Současná generace operačních robotů zlepšuje přesnost operatérových rukou i zraku. Do budoucna mu možná bude robot také napovídat, co dál. Foto: Wikipedie

Google s J&J plánují novou generaci operačních robotů. Budou umět „radit“ chirurgům

Operační roboti budou napříště nejen přesnější prodlouženou paží lékaře a jeho dokonalejším zrakem, ale navíc mu poskytnou při zákroku informace, které mu pomohou lépe se rozhodovat. To je záměr, kvůli němuž se spojila společnosti Google a Johnsons & Johnsons. Díky propojení odborníků na zdravotní péči a technologii tak chtějí vytvořit novou generaci operačních robotů, která zefektivní medicínské zákroky.

 

Jak má spolupráce v praxi vypadat? Specialisté z týmu Google Life Sciences (Věda pro život) spolu s největší světovou společností zabývající se zdravotnictvím chtějí využít data sesbíraná při milionech zákroků. Právě díky těmto údajům pak budou moci chirurgové dostávat rady přímo při operaci.

Roboti jsou už nyní běžnou součástí operačních sálů. Důvodem je mimo jiné to, že pacienti žádají miniinvazivní zákroky s menšími, méně bolestivými a rychleji se hojícími řezy. Google ovšem neplánuje vyvíjet zařízení, které bude manipulovat s chirurgickým náčiním. Místo toho chce prozkoumat, jak mohou být sensory a pokročilé zobrazení integrovány do operačních robotů firmy Johnsons & Johnsons. Díky tomu by mohly být například zvýrazněny cévy či nervy, které je obtížné vidět pouhým okem.

„Google má znalosti i schopnosti k tomu, aby nám pomohl vyrobit robota, který bude mnohem více, než jen pouhé zdokonalení chirurgova zraku či pohybu. Dal by totiž operatérovi informace, které by mu umožnily volit při zákroku ta nejlepší řešení,“ řekl pro Financial Times Gary Pruden, předseda světové chirurgické sekce v J&J. Podle něj lze takového robota přirovnat k učiteli, který pozoruje a vede méně zkušeného kolegu. „Vždycky by to ale byl chirurg, kdo nakonec rozhodnutí učiní,“ zdůrazňuje Pruden.

Společnosti si od technologie slibují, že by mohla zlepšit úroveň chirurgie v rozvojových zemích, kde je vysoký počet nezkušených lékařů a tím pádem i mnoho pochybení. Gary Pruden sice odmítl sdělit podrobnosti ohledně financování a časového rozvrhu projektu, má ale jít o věc spíše evoluční, než revoluční. Spolupráce pak podle něj může také snížit cenu robotů a zmenšit jejich velikost.

Partnerství je zatím posledním aktem potvrzujícím trend, kdy se zájem technologického průmyslu sále více orientuje na zdravotní péči. Také společnost Apple před nedávnem spustila platformu ResearchKit, která nechává medicínské výzkumníky provádět klinické studie s využitím hodinek Apple Watch. Google pak investoval do 23andMe, společnosti testující DNA, a vlastní Calico, biotechnologickou firmu zaměřující se na zpomalení procesu stárnutí.

-mk-