"Vidíme nové pokusy o sociální inženýrství, které už ale v minulosti vedlo k špatným koncům." (Petr Fiala, 8. 4. 2015) Ilustrační foto: Ondřej Fér

ODS nepodpoří protikuřácký zákon, je prý ukázkou snah státu o vnucování regulace

Ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček (ČSSD) nemůže ve sněmovně počítat s podporou svého protikuřáckého zákona u opozičních poslanců za ODS, zákonodárci zvolení za TOP 09 budou mít tzv. volné hlasování. Pravicoví poslanci u Němečkova návrhu kritizují šíři regulace. „Stát nemá právo takto zasahovat do svobod každého z nás,“ říká předseda ODS Petr Fiala.

 

Návrh protikuřáckého zákona, který Ministerstvo zdravotnictví posílá do vlády, počítá s úplným zákazem kouření v restauracích, ale taky třeba na koncertech nebo tanečních zábavách. Za porušení zákazů mají hrozit mnohatisícové pokuty jak přestupcům, tak provozovatelům restaurací. Zákon ale vnáší regulaci i do oblastí, které se kouření přímo netýkají. Nařizuje například majitelům provozoven, aby měli vždy alespoň jeden nealkoholický nápoj levnější než pivo. Návrh má rovněž umožnit obcím, aby vyhláškou zakázaly kouření kdekoli v  místech, kde se pro to rozhodnou.

„Dávám přednost nekuřáckým restauracím, nekouřím a nechci, aby někdo kouřil, když jím. Úplný zákaz ale nepodpořím, protože tady stát zbytečně zasahuje do našich svobod. Nechme to na lidech. Nekuřáckých restaurací a oddělených prostor je dnes dost, každý si může vybrat, není důvod, proč to takto regulovat,“ říká předseda ODS Petr Fiala.

Podle Fialy jsme v poslední době svědky čím dál častějších pokusů státu zasahovat do oblastí, které byly dříve doménou jednotlivce nebo rodiny a kam regulace nepatří. A nejde prý jen o kouření. „Jsme svědky stále častějších zásahů státu, který nevěří lidem a chce je vychovávat. Je to nebezpečné: svoboda ubývá nenápadně, když ale zjistíme, že nám skutečně chybí, může už být pozdě,“ prohlásil Petr Fiala pro Českou justici.

Jako příklad předseda ODS zmínil například snahy státu určovat, který z rodičů zůstane s dítětem na rodičovské, ve sněmovně zase vládní poslanci odmítli povolit domácí vzdělávání. „Vidíme nové pokusy o sociální inženýrství, které už ale v minulosti vedlo k špatným koncům,“ řekl Fiala.

Pevné stanovisko k návrhu zákona ve sněmovně nebudou mít zákonodárci zvolení za TOP 09/STAN. Jak České justici řekl poradce předsedy poslaneckého klubu Ondřej Jakob, poslanci budou hlasovat podle vlastního uvážení.

Robert Malecký

Článek vyšel na našem sesterském webu Česká justice