Premiér na jednu stranu uvedl, že fúzi zdravotních pojišťoven státní správa nepodporuje, na stranu druhou připustil, že k ní může dojít, pokud pojišťovny doloží všechny náležitosti ve správním řízení. Foto: vlada.cz

Premiér: státní správa sloučení revírní a průmyslové pojišťovny nepodporuje

Slučování zdravotních pojišťoven je posuzováno ve správním řízení, do kterého není možné zasahovat, ale konkrétní fúze mezi Českou průmyslovou zdravotní pojišťovnou (ČPZP) a Revírní bratrskou pokladnou, zdravotní pojišťovnou (RBP) nemá podporu státu. Zhruba tak reagoval premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) na otázku poslance Ludvíka Hovorky (KDU-ČSL) při včerejších interpelacích v poslanecké sněmovně.

 

Poslanec Hovorka upozornil na memorandum o spolupráci mezi významnými průmyslovými podniky na severní Moravě, které si klade za cíl zajistit stabilní financování zdravotních služeb a udržet sociální a zdravotní postavení zaměstnanců. Zúčastněné strany memoranda se proto rozhodly prosadit záměr na vybudování silné a finančně stabilní zdravotní pojišťovny a připravit projekt sloučení dotčených zdravotních pojišťoven, k němuž mělo dojít do konce roku 2015. K memorandu se měli údajně připojit i hejtmani Moravskoslezského a Zlínského kraje Miroslav Novák (ČSSD) a Stanislav Mišák (ČSSD). „Oba hejtmani, jak Miroslav Novák, tak dr. Stanislav Mišák, se však od tohoto memoranda velmi ostře distancovali a uvedli, že s nimi tento záměr ani nikdo nekonzultoval. Zřejmě se tedy jedná o velmi promyšlený pokus prosadit účelové sloučení zdravotních pojišťoven,“ míní Ludvík Hovorka

„Celá akce s memorandem na mě činí velmi pochybný dojem,“ reagoval premiér, který má za to, že bylo memorandum připraveno nejen bez vědomí hejtmanů, ale i bez vědomí revírní pojišťovny. Bohuslav Sobotka si myslí, že OKD, které bylo iniciátorem tohoto procesu, nakonec svůj záměr zřejmě odložilo. „Ale to nic nemění na tom, že podle zákona 280/1992 tady máme definován proces, který řeší otázku vydání povolení ministerstva zdravotnictví po vyjádření Ministerstva financí k otázce sloučení zdravotních pojišťoven. Jedná se o řízení, které podléhá obecné právní úpravě správního řádu. Samozřejmě z tohoto důvodu také není možné do tohoto řízení zasahovat,“ uvedl předseda vlády.

Vydat rozhodnutí o sloučení musí podle zákona ministerstvo zdravotnictví, v průběhu řízení se přitom musí vypořádat se všemi skutečnostmi, uvedenými účastníky a důvody udělení či neudělení povolení, řádně vysvětlit. To ale také znamená, že nemůže povolení nevydat, pokud pojišťovny všechny náležitosti požadované zákonem splní. K fúzi se musí vyjádřit i ministerstvo financí.

„Já jsem si také vyžádal vyjádření Ministerstva financí, které k obdobnému dotazu už uvedlo, že případné sloučení těchto dvou pojišťoven nepodporuje. Čili v tuto chvíli nevidím na straně státní správy argumenty i důvody pro to, proč by státní správa měla sloučení zdravotních pojišťoven, které jste popsal, podporovat,“ uzavřel premiér.

-cik-