin po narození, uvedl přednosta kliniky zobrazovacích metod profesor Miloslav Roček. Péče o děti je složitější, více je zatěžuje, protože mají malé žíly i tepny, které jinak než u dospělých reagují na zákrok, včetně kontrastní látky. Ročně provádí klinika kolem 3000 těchto operací, z nich 140 u dětí. 

 

Pro vstup do cévního řečiště potřebují u dětí lékaři mnohem jemnější nástroje. Jejich cévy jsou „mladé“, a tak snáze reagují podrážděním. Hrozí pak, že přestanou vést krev. Při komplikovaných zákrocích na nohou je mnohem větší riziko amputace, lékaři se proto musejí rozhodovat velmi rychle, aby dítě neohrozili, vysvětlil přednosta. Na zákrok jsou děti, na rozdíl od dospělých, vždy uspány.

Jedním z úspěšně vyléčených malých pacientů je devítiletý Vojta. Vrozenou srdeční vadu mu lékaři v jedenácti měsících operativně odstranili a vše vypadalo dobře. Ve čtyřech letech ale začal trpět častými angínami. Po penicilinu ho velmi silně bolela noha, plakal tak, že s ním rodiče okamžitě jeli do nemocnice v Jindřichově Hradci. Odtud chlapce druhý den převezli do Prahy. Vyšetření ukázala v noze ucpanou cévu.

Motolští lékaři ucpávku rozpustili heparinem, za půl roku se ale obtíž opakovala. Stav byl tehdy mnohem vážnější, chlapec nohu vůbec necítil, přestala jí protékat krev. Trombózu způsobila infekce. Šance na záchranu nohy byla sotva padesátiprocentní. „Končetinu se nám nakonec po dlouhém výkonu spojeném s trombolýzou a angioplastikou podařilo zachránit. Nyní po čtyřech letech je chlapec bez obtíží a všechny tepny jsou průchodné,“ řekl přednosta. „Vojta chodí do školy, hraje fotbal, jsme s ním s panem profesorem spokojeni,“ shrnula chlapcova matka.

Vedle dětí operovaných hned po narození je většina dětských pacientů do deseti až 12 let věku. Další skupinou jsou dívky mezi 15 až 16 lety s vrozenou vlohou k ucpávání cév, které mají komplikace po antikoncepci.

V Česku působí deset akreditovaných center, kde intervenční radiologové zprůchodňují ucpané cévy. Motol se podle profesora Ročka řadí k největším, provádí výkony u akutního i chronického postižení, tepenné i žilní výkony „od palce až po mozek“, mimo srdce, to léčí intervenční kardiologové.

-čtk-